Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Αγωγός πετρελαίου μεταξύ Ελλάδας – Σερβίας;

Είδηση που δεν έλαβε την απαραίτητη προβολή, αποτελεί η πρόθεση της Σερβίας να κατασκευαστεί αγωγός πετρελαίου από την Σερβική πόλη Νις στην Θεσσαλονίκη.


Συγκεκριμένα, η Σερβία ανακοίνωσε τη δημιουργία αγωγών πετρελαίου προς την Ουγγαρία, την Ελλάδα και την Αλβανία, ώστε να μπορέσει να προμηθεύεται πετρέλαιο από όπου υπάρχει καλύτερη τιμή.

Επίσης ανακοινώθηκε η πρόθεσή της να συνδεθεί μέσω αγωγού με το δίκτυο φυσικού αερίου TAP - TANAP.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούσιτς δήλωσε ότι σχεδιάζεται η κατασκευή ενός αγωγού πετρελαίου προς την Ουγγαρία μήκους 128 χιλιομέτρων που θα κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα επισκεφθεί την Σερβία ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ για να μιλήσουν για την σύνδεση της Σερβίας στο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου TAP – TANAP.

Η σύνδεση προφανώς και θα γίνει μέσω Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα, καθώς αυτός είναι ο συντομότερος δρόμος και προφανώς ο οικονομικότερος.

Η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός της Σερβίας και Υπουργός Ενέργειας Ζοράνα Μιχαήλοβιτς δήλωσε ότι η Σερβία προτίθεται να κατασκευάσει αγωγούς πετρελαίου προς λιμάνι της Αλβανίας και προς την Θεσσαλονίκη, ώστε να εξασφαλιστούν πολλές οδοί προμήθειας πετρελαίου για την χώρα της.

Η πρόθεση της Σερβίας να κατασκευαστεί αγωγός πετρελαίου προς την Θεσσαλονίκη και η σύνδεσής στον αγωγό φυσικού αερίου TAP που περνά από την Ελλάδα, δείχνει ότι η Σερβία εμπιστεύεται την Ελλάδα ως αξιόπιστη χώρα μεταφοράς ενέργειας. Αναμένονται πληροφορίες και λεπτομέρειες από Ελληνικής πλευράς για το θέμα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Με πληροφορίες από AA και Republika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου