Οι 10 στρατηγικές που χρησιμοποίησε η αριστερή κυβέρνηση της Δανίας για να μειώσει ριζικά τη μετανάστευση και να διατηρήσει τον σχεδόν ομοιογενή / ευρωπαϊκό, τον πληθυσμό της.
Η συνεχιζόμενη πολιτική της Δανέζικης αριστερής κυβέρνησης κατά της μαζικής μετανάστευσης παράγει απτά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της δραματικής μείωσης των αιτήσεων ασύλου καθώς και της απότομης μείωσης της συνολικής μετανάστευσης. Η αριστερή κυβέρνηση της Δανίας συνεχίζει να είναι η μοναδική σε όλη την Ευρώπη, που αντιτίθεται σθεναρά στη μαζική μετανάστευση, αναφέρεται σε δημοσίευμα του RMX NEWS.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς έχει σημειωθεί πτώση 82% στις αιτήσεις ασύλου, ενώ η συνολική μετανάστευση μειώθηκε κατά 28%, σύμφωνα με τη νέα εμπεριστατωμένη έκθεση του Ιδρύματος Πολιτικής Καινοτομίας (Fondapol).
Τα διάφορα εμπόδια και οι περιορισμοί που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση έχουν κάνει τη Δανία ελάχιστα ελκυστική για τους μετανάστες και έχουν κρατήσει τη χώρα σχεδόν εξ ολοκλήρου Ευρωπαϊκή, με τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού να είναι Δανέζικης καταγωγής.
Παρά την έλλειψη «διαφορετικότητας» στη Δανία, η χώρα κατατάσσεται συνήθως ως μία από τις πιο ευτυχισμένες στη Γη και υπερέχει στον κατά κεφαλήν μισθό, την ποιότητα ζωής, τη διαφθορά, τα ποσοστά εγκληματικότητας και μια σειρά άλλων σημαντικών μετρήσεων.
Πολλές από τις Ευρωπαϊκές χώρες που διοικούνται από το αριστερό-φιλελεύθερο (φιλελέφτ) κατεστημένο, το οποίο υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα ως αγαθό, μπορεί να θέλουν να εξετάσουν την περίπτωση της Δανίας. Ακολουθούν οι 10 τρόποι με τους οποίους η χώρα έχει βάλει τέλος στη μετανάστευση και ικανοποιεί τις απαιτήσεις του πληθυσμού που αντιτίθεται σε περισσότερες αφίξεις.
1. Οι μετανάστες αντιμετωπίζουν περιορισμούς σε κάθε επίπεδο
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro περιγράφει τις πολιτικές της Δανίας ως «αδιανόητες για τη Γαλλία», σημειώνοντας ότι «εδώ και 20 χρόνια, η Δανία επιδιώκει την ίδια πολιτική, που ξεκίνησε από τη δεξιά πτέρυγα όταν ανήλθε στην εξουσία το 2001, που δεν αμφισβητήθηκε ποτέ και μάλιστα συνεχίστηκε από την κοινωνική - δημοκρατική αριστερά».
Η πολιτική της Δανίας «χαρακτηρίζεται από δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών, απαιτητικό πρόγραμμα ένταξης, δύσκολη πρόσβαση στην ιθαγένεια και, από εδώ και στο εξής, την προθυμία να χρησιμοποιήσει μια τρίτη χώρα εκτός Ευρώπης για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων βίζας».
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, η προσέγγιση της Δανίας στη μετανάστευση περιγράφεται ως «περιοριστική» σε κάθε επίπεδο, από τη στιγμή που οι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα μέχρι το σημείο που υποβάλλουν αίτηση για στέγαση, κοινωνικά επιδόματα και εργασία.
2. Διαφανή δεδομένα
Ενώ χώρες όπως η Γερμανία αγωνίζονται για να κρύψουν το μεταναστευτικό έγκλημα, η Δανία έχει τα πιο διαφανή δεδομένα για το θέμα, συγκρινόμενη με οποιαδήποτε χώρα του δυτικού κόσμου. Δεν παρακολουθεί μόνο τα εγκλήματα των μεταναστών, αλλά επίσης αναλύει τα δεδομένα μεταξύ Ευρωπαίων και μη Ευρωπαίων παραβατών του νόμου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία εξετάστηκαν και παρουσιάστηκαν από το γαλλικό περιοδικό RAGE, οι μη Ευρωπαίοι μετανάστες διαπράττουν πολύ περισσότερα εγκλήματα από τους Ευρωπαίους μετανάστες και τους Δανούς πολίτες. Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι μετανάστες, όπως αυτοί που προέρχονται από την Πολωνία ή τη Γερμανία, είναι στην πραγματικότητα λιγότερο πιθανό να διαπράξουν έγκλημα ακόμη και από τους Δανούς πολίτες.
Όχι μόνο οι μη Ευρωπαίοι μετανάστες υπερεκπροσωπούνται στα δεδομένα για τα εγκλήματα, αλλά για ορισμένα σοβαρά αδικήματα όπως φόνο, επίθεση και βιασμό, η υπερεκπροσώπηση είναι εκπληκτική. Για παράδειγμα, οι μη Ευρωπαίοι μετανάστες πρώτης γενιάς έχουν 279% περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν φόνο, 464% περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν βιασμό, 220% περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν επίθεση και 53% περισσότερες πιθανότητες να προβούν σε διακίνηση ναρκωτικών.
Ωστόσο, η Δανία προχωρά ακόμη παραπέρα και αναλύει επίσης τους μη Ευρωπαίους μετανάστες δεύτερης γενιάς και εκεί αποκαλύπτονται ακόμη πιο ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία. Ενώ η υπόθεση είναι ότι αυτά τα παιδιά μεταναστών θα ενσωματωθούν καλύτερα από τους γονείς τους, διαπιστώνεται το αντίθετο.
Όσον αφορά τις δολοφονίες, αυτή η ομάδα υπερεκπροσωπείται κατά 850%, με επίσης απίστευτα στοιχεία για επιθέσεις (443%) και διακίνηση ναρκωτικών (304%). Η μόνη κατηγορία όπου αυτή η ομάδα είναι χαμηλότερα από τις άλλες, είναι σε σχέση με τον βιασμό (158%).
«Από τη δεύτερη γενιά, οι απόγονοι των μη Ευρωπαίων μεταναστών φτάνουν στο ανώτατο όριο με +98% υπερεκπροσώπηση στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Τα στοιχεία της Δανίας δείχνουν ότι η δεύτερη γενιά των μη Ευρωπαίων μεταναστών είναι λιγότερο ενσωματωμένη από την πρώτη και έχει 18% περισσότερες πιθανότητες από ότι οι γονείς της, να δικαστούν για κάποιο έγκλημα» γράφει το περιοδικό RAGE.
Αυτού του είδους τα λεπτομερή δεδομένα, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη Δυτική Ευρώπη, προσφέρουν στο Δανέζικο κοινό μια ξεκάθαρη άποψη για το πόσο μεγάλο βάρος αποτελούν οι μη Ευρωπαίοι αλλοδαποί στη ειρηνική κοινωνία της χώρας.
3. Τίμια ρητορική
Τα ειλικρινή στοιχεία από τη Δανία επεκτείνονται και στην πολιτική ρητορική γύρω από το θέμα της μετανάστευσης. Η χώρα δεν διστάζει να επισημάνει την πραγματικότητα της κατάστασης, με την αριστερά συχνά να είναι εξίσου ανοιχτή ως προς την αντίθεσή της στη μετανάστευση, όσο η δεξιά.
Αυτό ισχύει και για τη σοσιαλίστρια πρωθυπουργό της χώρας, Mette Frederiksen, η οποία είπε το 2020: «Κάθε πέμπτος νεαρός άνδρας με μη δυτικό υπόβαθρο που γεννήθηκε το 1997 είχε παραβιάσει το νόμο πριν κλείσει τα 21. Δεν είναι όλοι. Αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί νεαροί άνδρες που στερούν την ελευθερία άλλων, κλέβουν το μέλλον των παιδιών, εκφοβίζουν τους δεσμοφύλακες και αφήνουν πίσω τους πολλά ίχνη ανασφάλειας».
«Αυτό συμβαίνει για πάρα πολλά χρόνια. Κορίτσια που δέχονται προσβολές επειδή είναι Δανέζες. Ή κορίτσια που υπόκεινται σε κοινωνικό έλεγχο επειδή έχουν γίνει πολύ Δανέζες. Πλανόδιος που πουλά λουκάνικα στο Brønshøj δέχτηκε επίθεση με κροτίδες επειδή πουλούσε χοιρινό κρέας» πρόσθεσε.
Η ειλικρινής περιγραφή της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δανία από τις κοινότητες των μεταναστών θα ήταν αναμενόμενη σε μια ομιλία της Γαλλίδας Μαρίν Λεπέν ή του Ούγγρου Βίκτορ Ορμπάν. Ωστόσο, η ρητορική της Φρέντερικσεν για το θέμα έχει υποστηριχθεί και από δράση και δεδομένων των αριστερών της διαπιστευτηρίων, έχει αξιοσημείωτη ανοσία στην κριτική του διεθνούς Τύπου, ακόμη κι αν υπάρχουν περιστασιακά επιτυχημένων επικρίσεων εναντίον της.
4. Απαιτώντας πολιτικές ένταξης
Οι προσπάθειες ένταξης στη Δανία είναι εξαιρετικά αυστηρές, απαιτώντας από τους μετανάστες να γνωρίζουν τη Δανέζικη γλώσσα, να συμφωνούν με τις αξίες της χώρας και να γνωρίζουν την ιστορία της. Εάν οι μετανάστες δεν μπορέσουν να περάσουν τις απαραίτητες εξετάσεις σε αυτούς τους τομείς, δεν θα λάβουν υπηκοότητα.
Η πολιτική της Δανίας ανταποκρίνεται στις τρέχουσες τάσεις. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η αριστερή φιλελεύθερη κυβέρνηση της χώρας εισάγει έναν νέο νόμο που θα χαλαρώσει τα γλωσσικά πρότυπα για ένα ευρύ φάσμα μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων άνω των 65 ετών, ενώ θα μειώσει τις απαιτήσεις για γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού της Γερμανίας. Τέτοιες χαλαρές απαιτήσεις είναι πιθανό να δελεάσουν περισσότερους μετανάστες, ενώ πολλοί μετανάστες γνωρίζουν ότι στη Δανία δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουν.
5. Σκληρές πολιτικές που αποθαρρύνουν τη μετανάστευση
Οποιοσδήποτε μετανάστης του επιβληθεί ποινή φυλάκισης, ακόμη και με αναστολή, απαγορεύεται διά παντός να λάβει τη Δανέζικη υπηκοότητα. Επιπλέον, οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα σύνορα με κοσμήματα, μετρητά ή άλλα αντικείμενα μπορεί να τους κατασχεθούν προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα διεκπεραίωσης των αιτημάτων ασύλου και στέγασης.
Ενώ τέτοια μέτρα μπορεί να χρησιμεύσουν ως δευτερεύοντας αποτρεπτικός παράγοντας για τους μετανάστες μεμονωμένα, όταν αθροίζονται, πολλοί μετανάστες αποφασίζουν ότι είναι καλύτερο να αποφευχθεί η Δανία. Επιπλέον, χρησιμεύουν ως σημαία στο ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Δανίας δεν θέλουν ιδιαίτερα περισσότερους μετανάστες, κάτι που λειτουργεί ως ισχυρή μορφή αποτροπής από μόνο του.
Αντίθετα, η τρέχουσα αριστερή κυβέρνηση της Γερμανίας επιδιώκει να προωθήσει σημαντικές νέες μεταρρυθμίσεις που δίνουν υπηκοότητα σε εκατομμύρια μετανάστες, πολλοί από τους οποίους έφτασαν παράνομα στη Γερμανία. Η χώρα, ακριβώς στα νότια της Δανίας, αντιμετωπίζει τώρα τις συνέπειες τής λιγότερο περιοριστικής πολιτικής της.
6. Εξηγώντας το κόστος της μετανάστευσης από την πλευρά των αριστερών
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί νέα επιχειρήματα που λείπουν από τη ρητορική των περισσότερων πολιτικών και ακτιβιστών της συντηρητικής δεξιάς. Για παράδειγμα, η αριστερή κυβέρνηση επισημαίνει το περιβαλλοντικό κόστος της συνεχούς πληθυσμιακής επέκτασης λόγω της μετανάστευσης καθώς και την ακραία επιβάρυνση του γενναιόδωρου μοντέλου κοινωνικής πρόνοιας της Δανίας.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση περιγράφει το μοντέλο της Δανίας ως «κοινωνικό εθνικισμό στο όνομα του κράτους πρόνοιας». Η Δανία έχει αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το γενναιόδωρο κοινωνικό της μοντέλο με πολιτική ανοιχτών συνόρων, καθώς οι φτωχοί του κόσμου θα κατακλύσουν τη χώρα και, με τη σειρά τους, θα καταστρέψουν αυτό που οι Δανοί έχουν χτίσει εδώ και αιώνες.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ανοιχτά ότι το μικρό έθνος δεν είναι χώρα μετανάστευσης ούτε έχει καμία επιθυμία να γίνει.
7. Η πίεση, απέρριψε τους αιτούντες άσυλο από τη χώρα
Οι μετανάστες που αναζητούν κοινωνικά επιδόματα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, περνούν δύσκολα στη Δανία, ειδικά εάν η αίτησή τους για άσυλο απορριφθεί. Για τους αιτούντες άσυλο με αιτήματα που έχουν απορριφθεί, η κυβέρνηση της Δανίας διακόπτει τα επιδόματα, μέχρι που τους στέλνει στη φυλακή, σε μια προσπάθεια να τους διώξει από τη χώρα.
Λίγο πιο βόρεια, η Σουηδία, είναι διαβόητη για τη χορήγηση υπηκοότητας, ακόμη και στους πιο αμφισβητούμενους αλλοδαπούς, πολλοί από τους οποίους έχουν ποινικές καταδίκες και δεν εντάσσονται στην κοινωνία. Επιπλέον, ακόμη και όσοι έχουν βιάσει παιδιά ή συμμετείχαν σε ομαδικούς βιασμούς ή βασάνισαν την έγκυο φίλη τους, επιτρέπεται να παραμείνουν στη χώρα. Η Σουηδία είναι μόνο μία από τις πολλές δυτικές χώρες που όχι μόνο αρνείται να απελάσει αυτούς που τους έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου, ακόμη και εκείνους που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, αλλά δεν μπαίνει καν στον κόπο να μειώσει τα κοινωνικά τους επιδόματα και την πρόσβαση στη στέγαση.
8. Διαφήμιση στο εξωτερικό
Η κυβέρνηση της Δανίας έχει προβεί σε διαφημίσεις στο εξωτερικό, όπου επισημαίνεται ότι η διαδικασία μετανάστευσης στη Δανία είναι πολύ λιγότερο ευνοϊκή από ό,τι σε άλλες χώρες. Αυτές οι διαφημίσεις περιγράφουν λεπτομερώς πώς οι νέοι κανόνες θα επέβαλαν μείωση 50% στα κοινωνικά επιδόματα των νέων προσφύγων και καθυστέρηση ενός έτους προτού μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για οικογενειακή επανένωση.
Αν και αυτές οι διαφημίσεις μπορεί να έχουν μικρό αντίκτυπο στην επιθυμία των αλλοδαπών να εισέλθουν στην Ευρώπη, σίγουρα αποθαρρύνουν τους μετανάστες από το να ταξιδέψουν στη Δανία. Στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Δανία δεν είναι φιλική προς την ιδέα της μαζικής μετανάστευσης. Αυτό το μήνυμα ενισχύεται από τους πολιτικούς, όπως ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ένταξης Mattias Tesfaye, ο οποίος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι «το όνειρό μου είναι μηδενικοί αιτούντες άσυλο».
9. Νόμιμες αποτυπώσεις και επεξεργασία τρίτων χωρών
Ως μέλος της ΕΕ, του χώρου Σένγκεν και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η Δανία κατάφερε να ακολουθήσει τη μοναδική πολιτική μετανάστευσης διαπραγματευόμενη μια σειρά παρεκκλίσεων από τις Ευρωπαϊκές συνθήκες. Αυτό επιτρέπει στους Δανούς να μεταχειρίζονται νόμιμα τους υπηκόους τρίτων χωρών σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες και έχει οδηγήσει στο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Δανίας να στέλνει μετανάστες σε Αφρικανικές χώρες ενώ διεκπεραιώνονται τα αιτήματά τους για άσυλο, μια πολιτική στην οποία η ΕΕ έχει αντιταχθεί σθεναρά, αλλά υποστηρίζεται από το κοινό της Δανίας.
Αυτές οι νομικές διατάξεις είναι ως επί το πλείστων μοναδικές στη Δανία, δίνοντάς της μεγαλύτερη αυτονομία στην αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης. Ωστόσο, υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο θεσμοί όπως το ΕΔΑΔ και ακόμη και η ίδια η ΕΕ έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξουδετερώνουν την ικανότητα των χωρών στη καταπολέμηση της μετανάστευσης και να προστατεύουν τους πολίτες τους, τον πολιτισμό τους και το δημογραφικό τους μέλλον.
Αυτοί οι θεσμοί παρέχουν επίσης βολικές δικαιολογίες ακόμη και για συντηρητικές κυβερνήσεις, όπως οι Τόρις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Τόρις έχουν υποσχεθεί εδώ και χρόνια ότι θα μειώσουν δραματικά τη μετανάστευση, όμως η χώρα είδε αριθμό ρεκόρ αλλοδαπών να φτάνουν το 2022. Το κόμμα συχνά καταφεύγει στο να κατηγορεί το ΕΔΑΔ και τις διεθνείς συνθήκες για αυτή την εξέλιξη.
Για οποιαδήποτε εθνικο-συντηρητική κυβέρνηση, σοβαρή σε σχέση με τη μετανάστευση, η απομάκρυνση του έθνους της από αυτές τις διεθνείς συμφωνίες είναι πιθανό να είναι μια δύσκολη αλλά απαραίτητη προτεραιότητα.
10. Η επιτυχία γεννά επιτυχία
Αυτές οι δραστικές πολιτικές που εφάρμοσε η Δανία είχαν δύο αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Πρώτον, την κατάρρευση των μεταναστευτικών ροών. Η μετανάστευση μειώθηκε κατά 28% μεταξύ του 2014, το έτος πριν από την προσφυγική κρίση και του 2019, το έτος πριν από την κρίση του Covid-19. Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ασύλου μειώθηκε κατά 82%, από 14.792 σε 2.716, στη χώρα των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων. Αν εφαρμοζόταν κάτι ανάλογο στη Γαλλία, η χώρα θα είχε μόνο 31.000 αιτήσεις ασύλου ετησίως, έναντι 132.000 το 2019. Το 2022, η Γαλλία έκανε νέο ρεκόρ όσον αφορά τη μετανάστευση.
Η Δανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά «καθαρών» εθνοτικά χωρών στην Ευρώπη. Το ποσοστό των μη Ευρωπαίων που γεννιούνται στη χώρα είναι περίπου 11%. Στη Γαλλία, υπολογίζεται ότι το 35% όλων των γεννήσεων αφορά μη Ευρωπαίους, ενώ στη Γερμανία είναι το 24%.
Ακόμη πιο σημαντικό, παρά τις επιθετικές πολιτικές της Δανίας κατά της μαζικής μετανάστευσης, είναι ότι η χώρα έχει αποφύγει τον σκληρό έλεγχο που απευθύνεται στις συντηρητικές κυβερνήσεις που εξέφρασαν την ίδια αντίθεση προς τους μετανάστες.
Η επιτυχία της Δανίας ενάντια στη μαζική μετανάστευση γεννά μεγαλύτερη επιτυχία, ενώ αυτές οι πολιτικές επιβραβεύονται και στις κάλπες. Ενώ η κοινωνία της Δανίας έχει μερικά μοναδικά στοιχεία που της επιτρέπουν να ακολουθήσει το δικό της δρόμο στο θέμα της μετανάστευσης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εάν η υπόλοιπη Ευρώπη μιμηθεί τις πολιτικές και τη στάση της χώρας, τόσο η νόμιμη όσο και η παράνομη μετανάστευση θα έβλεπαν δραματική μείωση σε ολόκληρη τη Δύση.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου