Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Κύπρος: καν’ το όπως ο Ζελένσκι

Μήπως έφτασε η ώρα να σταματήσουν τα παρακάλια προς τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία;


Οι ομοιότητες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο είναι περισσότερο από εμφανείς και έχουν διατυπωθεί ακόμη και από Αμερικανούς. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Όμως, απ’ ότι φαίνεται, η κατάσταση στην Κύπρο εξυπηρετεί κάποιους. Όπως εξυπηρετεί στην Ελλάδα η πολιτική του κατευνασμού του θηρίου (λέγε με Τουρκία) αντί να υπάρχει μια σκληρή στάση, που είναι το μόνο που αντιλαμβάνεται η Τουρκία. 

Η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Όχι μετά από έναν χρόνο. Μέσα στον Μάρτιο. Εκεί, θα φανεί ποιος είναι το κακό παιδί στη συμμαχία, ποιος δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Γιατί ανακοινώθηκε από Κυπριακής πλευράς πως δεν είναι η κατάλληλη ώρα για αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ; Γιατί; Αντίθετα, τώρα είναι η καταλληλότερη ώρα. Αλλά, μήπως εξυπηρετούνται κάποια άλλα σχέδια, λιγότερο πατριωτικά με την μη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ;

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, χώρας μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τον επικεφαλής των κατεχομένων από την Τουρκία εδαφών της Κύπρου και επομένως όσων επιζητούν την απόσχιση των κατεχομένων από την Δημοκρατία της Κύπρου.

Πως είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Κύπρου να δέχεται να συνομιλεί με τον επικεφαλής αυτών που επιζητούν την διάλυση της Δημοκρατίας της Κύπρου;
Πως είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Κύπρου να νομιμοποιεί τον επικεφαλής των αποσχιστών από την Δημοκρατία της Κύπρου;

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι αποκλείει την παραχώρηση εδαφών ώστε να επέλθει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία και προειδοποίησε ότι η παραχώρηση εδαφών θα σημαίνει ότι η Ρωσία θα επιστρέψει και θα ζητήσει ακόμη περισσότερα.

Ο Ζελένσκι έχει καταλάβει τι συμβαίνει και δεν διστάζει να πει τα αυτονόητα. Οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας, δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία παραχώρηση προς την Τουρκία και τους αποσχιστές, καθώς θα ζητάνε όλο και περισσότερα;

«Τα όπλα είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Ρωσία» είπε ο Ζελένσκι.

Τα όπλα, ή η δύναμη του στρατιωτικά ισχυρού, είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει και η Τουρκία, έχουμε γράψει επανειλημμένα στο CosmoStatus.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε και κάτι ακόμη, εξαιρετικά σημαντικό: «θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας. Οποιοσδήποτε συμβιβασμός στο εδαφικό θα μας κάνει ασθενέστερους ως χώρα. […] Με ποιον να συμβιβαστούμε; Με τον Πούτιν; Δεν τον εμπιστευόμαστε. Να κάνουμε διάλογο μαζί του; Δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε».

Πως να εμπιστευτεί η Κύπρος και η Ελλάδα την Τουρκία και να προχωρήσουν σε «διάλογο» για να παραχωρήσουν τμήμα της επικράτειάς τους; Είναι δυνατόν να υπάρξει εμπιστοσύνη προς την Τουρκία; Την Τουρκία που συνεχώς φέρνει νέες διεκδικήσεις στο τραπέζι των άτυπων διαπραγματεύσεων με την Κύπρο και την Ελλάδα; Γιατί να συνεχιστεί ο διάλογος νομιμοποίησης των Τουρκικών αυξανόμενων απαιτήσεων;

Το καλαμπούρι έχει κρατήσει 49 χρόνια. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Ας παραδειγματιστούν οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας από τον Ζελένσκι της Ουκρανίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Διαβάστε επίσης:

«Αποσχιστική οντότητα» η κατεχόμενη Κύπρος για την ΕΕ

Όχι άμυνα στην επιθετική Τουρκική ρητορική. Επίθεση εκεί που τους πονάει!

Άλλο Κύπρος και άλλο Ουκρανία;

Γιατί αυτοϋποβαθμιζόμαστε στο Κυπριακό;

Γιατί δεν πρέπει να δεχτούμε διάλογο με την Τουρκία, πλην της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει μεταξύ Κ.Δ. και Ουκρανίας μία ειδοποιός διαφορά: Η Ουκρανία ακολούθησε αυτήν την πολιτική αμέσως. Με την Κύπρο έχουν περάσει κοντά 49 χρόνια, έχει εποικισθεί κι εξακολουθεί να εποικίζεται με δικαιολογία τούς αστέγους από τούς σεισμούς. Επίσης, η Ουκρανία έχει πίσω της όλη την Δύση, ενώ η Κύπρος ... κανέναν. Η Δύση, για να μην δυσαρεστηθεί η Τουρκία, σφυρίζει αδιάφορα επί μισόν αιώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή