Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Seymour Hersh: Οι ΗΠΑ πίσω από τις εκρήξεις στον Nord Stream

Ο βραβευμένος με Pulitzer δημοσιογράφος Seymour Hersh υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ είναι πίσω από τις εκρήξεις στον αγωγό Nord Stream 2.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα του διάσημου ερευνητή - δημοσιογράφου Seymour Hersh, δύτες του Αμερικανικού Ναυτικού έβαλαν βόμβες στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία στην Γερμανία.

Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ ήταν αντίθετες στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού που θα μετέφερε φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής Θάλασσας στην Γερμανία από τη Ρωσία.
Για το θέμα διαβάστε σχετικά στα άρθρα του CosmoStatus ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Ο αγωγός Nord Stream 2 καταστράφηκε μυστηριωδώς τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον βραβευμένο δημοσιογράφο που επικαλείται ανώνυμη πηγή, κατά τη διάρκεια της άσκησης BALTOPS 22 του ΝΑΤΟ, Αμερικανοί βατραχάνθρωποι τοποθέτησαν εκρηκτικά στον αγωγό. Η πυροδότηση έγινε με τηλεχειρισμό, 48 ώρες μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, στις 26 Σεπτεμβρίου, από στρατιωτικό αεροσκάφος παρακολούθησης και επιτήρησης της Νορβηγίας. Το αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούν τρεις από τους τέσσερεις αγωγούς των αγωγών Nord Stream 1 και 2. Όλα είχαν γίνει με την σύμφωνη γνώμη και υπό την έγκριση του Τζο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν ανάμειξη στην έκρηξη του Nord Stream 2» και αναφέρθηκε στην ίδια απάντηση του State Department του περασμένου Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της Σουηδίας είχε ανακοινωθεί ότι οι εκρήξεις στον Nord Stream 2 ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ. Ταυτόχρονα, πολλοί Δυτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν άμεσα την Μόσχα για τις εκρήξεις, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε για να μειωθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ως απάντηση στις κυρώσεις.

Η Δανέζα Πρωθυπουργός είχε πει ότι «πρόκειται για σκόπιμες ενέργειες. Δεν είναι ατύχημα».

Από την πλευρά της Ρωσίας, η δημοσίευση του άρθρου είχε ως αποτέλεσμα να τονιστεί η αρχική ανακοίνωση, ότι πίσω από τις εκρήξεις βρίσκονται οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Να θυμίσουμε ότι στις 7 Φεβρουαρίου 2022, ο Τζο Μπάιντεν είχε πει ότι ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει, εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, κάτι που συνέβη 7 μήνες μετά την εισβολή.

«Εάν η Ρωσία εισβάλλει, που σημαίνει ότι άρματα ή στρατιώτες θα περάσουν τα σύνορα ξανά, τότε δεν θα υπάρχει πλέον ο Nord Stream 2. Θα τον τελειώσουμε» είχε πει ο Τζο Μπάιντεν.

Αρχικά η Γερμανία είχε αρνηθεί να διακόψει την ολοκλήρωση του Nord Stream 2. Όμως δύο ημέρες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ουσιαστικά διέκοψε την λειτουργία του.

Ο Seymour Hersh υποστηρίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν διέταξε την καταστροφή του Nord Stream 2 για να μην μπορεί ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως όπλο.

Χωρίς αγωγούς, η Ευρώπη αναγκαστικά θα έληγε την εξάρτησή της από την Ρωσία, η οποία δεν θα λάμβανε πλέον δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε ότι το δημοσίευμα είναι «λανθασμένο και εντελώς φανταστικό», ενώ η CIA ανακοίνωσε ότι «η άποψη αυτή είναι εντελώς λανθασμένη».

Μετά την καταστροφή του Nord Stream, η Ευρώπη αναγκαστικά στράφηκε στους Αμερικανούς για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών μέσω μεταφοράς Αμερικανικού υγροποιημένου αερίου. Η Ρωσία υποστήριζε ότι δεν είχε κανένα συμφέρον να καταστρέψει τον αγωγό, καθώς χάνει δισεκατομμύρια. Αντίθετα, οι ΗΠΑ κερδίζουν δισεκατομμύρια από την πώληση LNG.

Ο γεννημένος το 1937 Seymour Hersh βραβεύτηκε με Pulitzer το 1970 και έχει εργαστεί για το Associated Press τους New York Times και στο New Yorker. Ο Hersh έγινε διάσημος από την αποκάλυψη που έκανε το 1969 για την σφαγή πολιτών στο Βιετνάμ από Αμερικανούς στρατιώτες και το 2003 για την αποκάλυψη των βασανιστηρίων σε Ιρακινούς φυλακισμένους από Αμερικανούς στρατιώτες.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Seymour Hersh.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου