Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Τουρκικό καψώνι στον Τζιτζικώστα (ΑΝΑΝΕΩΣΗ)

Τουρκικό καψώνι – πρόκληση στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν στον Έλληνα πολιτικό να αποβιβαστεί από το πλοίο και να παραβρεθεί στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών στην Σμύρνη.


Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι της Σμύρνης το πλοίο από τη Θεσσαλονίκη, στο οποίο βρισκόταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της επιτροπής των περιφερειών και του προέδρου της Ευρωμεσογειακής Επιτροπής ARLEM για να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των περιφερειαρχών. Μάλιστα ο κ. Τζιτζικώστας ήταν προγραμματισμένο να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM).

Οι Τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν στον κ. Τζιτζικώστα να εισέλθει στην Τουρκία και τον οδήγησαν πίσω στο πλοίο. Ο λόγος της άρνησης των Τούρκων να εισέλθει ο κ. Τζιτζικώστας δεν έγινε άμεσα γνωστός. Όμως μετά τις 6 το απόγευμα το πρακτορείο Anadolu ανακοίνωσε πως πληροφορήθηκε από την Ελλάδα το θέμα και ρώτησε τις αρμόδιες Τουρκικές Αρχές, οι οποίες δήλωσαν πως πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα, επειδή υπάρχει μια συνωνυμία, καθώς για κάποιον Απόστολο Τζιτζικώστα υπάρχει απαγόρευση εισόδου στην χώρα. Οι Τούρκοι υποστήριξαν επίσης ότι μετά την λύση της παρεξήγησης, επετράπη η είσοδος στην χώρα του κ. Τζιτζικώστα, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

Η δικαιολογία μόνο γελοία μπορεί να θεωρηθεί, καθώς ο κ. Τζιτζικώστας αποτελεί Έλληνα και ταυτόχρονα Ευρωπαίο πολιτικό, εκλεγμένο Περιφερειάρχη, που επρόκειτο να παραβρεθεί σε επίσημη εκδήλωση στην Σμύρνη.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι παρόλο που πλέον οι Τουρκικές Αρχές δηλώνουν πως του επιτρέπουν να αποβιβαστεί από το πλοίο, εκείνος δεν σκοπεύει να το κάνει και θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη με το αυριανό δρομολόγιο.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με το που έγινε γνωστή η είδηση, έδωσε εντολή την πρεσβεία μας στην Άγκυρα και το προξενείο μας στη Σμύρνη να πράξουν τα προβλεπόμενα, ενώ εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση:
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη νωρίτερα σήμερα.
Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών
».

Το καψώνι των Τούρκων στον Έλληνα πολιτικό, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Η Τουρκία αποθρασύνεται.
 
ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Ο κ. Τζιτζικώστας επέστρεψε στην Ελλάδα αργά το βράδυ του Σαββάτου με αεροσκάφος που έστειλε ο Νίκος Δένδιας στη Σμύρνη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου