Ο λόγος που το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία είναι ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, δεν έχει εξουσιοδότηση να υπογράφει δεσμευτικές συμφωνίες.
Όπως αποκαλύπτεται από το Nordic Monitor, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής την περασμένη Τρίτη για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το 2023, ότι η συμφωνία για θαλάσσιες ζώνες που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 είναι απλώς ένα μνημόνιο και ότι δεν μπορεί να εγκριθεί από το Λιβυκό κοινοβούλιο.
Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρεσβευτής Ünal Çeviköz ρώτησε τον Υπουργό τι είχε κάνει η Τουρκία ώστε το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, να είναι νόμιμη και δεσμευτική, υπενθυμίζοντας ότι το μνημόνιο που υπεγράφη με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της Λιβύης.
Ο Τσεβικόζ αναφέρθηκε και στο τελευταίο μνημόνιο για την έρευνα υδρογονανθράκων που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου στην Τρίπολη και αμφισβήτησε εάν μπορεί να ισχύσει στο ασταθές περιβάλλον της Λιβύης. Ο Τσεβικόζ πρόσθεσε ότι είναι λάθος για την Τουρκία να παίρνει θέση μεταξύ των αντιπάλων δυνάμεων στη Λιβύη για ιδεολογικούς λόγους και τόνισε ότι η Τουρκία έχει χάσει τον ρόλο του μεσολαβητή, ενώ έχει βλάψει τη φήμη της λόγω των λαθών που έχει κάνει στη Συρία.
Απαντώντας στην κριτική του Τσεβικόζ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις της Λιβύης δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ και ότι αυτές οι κυβερνήσεις δεν είναι εξουσιοδοτημένες να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες, αλλά μπορούν να υπογράφουν μνημόνια. Είπε επίσης στους βουλευτές ότι η Τουρκία ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 στο δικό της κοινοβούλιο επειδή αυτό περιλάμβανε τη δημιουργία (Αποκλειστικής) Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο. Το Τουρκικό κοινοβούλιο, έχει ήδη εγκρίνει τα μνημόνια που είχαν υπογραφεί.
Δηλώνοντας ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις της Λιβύης δεν έχουν υποχρέωση να έχουν λάβει την έγκριση των συμφωνιών που συνάπτουν από το κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι όπως η Τουρκία, έτσι και η Αίγυπτος έχει υπογράψει συμφωνίες συνεννόησης με τη Λιβύη και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguila Saleh, δεν αισθάνθηκε ότι πρέπει να θέσει τα μνημόνια προς έγκριση στη Βουλή, παρά το ότι είναι έχει καλές σχέσεις με την Αίγυπτο. Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει σχέσεις όχι μόνο με την κυβέρνηση της Τρίπολης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ αλλά και με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Τομπρούκ.
Εν τω μεταξύ, στις 4 Οκτωβρίου, το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε ότι το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την Τουρκία η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Abdel Hamid Dbeibah για την εξερεύνηση ενέργειας «πρέπει να εγκριθεί από τα νομοθετικά συμβούλια της Λιβύης».
Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης, ο Aguila Saleh επανέλαβε ότι απορρίπτει οποιαδήποτε συμφωνία ή μνημόνιο συνεννόησης που έχει υπογραφεί από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Abdel Hamid Dbeibah.
Δεν αποτελεί μυστικό ότι εκτός από την υποστήριξη της Λιβυκής κυβέρνησης, η οποία είναι ιδεολογικά κοντά του, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Λιβύης είναι σημαντικοί παράγοντες για τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Λιβύη. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Fayez al-Sarraj, τον πρώην πρωθυπουργό της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης στην Άγκυρα στις 4 Ιουνίου 2020, ο Ερντογάν αποκάλυψε το σχέδιό του για τα αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης. «Στοχεύουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών εξερεύνησης και γεώτρησης για να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους στην επικράτεια της Λιβύης» είχε πει ο Ερτντογάν.
Το Nordic Monitor έχει δημοσιεύσει αντίγραφο της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που καθορίζει τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-Λιβύης και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Δείτε το ΕΔΩ.
Η συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής, ιδιαίτερα από την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς παραβιάζονται οι δικές τους οριοθετημένες ΑΟΖ, που έγιναν βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεν έχει υπογράψει και άρα δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.
Η συμφωνία αναφέρει ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Λιβύη έχουν καθορίσει μια ακριβή και δίκαιη οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων περιοχών τους στη Μεσόγειο στις οποίες τα μέρη ασκούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα ή/και δικαιοδοσία σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικές περιστάσεις.
Αναφέρεται στην επίτευξη δίκαιων και αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στα προαναφερθέντα ζητήματα μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων και στο πνεύμα καλών και φιλικών σχέσεων και αναφέρει ότι το μνημόνιο κατανόησης θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των μερών, προς το συμφέρον των δύο αδελφών χωρών.
Η Λιβύη υποφέρει από μια κλιμακούμενη πολιτική κρίση καθώς υπάρχει διαμάχη μεταξύ δύο κυβερνήσεων. Επικεφαλής της μίας είναι ο Fathi Bashagha, ο οποίος κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που διεξήχθη στο Τομπρούκ, στα ανατολικά της χώρας τον περασμένο Μάρτιο.
Η άλλη είναι η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία πηγάζει από πολιτικές συμφωνίες υπό τα Ηνωμένα Έθνη πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, με επικεφαλής τον Abdel Hamid Dbeibah, ο οποίος αρνείται να παραδώσει την εξουσία, παρά μόνο μέσω Προεδρικών και Κοινοβουλευτικών εκλογών.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου