Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

WSJ: από εργαστήριο της Wuhan ξέφυγε ο covid-19

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας θεωρεί ότι ο ιός covid-19 είναι πιο πιθανό να διέφυγε από εργαστήριο της Wuhan παρά να προέρχεται από φυσική μετάλλαξη.


Ένα άρθρο της Αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal (διαβάστε ΕΔΩ) έρχεται να ταράξει τα νερά και να δικαιώσει όλους όσους από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν και λοιδορήθηκαν γι’ αυτό, ότι ο ιός covid-19 δεν είναι προϊόν φυσικής μετάλλαξης, αλλά εργαστηριακό προϊόν, που πιθανότητα ξέφυγε.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας κατέληξε στο ότι είναι πιο πιθανό ο ιός να ξέφυγε από εργαστήριο. Το συμπέρασμα προκύπτει από απόρρητα έγγραφα που δόθηκαν πρόσφατα στον Λευκό Οίκο και σε μέλη του Κογκρέσου.

Η αλλαγή στάσης του Υπουργείου Ενέργειας, που μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσε να καταλήξει σε συμπέρασμα για την προέλευση του ιού, βασίζεται σε μια αναθεώρηση εγγράφου του 2021 της Διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Avril Haines.

Στο έγγραφο τονίζεται ότι έφτασαν αντικρουόμενες απόψεις για την τοποθεσία προέλευσης του ιού. Το Υπουργείο συμφωνεί με το FBI (διαβάστε ΕΔΩ) στο ότι ο ιός πιθανότητα ξέφυγε από εργαστήριο μετά από ατύχημα. Άλλες 4 Αμερικανικές υπηρεσίες θεωρούν ακόμη ότι πρόκειται για φυσική μετάλλαξη του ιού, ενώ άλλες 2 (μεταξύ αυτών και η CIA) αδυνατούν να καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

Η νέα απόφαση του Υπουργείου για την προέλευση του ιού, βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα από το εξωτερικό και σε ένα δίκτυο αμερικανικών εργαστηρίων, σε ορισμένα από τα οποία διενεργείται βιολογική έρευνα. Λεπτομέρειες για τους λόγους της αλλαγής στάσης του Υπουργείου Ενέργειας, δεν δόθηκαν. Πάντως, το FBI και το Υπουργείο Ενέργειας συμφωνούν πως η μετάδοση του ιού δεν έγινε επίτηδες από κάποιο εργαστήριο, ενώ κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα για διαφορετικούς λόγους.

Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ, συνεχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες και να προσπαθούν να συνδέσουν τα κομματάκια του παζλ που αφορούν τον ιό.

Όλες οι αναφορές συμφωνούν ότι ο ιός covid-19 δεν αποτελεί πρόγραμμα Κινεζικού βιολογικού όπλου.

Η νέα έρευνα που οδήγησε το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας στην απόφαση για τον ιό, είναι αποτέλεσμα εξέτασης νέων δεδομένων, εκτεταμένης μελέτης της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας και γνωμοδότησης ανεξάρτητων ειδικών.

Η νέα έρευνα μόλις 5 σελίδων, δεν ζητήθηκε από το Κογκρέσο, αλλά βουλευτές και γερουσιαστές, κυρίως ρεπουμπλικανοί, πιέζουν την κυβέρνηση Μπάιντεν και τις μυστικές υπηρεσίες για παροχή περισσότερων πληροφοριών.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θα δημοσιοποιηθεί κάποια μη απόρρητη μορφή της νέας έρευνας.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Jake Sullivan αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τις πληροφορίες. Σχολίασε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις μυστικές και όχι μόνο υπηρεσίες, να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την πανδημία.

Αρχικά ο ιός είχε αποδοθεί σε μετάλλαξη ιού από ζώο, που πλέον μεταδίδεται στον άνθρωπο. Όμως η επιστημονική κοινότητα δεν κατάφερε να εντοπίσει το ζώο και το είδος του ζώου στο οποίο συνέβη η μετάλλαξη. Έτσι, οι υποψίες στράφηκαν στα βιολογικά εργαστήρια της Wuhan, από όπου πιστεύεται ότι ξέφυγε ο ιός μετά από ίσως κάποιο ατύχημα. Στα εργαστήρια της Κινεζικής πόλης γίνονται εκτεταμένα πειράματα με κορονοϊούς.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι ο ιός μπορεί να είναι προϊόν εκτός Κίνας, ενώ έχει περιορίσει την πρόσβαση στους ελεγκτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Για το θέμα, η Κίνα δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Σε έγγραφα του State Department από το 2018 εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τις διαδικασίες βιοασφάλειας των Κινεζικών βιοεργαστηρίων, ειδικά στην περίπτωση ατυχήματος.

Στην Wuhan υπάρχει σειρά βιοεργαστηρίων, τα οποία είτε επεκτάθηκαν είτε δημιουργήθηκαν μετά το 2002, όταν ξέσπασε η επιδημία SARS.

Η αρχική υπόθεση ότι ο ιός ξεκίνησε από την αγορά θαλασσινών της Wuhan, πλέον δεν γίνεται αποδεκτή. Η αγορά είναι υπεύθυνη για την μετάδοση του ιού σε πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι η πηγή του ιού.

Τον Οκτώβριο του 2021, υπήρξε επίσημη έκθεση στις ΗΠΑ όπου αναφερόταν ότι ο covid-19 δεν αποτελούσε Κινεζικό πρόγραμμα βιολογικών όπλων. Αλλά στην έκθεση δεν υπήρχε συμπέρασμα για το εάν επρόκειτο για διαρροή από εργαστήριο ή για φυσική μετάλλαξη από ζώο.

Οι πληροφορίες ότι ο covid-19 ήταν ένας κατασκευασμένος ιός που ξέφυγε από Κινεζικό εργαστήριο υπάρχουν από την πρώτη στιγμή της έκρηξης της πανδημίας. Πολλοί Ευρωπαίοι επιστήμονες είχαν δημοσιεύσει άρθρα στα οποία εξηγούσαν τον τρόπο λειτουργίας του ιού, που δεν μπορεί να είναι φυσικό αποτέλεσμα, αλλά μόνο προϊόν εργαστηρίου. Φυσικά, όσοι μιλούσαν για ατύχημα από κάποιο εργαστήριο, λοιδορήθηκαν με τον χειρότερο τρόπο, από τους υπερασπιστές της δήθεν πολιτικής ορθότητας, αυτούς που τα ξέρουν όλα, αλλά αποδεικνύονται φερέφωνα της χειρότερης προπαγάνδας.

Ας σταματήσουμε επιτέλους να καταπίνουμε αμάσητες τις «πληροφορίες» που μας σερβίρουν οι «αξιόπιστοι» τηλεαστέρες και ας αρχίσουμε να ερευνούμε και να φιλτράρουμε ό,τι βλέπουμε και ακούμε γύρω μας. Ίσως έτσι, καταφέρουμε να γίνουμε καλύτεροι ως άνθρωποι και ως κοινωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τα άρθρα των Wall Street Journal, CNN, Guardian και FAC.

Διαβάστε επίσης τα άρθρα του CosmoStatus:
Daily Mail: Αποδείξεις επιστημόνων ότι ο covid-19 κατασκευάστηκε σε εργαστήριο

Αμερικανική έκθεση: ο covid-19 πιθανότατα διέφυγε από Κινεζικό εργαστήριο

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου