Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ρωσίας για μικρής κλίμακας εισβολή στη Συρία

Η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει τον τελικό της σκοπό και να εισβάλει (ξανά) στη Συρία για να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορά της.


Η Τουρκία θεωρεί όλους τους Κούρδους «τρομοκράτες» επειδή έτσι την βολεύει. Με προβοκάτσιες και ψευδείς ισχυρισμούς προσπαθεί να πετύχει την διεθνή συμπάθεια και ανοχή ως προς μια νέα εισβολή και κατάληψη ακόμη περισσότερου εδάφους της Συρίας.

Σύμφωνα με το Middle East Eye η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία την ανοχή της δεύτερης για την πραγματοποίηση χερσαίας επιχείρησης κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία. Σκοπός της είναι να «εκδιώξει» τους Κούρδους μαχητές από την περιοχή δυτικά του Ευφράτη ποταμού.

Όμως η βίαιη εκδίωξη ενός λαού από τις περιοχές που διαμένει ονομάζεται εθνοκάθαρση. Καμία όμως «πολιτισμένη» Δυτική και μη χώρα δεν τολμάει να πει το αυτονόητο: η Τουρκία θέλει να προβεί σε εθνοκάθαρση.

Την Πέμπτη, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού και του είπε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να απαντά στις επιθέσεις που στοχεύουν πολίτες στην επικράτεια της Τουρκίας.

«Τονίσαμε ότι η μόνιμη αποτροπή των τρομοκρατικών απειλών και διαδρόμων και η εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι η κύρια προτεραιότητά μας» αναφέρει η Τουρκική ανακοίνωση για το τηλεφώνημα Ακάρ – Σοϊγκού.

Η Τουρκία θεωρεί τους Κούρδους της Συρίας του YPG τρομοκρατική οργάνωση που σχετίζεται με το PKK. Η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία το 2019, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία θα απέσυρε τις δυνάμεις του YPG από τα σύνορα με την Τουρκία σε απόσταση 30km. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η συμφωνία δεν έχει εκπληρωθεί.

Μετά την πρόσφατη σύνοδο στην Αστάνα, η Ρωσία είπε ότι προσπαθεί να αποτρέψει την Τουρκία από μια επιθετική ενέργεια κατά των Κούρδων της Συρίας. Προφανώς όμως, δεν το κάνει ούτε πιεστικά, ούτε πειστικά.

Ο Ερντογάν πρόσφατα απείλησε με χερσαία επίθεση κατά των πόλεων Tal Rifaat και Manbij (Ιεράπολις) της επαρχίας του Χαλεπίου. Εάν πραγματοποιηθεί η νέα Τουρκική εισβολή στη Συρία, θα είναι η τέταρτη από το 2016.

Σε τι διαφέρουν οι Τουρκικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά των Κούρδων της Συρίας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων αμάχων και η πιθανή τέταρτη χερσαία εισβολή, από την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία; 

Όλη η Δύση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της και καταδικάζει την Ρωσία, επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για τα όσα απαράδεκτα κάνει στην Ουκρανία. Κανείς όμως δεν τολμάει να πει τίποτα για την Τουρκία, δεν σκέφτεται να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία, επειδή κάνει ακριβώς το ίδιο στην Συρία κατά των Κούρδων. Γιατί; Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Μήπως οι Κούρδοι είναι δεύτερης κατηγορίας άνθρωποι για τους ψευτοδικαιωματιστές της Δύσης; Μήπως η Τουρκία «νόμιμα αμύνεται» κατά των υποτιθέμενων Κουρδικών «επιθέσεων»;

Προσοχή: οποιαδήποτε Τουρκική νομιμοποίηση στη Συρία, θα σημάνει την νομιμοποίηση της Τουρκίας για επίθεση κατά των νησιών της Ελλάδας, υπό το αφήγημα της δήθεν απειλής της Τουρκίας από τα βαριά όπλα που βρίσκονται στα Ελληνικά νησιά.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου