Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

«Αποσχιστική οντότητα» η κατεχόμενη Κύπρος για την ΕΕ

Η απόδοση θέσης παρατηρητή στην κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο, αυτή που η Τουρκία ονομάζει ΤΔΒΚ, ανάγκασε την ΕΕ να εκδώσει σκληρή ανακοίνωση.


Σύμφωνα με τον Peter Stano, η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό έλλειπε, να αναγνωρίζει και κάτι άλλο, που αντιτίθεται στην ύπαρξη μίας χώρας μέλους της ΕΕ!!!

Αυτό που όμως ικανοποιεί εμάς ιδιαιτέρως είναι ο χαρακτηρισμός των κατεχομένων από την Τουρκία εδαφών της Κύπρου ως «αποσχιστικής οντότητας».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών.
Αυτή η απόφαση, εν αναμονή της επικύρωσης των μελών του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η ΕΕ έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου πολιτικού επιπέδου, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή τη βοήθεια με οποιονδήποτε τρόπο στη διεθνή αναγνώριση της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανέναρξη των συνομιλιών διευθέτησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές βάσει των οποίων ιδρύεται η ΕΕ.
Δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό
» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ.

Στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ανήκει ως παρατηρητής και η Ουγγαρία, που είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η Κύπρος.
Τι απαντά η Ουγγαρία;
Γιατί αποδέχθηκε την αποδοχή στον Οργανισμό της «αποσχιστικής οντότητας» όπως την αποκαλεί η ΕΕ;
Η Ουγγαρία αποτελεί ή όχι μέλος της ΕΕ;
Οφείλει ή όχι να προασπίζεται τα συμφέροντα και τις αποφάσεις της ΕΕ;
Θα υπάρξουν κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας μέχρι να αποσυρθούν τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου από τον Οργανισμό;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου