Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Μπαχτσελί: μετά τον Σίσι, συμφιλίωση με τον Άσαντ

Την συμφιλίωση της Τουρκίας με την Συρία του Άσαντ ζητά ο γκρίζος λύκος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βλέποντας την εγκάρδια χειραψία μεταξύ του Ερντογάν και του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι.


Ερντογάν και Σίσι δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις, για να μην πούμε πως είχαν πολύ κακές σχέσεις, επειδή το 2013 ο Σίσι ανέτρεψε τους αδελφούς μουσουλμάνους του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο και ανέλαβε την εξουσία, ώστε να μην μετατραπεί σε ισλαμική δημοκρατία η χώρα. Αυτό δεν είχε αρέσει στον Ερντογάν, ο οποίος φρόντισε να δώσει καταφύγιο στους κυνηγημένους αδελφούς μουσουλμάνους, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο ήταν αντίθετος στον Σίσι. Έτσι, οι σχέσεις των δύο χωρών πάγωσαν.

Επίσης, η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς στην Λιβύη. Η Τουρκία υποστηρίζει τις κυβερνήσεις της Τρίπολης, οι οποίες είναι υποχείριά της. Αντίθετα η Αίγυπτος υποστηρίζει την κυβέρνηση της Βεγγάζης και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.
 
Όμως, με την μεσολάβηση του εμίρη του Κατάρ, υπήρξε μια πρώτη εγκάρδια χειραψία μεταξύ των δύο Προέδρων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τους
«ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς» των δύο χωρών. Εχθές, η Αίγυπτος ανακοίνωσε «μια νέα αρχή» στις σχέσεις των δύο χωρών. Αναμένεται να φανεί κατά πόσο οι σχέσεις αυτές θα αποκατασταθούν ή θα συνεχίσουν να είναι κακές.

Σήμερα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που είναι εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν στην κυβέρνηση, είπε ότι έφτασε η ώρα για συμφιλίωση και με τον Μπασάρ Άσαντ, τον μέχρι πρόσφατα μισητό Πρόεδρο της Συρίας, για τον οποίο η Τουρκία θεωρούσε ότι έπρεπε οπωσδήποτε να εγκαταλείψει την εξουσία για να υπάρξει ειρήνη στη Συρία.

«Η επαφή που ξεκίνησε ο Πρόεδρός μας με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο ελ Σίσι, είναι σωστή κίνηση και θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Θα πρέπει να ακολουθήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ώστε να χτιστεί μια κοινή δράση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Τουρκία έχει ιστορικούς και πολύ στενούς δεσμούς με την Αίγυπτο, τη Συρία και το Ιράκ. Εάν δεν ξεκινήσουμε απευθείας συνομιλίες μαζί τους, τότε αυτοί που θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις μας θα προσπαθήσουν να βάλουν κι άλλη σφήνα ανάμεσά μας» είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για προσπάθεια συμφιλίωσης της Τουρκίας με τη Συρία, καθώς δεν επιτεύχθηκε η ανατροπή του Προέδρου Άσαντ.

Τον περασμένο Αύγουστο, το CosmoStatus είχε δημοσιεύσει άρθρο στο οποίο αναφερόταν η προσπάθεια της Τουρκίας για συμφιλίωση με τη Συρία, ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε συναντηθεί με τον Σύριο ομόλογό του στο Βελιγράδι. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Η Τουρκία, αφού δεν κατάφερε να επιβάλλει την πολιτική της και τα σχέδιά της στην ευρύτερη περιοχή, τώρα αναγκάζεται να κάνει κωλοτούμπες και να συμφιλιωθεί με όσους δεν ήθελε καν να συνομιλεί ή επιθυμούσε να τους δει μακριά από τα Προεδρικά αξιώματα.

Με τη μόνη χώρα που δύσκολα η Τουρκία θα κάνει το ίδιο είναι η Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες πολιτικοί που κυβερνάνε, διαχρονικά, φοβούνται να γίνουν όσο σκληροί χρειάζεται, φοβούνται να απαιτήσουν την επιβολή κυρώσεων μέσω της ΕΕ, φοβούνται να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι και, γιατί όχι, να κλείσουν τα σύνορα για τα Τουρκικά φορτηγά και τον εναέριο χώρο για τα Τουρκικά αεροσκάφη, ως μέσο πίεσης, αλλά και έκφρασης της δυσφορίας της Ελλάδας στις παράνομες, παράλογες, αρπακτικές και πειρατικές τακτικές της Τουρκίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου