Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

New York Times και Die Zeit: φιλο-ουκρανοί και Ρώσοι σαμποτέρ υπεύθυνοι για τις εκρήξεις στον αγωγό Nord Stream

Δημοσιεύματα των New York Times και της Γερμανικής εφημερίδας Die Zeit αναφέρουν ότι μια μικρή ομάδα σαμποτέρ που ήταν υπέρ της Ουκρανίας είναι υπεύθυνη για την επίθεση και την καταστροφή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II.


Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ουκρανίας αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολιοφθορά στον αγωγό. Ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, επανέλαβε την Τρίτη ότι η Ουκρανική κυβέρνηση «δεν έχει καμία σχέση με το ατύχημα στη Βαλτική Θάλασσα και δεν έχει πληροφορίες για φιλο-ουκρανικές ομάδες σαμποτάζ».

Το σχόλιο έγινε μετά την δημοσίευση άρθρου από τους New York Times που επικαλείται «νέες πληροφορίες που εξετάστηκαν από αξιωματούχους των ΗΠΑ». Σύμφωνα με αυτές, μια φιλο-ουκρανική ομάδα πραγματοποίησε την επίθεση στον Nord Stream II τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Αξιωματούχοι που εξέτασαν τις πληροφορίες είπαν ότι οι σαμποτέρ ήταν πιθανότατα Ουκρανοί ή Ρώσοι υπήκοοι, ή συνδυασμός των δύο» αναφέρουν οι New York Times, προσθέτοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι «δεν εμπλέκονται Αμερικανοί ή Βρετανοί υπήκοοι».

Το δημοσίευμα της Αμερικανικής εφημερίδας επικαλείται Αμερικανικές πηγές που επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι ή οποιοδήποτε από τα κορυφαία στελέχη του συμμετείχαν στον σχεδιασμό ή την εκτέλεση της επίθεσης.

Πάντως, υπάρχουν πολλές εικασίες για το ποιος ήταν υπεύθυνος για τις επιθέσεις.

Η Γερμανική εφημερίδα Die Zeit ανέφερε την Τρίτη ότι οι Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν το σκάφος από το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι επιθέσεις στον Nord Stream.

Η εφημερίδα Die Zeit υποστηρίζει ότι το σκάφος νοικιάστηκε από εταιρεία με έδρα την Πολωνία που ανήκε σε δύο Ουκρανούς υπηκόους. Μια ομάδα 6 ατόμων, πέντε άνδρες και μία γυναίκα, συμμετείχαν στη δολιοφθορά, αποτελούμενη από έναν καπετάνιο, δύο δύτες, δύο βοηθούς καταδύσεων και έναν γιατρό που μετέφερε τα εκρηκτικά στο Γερμανικό λιμάνι του Ροστόκ πριν αναχωρήσει το σκάφος στις 6 Σεπτεμβρίου 2022.

Οι Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν το σκάφος και βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στο τραπέζι της καμπίνας. Η Γερμανική έρευνα δεν αποκλείει ότι οι σαμποτέρ θα μπορούσαν να είχαν αφήσει σκόπιμα στοιχεία ενοχοποίησης της Ουκρανίας. Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη στοιχεία που να στηρίζουν το σενάριο αυτό.

Ο Mykhailo Podolyak είπε στην εφημερίδα ότι η Ουκρανία «δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις στο Nord Stream ΙΙ» και επέμεινε ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι ή ο στρατός συμμετείχαν στην επιχείρηση ή ότι στάλθηκαν άτομα για να ενεργήσουν για λογαριασμό τους».

Τα δύο δημοσιεύματα έρχονται σε αντίθεση με δημοσίευμα του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφο Seymour Hersh, ο οποίος περιέγραψε λεπτομερώς τον τρόπο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Νορβηγίας, ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream.

Το δημοσίευμα του Seymour Hersh επικαλείται πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, ηγούνταν μιας ειδικής ομάδας που σχεδίαζε να καταστρέψει τους αγωγούς από τον Δεκέμβριο του 2021.

Το δημοσίευμα διαψεύστηκε αμέσως από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά θεωρήθηκε αξιόπιστο από τον Jeffrey Sachs, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Columbia και διευθυντή του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

«Νομίζω ότι το άρθρο του Hersh είναι πολύ αξιόπιστο και ενώ έχει διαψευστεί από τις ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις, δεν έχει δοθεί καμία λεπτομέρεια που να αμφισβητεί το άρθρο. Ήταν απλώς μια κατηγορηματική διάψευση, λέγοντας ότι πρόκειται για φαντασία και ψέματα» είπε ο Jeffrey Sachs.

Μεταξύ αυτών που έδειξαν τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για την καταστροφή του Nord Stream II είναι και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο οποίος είχε ευχαριστήσει τις ΗΠΑ μέσω Twitter.

Διαβάστε λεπτομέρειες για το δημοσίευμα του Seymour Hersh στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου