Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Κυβέρνηση Λιβύης: «άχρηστος ένας αγωγός προς την Ελλάδα»

Η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης, αυτή του υποτακτικού της Τουρκίας Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, θεωρεί ότι ένας αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ελλάδα είναι άχρηστος!


Την 1η Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίων της Λιβύης, Ferhat Bengdara δήλωσε στο CNBC Arabia ότι εξετάζεται η κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και ενός προς την Αίγυπτο.

Όμως, το Υπουργείο Ενέργειας της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη και η θητεία της έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2021, ανακοίνωσε ότι ένας νέος αγωγός μεταφοράς αερίου από την Λιβύη στην Ελλάδα είναι «άχρηστος» επειδή από το 2004 υπάρχει ήδη ένας αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ιταλία (από την Μελίτα στην Σικελία). Το Ιταλικό δίκτυο είναι μέρος του Ευρωπαϊκού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου που θεωρείται ενιαίο, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατασκευαστεί ένας νέος αγωγός προς την Ελλάδα, θεωρεί το Υπουργείο της Λιβύης.

Σε σχέση με την κατασκευή ενός αγωγού από την Λιβύη στην Νταμιέτα της Αιγύπτου, το Υπουργείο είπε ότι ήδη από το 2007 υπάρχει συμφωνία με την Ιταλική Eni για την κατασκευή σταθμού υγροποίησης αερίου στην Λιβύη, ενώ το 2008 είχαν καταβληθεί 500 εκατομμύρια δολάρια για το έργο.

Προφανώς, ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίων της Λιβύης Ferhat Bengdara προέβη στις δηλώσεις για την κατασκευή των αγωγών προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο χωρίς να έχει συνεννοηθεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία δεν έλαβε την άδεια της Τουρκίας για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Με πληροφορίες από το Libya Update

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου