Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Στρατηγός Mark Milley: Καμία πλευρά δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Mark Milley δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει πιθανότατα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Πιθανότατα, ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία θα επιτύχουν τους στρατιωτικούς τους στόχους και έτσι ο πόλεμος πιθανότατα θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, Στρατηγός Mark Milley.

Ο Milley υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της διευθέτησης του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

«Θα είναι σχεδόν αδύνατο για τους Ρώσους να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους με στρατιωτικά μέσα. Η Ρωσία είναι απίθανο να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία. Απλώς δεν πρόκειται να συμβεί» είπε ο στρατηγός.

«Είναι επίσης πολύ, πολύ δύσκολο για την Ουκρανία φέτος να διώξει τους Ρώσους από κάθε εκατοστό της κατεχόμενης Ουκρανίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Θα απαιτούσε ουσιαστικά την κατάρρευση του Ρωσικού στρατού» πρόσθεσε ο Mark Milley.

Ερωτηθείς εάν έχει παρέλθει η ευκαιρία για διπλωματία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ο στρατηγός απάντησε: «Απέχουμε μερικές εβδομάδες από την αρχή της άνοιξης, αλλά υπάρχει πιθανότητα. Υπάρχουν ευκαιρίες ανά πάσα στιγμή». Ωστόσο, ο Milley αναγνωρίζει ότι και οι δύο πλευρές προς το παρόν «επιμένουν αρκετά σκληρά στους στόχους τους» και δεν είναι πρόθυμες να διαπραγματευτούν.

Ο Αμερικανός στρατηγός είπε ότι η σύγκρουση απηχεί ένα μάθημα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι
«η επιθετικότητα πρέπει να σταματά με σταθερότητα, αποτροπή και στρατιωτική ισχύ», αν και παραδέχεται ότι με δεδομένο το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, το διακύβευμα είναι πλέον υψηλότερο.

«Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι μια χώρα ενάντια σε μια χώρα που είναι μεγάλη και που είναι εξοπλισμένη με πυρηνικά. Επομένως, πρέπει να υπάρχει τεράστια ενημέρωση για τη διαχείριση της κλιμάκωσης. Ταυτόχρονα, πρέπει να τηρούνται οι αρχές για τις οποίες ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη και στις οποίες βασίζεται η διεθνής τάξη» πρόσθεσε ο στρατηγός.

Ο Mark Milley είπε ότι το περασμένο έτος οδήγησε σε μια θεμελιώδη επαναξιολόγηση της στρατιωτικής στρατηγικής των ΗΠΑ. 

«Ένα από τα μαθήματα αυτού του πολέμου είναι το πολύ υψηλό ποσοστό κατανάλωσης συμβατικών πυρομαχικών και εξετάζουμε τα δικά μας αποθέματα και τα δικά μας σχέδια για να βεβαιωθούμε ότι θα τα καταφέρουμε σωστά. Προσπαθούμε να κάνουμε μια ανάλυση για να μπορέσουμε στη συνέχεια να εκτιμήσουμε ποια πιστεύουμε ότι θα ήταν η πραγματική ανάγκη και, στη συνέχεια, πρέπει να τη βάλουμε στον προϋπολογισμό. Τα πυρομαχικά είναι πολύ ακριβά» κατέληξε.

Τα λόγια του επικεφαλής των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα από τους Έλληνες στρατιωτικούς και πολιτικούς.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας θα πρέπει να σταματά στην Ελληνική σταθερότητα, την αποτροπή και την στρατιωτική ισχύ των κατάλληλα εξοπλισμένων Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες θα πρέπει να διαθέτουν μεγάλα αποθέματα από τα απαραίτητα πυρομαχικά, τα περισσότερα εκ των οποίων θα πρέπει να κατασκευάζονται σε Ελληνικά εργοστάσια, με εξασφαλισμένη παραγωγικότητα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου