Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Κυβιστήσεις υψηλής δυσκολίας από τον Ερντογάν

Πρόθυμος να συναντηθεί με τον Άσαντ ο Ερντογάν! Πως όμως θα γίνει αυτό; Κατέχοντας ένα μεγάλο μέρος της Συριακής επικράτειας μετά την πρόσφατη εισβολή;


Το πως καταφέρνει η Τουρκία να πετυχαίνει τους στόχους της, αποτελεί θέμα μελέτης ειδικών επιστημόνων. Η Τουρκία έχει εισβάλει στη Συρία, βομβαρδίζει πολίτες της Συρίας Κουρδικής καταγωγής, εδώ και χρόνια προσπαθεί να ανατρέψει τον Πρόεδρο Άσαντ, υποστηρίζει τους αντάρτες της αντιπολίτευσης, ακόμη και το Ισλαμικό Κράτος και ξαφνικά γίνεται λόγος για συνάντηση Ερντογάν – Άσαντ!

Εχθές, κυβερνητικός ο εταίρος του Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαζτσελί, ζήτησε την πραγματοποίηση συνάντησης συμφιλίωσης μεταξύ Ερντογάν και Άσαντ, προφανώς έχοντας υψηλό ηθικό μετά την θερμή χειραψία Ερντογάν και Σίσι.
Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Σήμερα και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν απέκλεισε συνάντηση με τον Σύριο Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, παρ' όλες τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών και κυρίως παρά την εισβολή και την κατοχή από τον Τουρκικό στρατό μεγάλου μέρος της Συριακής επικράτειας.

«Μια συνάντηση με τον Άσαντ μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει μνησικακία στην πολιτική. Αργά ή γρήγορα μπορεί να γίνουν βήματα» είπε ο Ερντογάν στη βουλή, απαντώντας σε ερωτήσεις για την πιθανότητα να συναντηθεί με τον Άσαντ, όπως έκανε με τον Σίσι.

Όμως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έδωσε στοιχεία για μια επόμενη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο.

Αναλυτές θεωρούν πως μια συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Άσαντ είναι πολύ πιθανή να γίνει πριν τις εκλογές του 2023, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστεί πολύ προσεκτικά από τους διπλωμάτες και τις μυστικές υπηρεσίες πριν συμβεί. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα είναι αυτή που θα φροντίσει για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε σήμερα ότι η Τουρκία είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να ασφαλίσει τα σύνορά της με την Συρία από τρομοκρατικές επιθέσεις, τονίζοντας ότι μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία θα ξεκινήσει «όταν θα είναι ο κατάλληλος χρόνος».

«Η επιχείρησή μας με αεροπλάνα, κανόνια και drone είναι μόνο η αρχή. Η αποφασιστικότητά μας να ασφαλίσουμε τα νότια σύνορά μας … με μια ζώνη ασφαλείας είναι ισχυρότερη σήμερα από ποτέ. … Ενώ πιέζουμε με αεροπορικές επιδρομές χωρίς διακοπή, θα γίνουμε αυστηροί με τους τρομοκράτες και στην ξηρά την πιο κατάλληλη στιγμή για εμάς» είπε στη βουλή ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το πως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ των Προέδρων της Τουρκίας και της Συρίας, ενώ διεξάγεται επιθετική πολεμική επιχείρηση  από την Τουρκία εντός της Συρίας, μόνο οι Τούρκοι μπορούν να το φανταστούν.

Αλλά, θα μπορούσε να σκεφτεί ο καθένας από εμάς, ότι η κατοχική Τουρκία, η Τουρκία που εισέβαλλε στην Κύπρο το 1974 και από τότε κατέχει παράνομα το 37% της Δημοκρατίας της Κύπρου, κάθεται στο ίδιο τραπέζι και διαπραγματεύεται την διχοτόμηση της νήσου με την νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κύπρου, επειδή οι Έλληνες και οι Κύπριοι πολιτικοί σκύβουν το κεφάλι και αναβαθμίζουν σε ισότιμο συνομιλητή τούς ανθρώπους που απεργάζονται την διάλυση / διχοτόμηση της Κύπρου, αντί να τους κλείσουν την πόρτα κατάμουτρα και να απαιτήσουν την αποχώρηση των Τουρκικών δυνάμεων από το νησί και την παράδοση όσων απεργάζονται την απόσχιση, όπως κάνει ο Ουκρανός Ζελένσκι.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου