Την τεράστια οικονομική και πρακτική αξία που έχουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που υπάρχουν στο υπέδαφος της Ελλάδας, ανέδειξε Γερμανικό μέσο ενημέρωσης.
Η Γερμανική Handelsblatt αναφέρει ότι έχουν ξεκινήσει με εντατικό ρυθμό οι έρευνες στην νοτιοδυτική Ελλάδα για λογαριασμό της Exxon Mobil και της Helleniq Energy από το πλοίο Sanco Swift.
Οι Έλληνες θέλουν να αναπτύξουν τα γιγαντιαία αποθέματα, αναφέρεται στο άρθρο και τονίζεται ότι η εκμετάλλευση θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2027 και να ωφεληθεί όλη η Ευρώπη.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «με την αποστολή του Sanco Swift σημειώνεται νέα κίνηση στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Ελλάδας. Το θέμα είχε παραμεληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για λόγους κλιματικής πολιτικής, αλλά και λόγω της υποτιθέμενης αξιόπιστης διαθεσιμότητας φθηνής προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Τώρα ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η ενεργειακή κρίση αναγκάζουν την επανεξέταση της στάσης αυτής. Η Ελλάδα αναζητά τον αντικαταστάτη του Ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο κάλυπτε στο παρελθόν το 45% της κατανάλωσης […] Με βάση την περσινή κατανάλωση (τα Ελληνικά κοιτάσματα) θα αρκούσαν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για πάνω από 5 χρόνια».
Στο δημοσίευμα παρουσιάζονται εκτενώς τα διαθέσιμα στοιχεία για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στις περιοχές νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου καθώς και τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα για τις έρευνες στις περιοχές αυτές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών από τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και κυβερνητικών παραγόντων.
Στο άρθρο όμως αναφέρεται και κάτι άλλο, για το οποίο δεν συζητά κανείς στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου και στο Αιγαίο πέλαγος.
«Και στο Αιγαίο πέλαγος εικάζεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καμία έρευνα εκεί διότι Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών. Η Τουρκία δεν έχει πάντως προβάλει αξιώσεις για τις περιοχές στις οποίες εστιάζουν οι τρέχουσες έρευνες».
Στο σημείο αυτό όμως υπάρχει και το μεγάλο πέναλτι, όχι φάουλ, του Γερμανικού δημοσιεύματος. Θα πρέπει να εξηγήσει κάποιος στον Γερμανό συντάκτη Gerd Höler ότι δεν υπάρχει «διαφωνία» Ελλάδας – Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Υπάρχουν Τουρκικές διεκδικήσεις έναντι της κυριαρχίας της Ελλάδας και έναντι της δυνητικής Ελληνικής ΑΟΖ, η οποία χαράσσεται βάσει του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, το οποίο η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.
Βλέπουμε πως σταδιακά δικαιώνονται όλοι αυτοί που φωνάζουν εδώ και 20 χρόνια πως στο υπέδαφος της Ελλάδας υπάρχουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου, που όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Επίσης δικαιώνονται όσοι έλεγαν ότι στα κοιτάσματα αυτά θα γίνει εκμετάλλευση όταν θα τα χρειαστεί η Ευρώπη. Φαίνεται πως η ώρα αυτή έφτασε.
Κλείνοντας, να θυμίσουμε ότι στις 21 Απριλίου 2021 ο αξιότιμος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας, είχε δηλώσει ότι «Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Ελλάδα δεν θα ξεκινήσει να σκάβει στον βυθό της Μεσογείου για να ανακαλύψει φυσικό αέριο, για να ανακαλύψει πετρέλαιο». Διαβάστε σχετικά και δείτε το βίντεο στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.
Τι συνέβη και άλλαξε τις «πράσινες» απόψεις της η Ελλάδα; Αντιλήφθηκε ότι μπορεί να ξεχρεώσει τα 350 δισεκατομμύρια δανεικά και να μετατραπεί σε πραγματικό παράδεισο ή την διέταξαν οι Ευρωπαίοι λόγω έλλειψης ενέργειας;
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου