Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Αυξάνεται το χρέος αλλά μειώνεται το ποσοστό επί του ΑΕΠ…

Τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης αυξήθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όμως, οι δείκτες χρέους των χωρών μειώνονται συνεχώς εδώ και πολύ καιρό, χάρη στον πληθωρισμό και την τουριστική έκρηξη!


Το χρέος στις χώρες του ευρώ μειώνεται ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Κατά την περίοδο της πανδημίας, το χρέος στην Ελλάδα έφτασε σε ποσοστό άνω του 200% του ΑΕΠ. Όμως, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά και τα δημόσια οικονομικά της χώρας βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν την πανδημία.

Το επιπλέον βουνό χρέους της περιόδου του κορωνοϊού έχει ήδη εξαλειφθεί πλήρως σε ορισμένες χώρες, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας συμβούλων Oxford Economics.

Ο οικονομολόγος Daniel Kral της Oxford Economics αναφέρει την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό ως τους λόγους για τη θετική τάση στη νότια Ευρώπη. Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός παρείχαν πέρυσι στις κυβερνήσεις περισσότερα φορολογικά έσοδα από τα αναμενόμενα. Η οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από 5% στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, επειδή ο τουρισμός ανέκαμψε γρήγορα μετά την πανδημία.

Η απότομη άνοδος του πληθωρισμού μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βοήθησε να μειωθεί ο δείκτης χρέους, λέει ο Daniel Kral. Η αξία του ονομαστικού ΑΕΠ αυξάνεται ανάλογα με τον πληθωρισμό και το χρέος αντιπροσωπεύει αυτόματα ένα μικρότερο ποσοστό αυτού. Επίσης, το κράτος εισπράττει περισσότερους φόρους όταν αυξάνονται οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών.

Ο Michele Napolitano του οίκου αξιολόγησης Fitch, αναμένει ότι τα επίπεδα χρέους στη νότια Ευρώπη θα συνεχίσουν να μειώνονται το 2023 και το 2024. Αλλά ο ρυθμός θα μειωθεί. Από εδώ και στο εξής, ο πληθωρισμός θα έχει μικρότερο αντίκτυπο, επειδή το ποσό πολλών κοινωνικών παροχών συνδέεται με τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους και αυτό το μέρος των κρατικών δαπανών θα αυξηθεί.

Η Πορτογαλία έχει ήδη δημιουργήσει πλεόνασμα στον πρωτογενή προϋπολογισμό της από πέρυσι. Αυτός είναι ο κρατικός προϋπολογισμός χωρίς τόκους. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει φέτος. Ως εκ τούτου, ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των δύο χωρών.

Ζωτικής σημασίας θεωρούνται και τα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς κατευθύνονται κυρίως προς τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Τα κονδύλια αυτά αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο προς τις κυβερνήσεις να παραμείνουν πειθαρχημένες δημοσιονομικά, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να χάσουν τα κονδύλια.

Θυμίζουμε το δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής (διαβάστε το ΕΔΩ) σύμφωνα με το οποίο το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε στα 400,3 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ μειώθηκε στο 190,5% του ΑΕΠ.

Εν κατακλείδι, χρωστάμε ακόμη περισσότερα, αλλά εξαιτίας της δημιουργικής λογιστικής (επιστημονικό μαγείρεμα Χρέους – ΑΕΠ) φαίνεται ότι χρωστάμε λιγότερα και μένουν ικανοποιημένοι οι «θεσμοί» και δεν επιβάλλουν νέο μνημόνιο…

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου