Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Αλίεφ: αν έρθει ο Μακρόν, δεν θα έρθω εγώ!

Την αντίθεσή του στην παρουσία του Γάλλου Προέδρου στην προγραμματισμένη συνάντηση του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες με τον «εχθρό» του και Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, εξέφρασε ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ.


Ο Αζέρος Πρόεδρος δεν θέλει για διαμεσολαβητή τον Εμμάνουελ Μακρόν, επειδή ο Αρμένιος Πρωθυπουργός απαίτησε την παρουσία του, αναφέρεται σε δημοσίευμα του France 24.

Οι επικεφαλής της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να συναντηθούν στις 7 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το φλέγον ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που από το 1991 έχει κοστίσει τις ζωές σε περισσότερους από 30.000 ανθρώπους.

«Ο Πασινιάν συμφώνησε στην συνάντηση υπό τον όρο της παρουσίας του Μακρόν. Αυτό σημαίνει ότι η συνάντηση δεν θα διεξαχθεί» είπε ο Ιλχάμ Αλίεφ και κατηγόρησε τον Πασινιάν ότι προσπαθεί να τορπιλίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τον προηγούμενο μήνα, διεξήχθη συνάντηση στην Πράγα μεταξύ του Πασινιάν, του Αλίεφ και των Μακρον και Σαρλ Μισέλ από την ΕΕ. Σήμερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι στις Βρυξέλλες θα πρέπει να υπάρξει η ίδια σύνθεση συμμετεχόντων.

Μετά την απομόνωση της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει πιο έντονη διαμεσολαβητική δράση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ είπε σήμερα ότι το Κρεμλίνο «συνεχίζει να εργάζεται για την διευκόλυνση των συνομιλιών» μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών. Η σύγκρουση είχε ξεκινήσει το 1991, καθώς το Ναγκόρνο Καραμπάχ κατοικούνταν κυρίως από Αρμένιους, αλλά θεωρητικά ανήκε στο Αζερμπαϊτζάν. Το 2020 έγινε νέος πόλεμος που είχε διάρκεια 6 εβδομάδων και κόστισε τη ζωή σε 6.500 στρατιώτες και από τις δύο χώρες. Ο πόλεμος μεταξύ των δύο πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών σταμάτησε με την διαμεσολάβηση της Ρωσίας. Προσφάτως ξεκίνησε νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Τον περασμένο μήνα ο Αλίεφ κατήγγειλε ένα σχόλιο του Μακρόν ότι «το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε τον πόλεμο που είχε πολλούς νεκρούς και ακρότητες» ως «απαράδεκτο και προκατειλημμένο».

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι «αναγκάστηκε να επανεξετάσει τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Γαλλίας» στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Εμμάνουελ Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία για «αποσταθεροποίηση» και «προσπάθεια δημιουργίας ταραχών» στον Καύκασο. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε πως η κατηγορία είναι «απαράδεκτη».

Η Ρωσία κατηγορεί την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να ανακατευτούν στα χωράφια της, καθώς θεωρεί τον Καύκασο περιοχή που ανήκει στη δική της σφαίρα επιρροής.

Ο Αλίεφ και ο Πασινιάν έχουν συναντηθεί αρκετές φορές μέσα στο έτος, είτε στις Βρυξέλλες είτε στο Σότσι της Ρωσίας.

Η συμφωνία με τη διαμεσολάβηση της Μόσχας θέλει την Αρμενία να παραχωρεί περιοχές (Ναγκόρνο Καραμπάχ) που έλεγχε για δεκαετίες και τη Ρωσία να αναπτύσσει περίπου 2.000 Ρώσους στρατιώτες ως ειρηνευτές για να επιβλέπουν την εύθραυστη εκεχειρία.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου