Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Gatestone Institute: η σχέση Τουρκίας – Ρωσίας θα πληγώσει τη Δύση

Η σχέση που έχουν αναπτύξει ο Ερντογάν και ο Πούτιν αποτελείται από δύο πυλώνες. Ο ένας είναι ο ρεαλισμός. Και οι δύο μπορούν να επωφεληθούν στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά. Ο άλλος είναι ιδεολογικός. Και οι δύο μισούν τον Δυτικό πολιτισμό.


Του Burak Bekdil για το Gatestone Institute.
Μετάφραση: CosmoStatus.


Εάν ήταν πρόεδροι κάποιων άλλων χωρών, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλντιμίρ Πούτιν, πιθανότατα θα μισούσαν ο ένας τον άλλον.

Ιστορικά, οι Ισλαμιστές Τούρκοι μισούσαν του Τσάρους και τη Σοβιετική Ρωσία. Ομοίως, στους Ρώσους δεν άρεσαν ποτέ οι Τούρκοι. Όμως σήμερα, ο Ερμτογάν με το ένα πόδι στο ΝΑΤΟ, κλίνει προς τη Ρωσία, όπως ποτέ άλλοτε. Ποιο είναι το μυστικό αυτού του υποτιθέμενου γάμου;

Η Τουρκία έχει αρνηθεί να επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία, δίνοντας ένα σωσίβιο στον Πούτιν. Ο Τουρκικός εναέριος χώρος παραμένει ανοιχτός για τα Ρωσικά αεροπλάνα και οι πόρτες της Τουρκίας παραμένουν ανοιχτές για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους και τα χρήματά τους. Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία αυξάνονται. Μόνο τον Ιούλιο, οι Τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 75% σε ετήσια βάση.

Η Ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom που κατασκευάζει το πρώτο Τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο, έστειλε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην θυγατρική της στην Τουρκία, την πρώτη από μια σειρά παρόμοιων αποστολών. Τα Ρωσικά χρήματα βοήθησαν να μειωθεί η έλλειψη συναλλάγματος στην Τουρκία την ώρα που ο Ερντογάν χρειάζεται συνάλλαγμα για να βοηθήσει την ασθμαίνουσα οικονομία, καθώς έρχονται οι Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023.

Κάποιοι θεωρούν πως είναι ευκαιρία για να εισρεύσουν περισσότερα Ρωσικά κεφάλαια στην Τουρκία. Θεωρούν πως η αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και του χρυσού στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (στα 108,1 δις δολάρια στις 4 Αυγούστου από τα 98,9 δις δολάρια στις 26 Ιουλίου) οφείλονταν σε Ρωσικά χρήματα που έρρεαν στην Τουρκία.

Το Bloomberg έγραψε:

«Οι μυστήριες ροές κεφαλαίων στην Τουρκία έχουν φτάσει σε νέα υψηλά, επιτρέποντας στους διαμορφωτές της πολιτικής να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα παρά το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα και την αδύναμη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε Τουρκικές λίρες».

Όμως η πηγή του Bloomberg είναι άγνωστη.

Τον Μάρτιο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία. Τον Οκτώβριο, οι Financial Times ανέφεραν ότι ένα ρεκόρ 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ασαφούς προέλευσης, εισέρρευσαν στην Τουρκία μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Ο Τούρκος ερευνητής δημοσιογράφος Aytuğ Özçolak απαρίθμησε ορισμένους από τους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα, επενδύσεις και κεφάλαια στην Τουρκία: ο Leonid Mikhelson, ο Vagit Alekperov, ο Vladimir Lisin, ο Vladimir Potanin, ο Alexey Mordashov και ο Mikhail Fridman.

Σύμφωνα με τον Marc Pierini, ανώτερο συνεργάτη του Carnegie Europe και πρώην πρεσβευτή της Ε.Ε. στην Άγκυρα, ο αριθμός των Ρώσων ομογενών στην Τουρκία, καθώς και οι επενδύσεις τους σε ακίνητα και οι χρηματοοικονομικές μεταφορές σε Τουρκικές τράπεζες, έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Επιπλέον, ο Marc Pierini έγραψε ότι υπάρχει η υποψία ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρακάμψει ορισμένες από τις επιπτώσεις των Δυτικών κυρώσεων μέσω της Τουρκίας, ιδίως μέσω της απόκτησης μετοχών σε Τουρκικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις, καθώς κοινές εταιρείες συμβάλλουν στη θόλωση των υδάτων της εμπορίας Ρωσικού πετρελαίου.

Ο Marc Pierini έγραψε:

«Η πολιτική του Κρεμλίνου είναι εξαιρετικά ρεαλιστική. Γνωρίζοντας ότι οι εταίροι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ επιθυμούν να την κρατήσουν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και η Άγκυρα έχει κάθε συμφέρον να παραμείνει εντός του ΝΑΤΟ, ο στόχος του Πούτιν παραμένει να σύρει τον Ερντογάν όλο και περισσότερο προς τη Ρωσία μέσω ενός τεράστιου πλέγματος αμοιβαία ευεργετικών ενεργειών, στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, του εμπορίου και των οικονομικών. Με αυτόν τον τρόπο, ο Πούτιν διευκολύνει έναν ταλαιπωρημένο εν ενεργεία Πρόεδρο και ενισχύει ανοιχτά τη θέση του Ερντογάν στις επερχόμενες εκλογές. Ο κόσμος βλέπει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος χρησιμοποιεί την Τουρκία για δικό του όφελος, αλλά δεν βλέπει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εγκαταλείπει του παραδοσιακούς Δυτικούς του εταίρους».

Τα αστεία στον πολιτικό μπαχτσέ της Άγκυρας περιγράφουν τον Πούτιν ως «τον αρχηγό του επαρχιακού κλάδου του κόμματος του Ερντογάν στη Μόσχα». Όπως και αν το δει κανείς, ο Πούτιν θέλει να παραμείνει ο Ερντογάν στην εξουσία. Δεν θα ήθελε να ρισκάρει με κάποιον άλλο ως τον νέο ηγέτη της Τουρκίας. Αυτό είναι κατανοητό. Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ερντογάν έχουν δεσμευτεί να αποκαταστήσουν τους ισχυρούς δεσμούς της Τουρκίας με τη Δύση.

Ο δεσμός Ερντογάν - Πούτιν έχει δύο βασικούς πυλώνες. Ο ένας είναι ο ρεαλισμός: ωφελούνται αμοιβαία στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά. Ο άλλος είναι ιδεολογικός: και οι δύο μισούν τον Δυτικό πολιτισμό.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου