Ο καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer απείλησε να μπλοκάρει την κοινή δήλωση για το άσυλο κατά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την τρέχουσα εβδομάδα, εξαιτίας της ανικανότητας της Ένωσης να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Ο Karl Nehammer δήλωσε στη Γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι εάν δεν επιτευχθεί «σαφής και ξεκάθαρη δέσμευση για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και τη διάθεση των αντίστοιχων οικονομικών πόρων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ» η Αυστρία δεν θα υποστηρίξει την τελική δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο της Αυστρίας, η χώρα του έχει την υποστήριξη και από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα της ασφάλειας των συνόρων. Η Δανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Ελλάδα υπέγραψαν κοινή δήλωση με την Αυστρία, ζητώντας μια πιο συγκεκριμένη και με σαφήνεια καθορισμένη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρηματοδότηση και περισσότερη συμμετοχή της Frontex.
«Πολλά άλλα κράτη μέλη της ΕΕ συμμερίζονται την άποψή μας ότι το σύστημα ασύλου είναι διαλυμένο. Γι' αυτό απευθυνθήκαμε με την κοινή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Charles Michel και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ενόψει της ειδικής συνόδου κορυφής» δήλωσε ο Karl Nehammer.
«Κατά την άποψή μας, το τρέχον σύστημα ασύλου είναι διαλυμένο και είναι κυρίως οι κυνικοί λαθρέμποροι που εκμεταλλεύονται τις άτυχες γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά, και επωφελούνται από αυτό» αναφέρει η επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ.
Τα 8 κράτη απαιτούν «την ταχύτερη δυνατή πρόοδο σε ολόκληρο το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ, αναθεώρηση του κώδικα συνόρων Σένγκεν και συμφωνία για νομοθετικά έργα που αντιμετωπίζουν το θέμα της μετανάστευσης».
Οι χώρες απαιτούν επίσης αυξημένη συνεργασία σχετικά με τις διαδικασίες απέλασης μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών προέλευσης των μεταναστών. Επί του παρόντος, πολύ λίγοι αιτούντες άσυλο που έχουν απορριφθεί απελαύνονται πίσω στις χώρες τους, εν μέρει επειδή οι χώρες αρνούνται να τους δεχτούν. Οι 7 χώρες συν την Αυστρία, υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές για τη βίζα θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να αναγκαστούν αυτές οι χώρες να δεχτούν πίσω τους μετανάστες. Ωστόσο, η ΕΕ ήταν απρόθυμη να κάνει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.
Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που υποστηρίζουν τη μετανάστευση, αρνήθηκαν να λάβουν μέτρα για τη βίζα.
Μετά τη δολοφονία της 13χρονης μαθήτριας στο Παρίσι από Αλγερινό μετανάστη πέρυσι, τα ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι μόνο το 0,2% των Αλγερινών που αποφασίστηκε να απελαθούν, τελικά απελάθηκαν. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν, αντιδρώντας στις τεράστιες πιέσεις της κοινής γνώμης για ανάληψη δράσης, είπε ότι θα περιορίσει την έκδοση βίζας στους Αλγερινούς, έως ότου η Αλγερινή κυβέρνηση αρχίσει να δέχεται πίσω αυτούς που η αίτηση για άσυλο απορρίφθηκε. Όμως, λίγες εβδομάδες αργότερα υποχώρησε και απέσυρε την απειλή του.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας δέχεται τρομερή πίεση λόγω του αριθμού ρεκόρ των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στην χώρα του πέρυσι. Αυτό βοήθησε στην άνοδο του αντιπάλου Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO), το οποίο πλέον προηγείται στις δημοσκοπήσεις και αποτελεί άμεση απειλή για το συντηρητικό χριστιανικό κόμμα του Karl Nehammer, το οποίο δεν κατάφερε να ανακόψει τη ροή των μεταναστών.
Ο Karl Nehammer τόνισε ότι από τους 100.000 μετανάστες που έφτασαν στη χώρα του πέρυσι, τα τρία τέταρτα από αυτούς δεν είχαν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ ή σε άλλη χώρα Σένγκεν πριν φτάσουν. Είπε ότι πρόκειται για ένα «τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση». Εάν δεκάδες χιλιάδες μπορούσαν να διασχίσουν τις χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν χωρίς να ελεγχθούν και να καταγραφούν, τότε «η Σένγκεν δεν λειτουργεί, αλλά και το σύστημα ασύλου της ΕΕ έχει αποτύχει» πρόσθεσε.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Με πληροφορίες από το RMX News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου