Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Πτήσεις Αθήνα – Βεγγάζη από τον Μάρτιο

Από τον Μάρτιο θα υπάρχουν διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις από την Αθήνα για την Βεγγάζη, έδρα του Λιβυκού Κοινοβουλίου που αντιτίθεται στην κατάχρηση της εξουσίας από τον υποτακτικό της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά.


Η πρώτη πτήση από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος προς το αεροδρόμιο Benina της Βεγγάζης, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου, δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Λιβύη Σταύρος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Libya Review οι πτήσεις θα είναι 2 κάθε εβδομάδα και θα πραγματοποιούνται από την εταιρεία Marathon Airlines που χρησιμοποιεί αεροσκάφη Embraer 175 χωρητικότητας 88 επιβατών.

Το Ελληνικό προξενείο στην Βεγγάζη επιβεβαίωσε ότι η πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινε στις 29 Ιανουαρίου. Η πτήση από Αθήνα θα είναι η πρώτη διεθνής πτήση προς το αεροδρόμιο Benina και το νέο τέρμιναλ Berniq.

Ο Έλληνας διπλωμάτης είπε επίσης ότι το Ελληνικό προξενείο της Βεγγάζης δεν είναι ακόμη έτοιμο τεχνικά να εκδίδει βίζες. Η εταιρεία VFS Global που είναι υπεύθυνη, θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις στη Βεγγάζη και θα τις στέλνει στην πρωτεύουσα Τρίπολη για επεξεργασία. Το σχέδιο προβλέπει ότι από τον Ιούνιο θα είναι δυνατή η έκδοση βίζας και από το προξενείο της Βεγγάζης.

Σχετικά με την απαγόρευση των πτήσεων από την ΕΕ προς και από την Λιβύη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ελπίζει πως θα αρθεί σύντομα, προσθέτοντας ότι «υπάρχει νέα δυναμική σήμερα σχετικά με την παγκόσμια ενέργεια».

Ο Έλληνας πρόξενος πρόσθεσε ότι οι Έλληνες επιθεωρητές που επισκέφθηκαν το τέρμιναλ Berniq επιβεβαίωσαν ότι πληροί τις προϋποθέσεις του ΙΑΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι γίνονται περιστασιακά πτήσεις τσάρτερ από την εταιρεία MedAvia με έδρα τη Μάλτα, μεταξύ Τρίπολης και Μάλτας.

Επίσης, η Μαλτέζικη εταιρεία MedSky πραγματοποιεί πτήσεις μεταξύ Μάλτας - Μισράτα και Μάλτας – Τρίπολης. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η MedSky πραγματοποίησε πτήση από το Βερολίνο στην Μισράτα την περασμένη Παρασκευή.

Το περασμένο έτος ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Murad Hemaima συναντήθηκε με τον Έλληνα επιτετραμμένο Ιωάννη Σταματίκο και συζήτησαν τα θέματα έκδοσης βίζας για Έλληνες και Λίβυους που επιθυμούν να ταξιδέψουν. Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν την επιθυμία τους να συσφιχθούν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης πραγματοποιεί συναντήσεις με αξιωματούχους της πολιτικής αεροπορίας για να συντονιστεί η επαναλειτουργία των διεθνών πτήσεων στη Λιβύη μετά την άρση της απαγόρευσης πτήσεων των Λιβυκών αερογραμμών από την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι σχεδόν καθημερινά γίνονται 2 πτήσεις Τουρκικών και Λιβυκών εταιρειών μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Τρίπολης, που εξυπηρετούν και την μεταφορά μισθοφόρων. Οι πτήσεις δεν χρησιμοποιούν το Ελληνικό FIR, αλλά κάνουν κύκλο γύρω του, ώστε να το αποφύγουν.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου