Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Επαναπροσέγγιση Συρίας και Σαουδικής Αραβίας

Μετά τον σεισμό που έπληξε τη βόρεια Συρία, η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να οικοδομήσει στενότερες σχέσεις με τη χώρα.


Πριν από λίγες μέρες, το πρώτο σαουδαραβικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Χαλεπίου. Επιπλέον, πριν από δύο ημέρες στο Φόρουμ Ασφαλείας του Μονάχου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan κάλεσε την κυβέρνηση της Συρίας σε διάλογο. Τόνισε ότι υπάρχει Αραβική συναίνεση στην ιδέα ότι «δεν έχει νόημα η απομόνωση της Συρίας», αναφέρεται σε δημοσίευμα του Syrian Observer.

Πολιτικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η δήλωση του Σαουδάραβα Υπουργού Εξωτερικών αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στη σαουδαραβική πολιτική απέναντι στη Συρία. Η βρετανική εφημερίδα Independent τόνισε ότι «οι δηλώσεις του πρίγκιπα Faisal bin Farhan υποδεικνύουν την αλλαγή πολιτικής σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια του σχεδόν 12ετούς πολέμου στη Συρία, κατά τον οποίο αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξαν τις ομάδες της αντιπολίτευσης που εργάζονταν ενάντια στο συριακό κράτος».

Η πρόσφατη κίνηση της Σαουδικής Αραβίας προς την οικοδόμηση στενότερων δεσμών με τη Συρία άρχισε να διαφαίνεται πριν από τον σεισμό. Ωστόσο, ο σεισμός φάνηκε να έδωσε την ευκαιρία στο Ριάντ να βγει μπροστά.

Η εφημερίδα Al-Arab δημοσίευσε άρθρο αναφέροντας ότι «ενδείξεις αποδοχής της Συρίας όσο ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ παραμένει στην εξουσία προηγήθηκαν του σεισμού. Ωστόσο, ο σεισμός έδωσε μια ιδανική ευκαιρία για να αποκαλυφθεί η αλλαγή στάσης».

Το άρθρο σημειώνει επίσης ότι «η προσέγγιση των ΗΑΕ για την επανέναρξη των σχέσεων με τη Συρία έχει αποδειχθεί χρήσιμη. Αυτή η προσέγγιση δίνει προτεραιότητα στα αμοιβαία συμφέροντα παρά στον ανταγωνισμό. Ο σιωπηρός κανόνας είναι ότι η επιβίωση είναι για τον πιο ικανό και ωφέλιμο».

Άρθρο που δημοσιεύτηκε στον βρετανικό ιστότοπο Middle East Online υπογραμμίζει επίσης αυτή τη στροφή στην πολιτική της Σαουδικής Αραβίας έναντι της Συρίας. Το άρθρο αναφέρει ότι «η Σαουδική Αραβία έβαλε τέλος στην απροθυμία της να ομαλοποιήσει εκ νέου τις σχέσεις με τη Συρία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η πρώτη χώρα του Κόλπου που άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στη Δαμασκό το 2018 μετά από χρόνια αποξένωσης και αυτή η κίνηση των Εμιράτων προκάλεσε συζητήσεις για την επιστροφή της Συρίας στο αραβικό μαντρί και την αποκατάσταση της έδρας της στον Αραβικό Σύνδεσμο».

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι «η Δαμασκός κατάφερε να σπάσει μέρος της απομόνωσης που της έχει επιβληθεί σε περιφερειακό επίπεδο μέσω επισκέψεων ορισμένων Αράβων αξιωματούχων, καθώς και αξιωματούχων από τα Ηνωμένα Έθνη και διεθνείς οργανισμούς».

Οι συζητήσεις για το άνοιγμα προς τη Δαμασκό από πολλές Αραβικές χώρες ξεκίνησαν στις αρχές του 2022, που συνέπεσε με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος επέφερε αρκετές αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων. Αυτό ώθησε πολλές χώρες, ιδιαίτερα εκείνες της περιοχής του Κόλπου, να επαναξιολογήσουν και να αναδιοργανώσουν τις εξωτερικές τους σχέσεις.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου