Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Τζων Μπόλτον κατά Ερντογάν και Τουρκίας (βίντεο)

Μια συνέντευξη καταπέλτη κατά της Τουρκίας παραχώρησε στην Σουηδική τηλεόραση ο Τζων Μπόλτον, πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ.


Στο βίντεο (δείτε το ΕΔΩ) ο Μπόλτον εξηγεί ότι είναι δυνατή η αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζει τον Ερντογάν «κακοποιό» και θεωρεί ότι η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ επειδή τον έχει στραμμένο κατά της Ελλάδας.

Τ.Μ. Είναι εξωφρενικό. Και ελπίζω πως οι άνθρωποι και στις δύο χώρες (σ.σ. Σουηδία και Φινλανδία) δεν θα χάσουν την υπομονή τους επί του θέματος. Νομίζω ότι είναι μια μορφή εκβιασμού, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν συμπεριφέρεται στον ίδιο του τον λαό, επομένως δεν πρέπει να εκπλήσσει που συμπεριφέρεται έτσι στους άλλους.

Ερ. Υπάρχει η πιθανότητα να αποκλειστεί ένα κράτος – μέλος από το ΝΑΤΟ;

Τ.Μ. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την ρήτρα rebus sic stantibus (οι συμφωνίες είναι σε ισχύ εφόσον παραμένουν οι συνθήκες που οδήγησαν στην σύναψη τους) είναι δυνατόν να κάνουμε σχεδόν οτιδήποτε. Και δεδομένης της συμπεριφοράς της Τουρκίας, έχουν μία επιλογή. Μπορούν να είναι στη συμμαχία ή όχι, ή μπορούμε απλώς να διαλύσουμε ολόκληρη τη συμμαχία και να την μεταρρυθμίσουμε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνουμε, αλλά η αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400 είναι ουσιαστικά απόσυρση από το ΝΑΤΟ εκ μέρους της Τουρκίας. Με την εντελώς αδικαιολόγητη παρεμπόδιση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, είναι καιρός να αποφασίσουμε εάν θα λάβουμε σοβαρά υπόψη την Τουρκία ως σύμμαχο.

Ερ. Τι περισσότερο πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει η Σουηδία για να αλλάξει την γνώμη του Ερντογάν;

Τ.Μ. Δεν θα έκανα τίποτα περισσότερο.

Ερ. Ποια είναι η δική σας ανάλυση για τον λόγο που ο Ερντογάν παρεμποδίζει το ΝΑΤΟ μ’ αυτόν τον τρόπο;

Τ.Μ. Επειδή είναι κακοποιός. Είναι ένας Μουσολίνι εν αναμονή. Προσπαθεί να επιβάλει στα – καλώς εχόντων των πραγμάτων – σύντομα νέα μέλη του ΝΑΤΟ, την καταπίεση που ασκεί στην Τουρκία. Αυτό στο οποίο είμαι αντίθετος είναι η χωρίς καμία δικαιοδοσία προσπάθεια επιβολής ενός κατασταλτικού συστήματος μιας χώρας σε μια άλλη. Και αυτό προσπαθεί να κάνει ο Ερντογάν, ιδιαίτερα στη Σουηδία.

Ερ. Ταυτόχρονα η Τουρκία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ και έχει πολύ στρατηγική θέση, τόσο γεωγραφικά όσο και γεωπολιτικά. Θέλω να πω, δεν είναι η Τουρκία ένα πολύ σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ;

Τ.Μ. Ξέρετε, οι καιροί αλλάζουν. Νομίζω ότι μπορούμε να ελέγξουμε τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια από απόσταση. Ο λόγος που η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ είναι επειδή είναι στραμμένος εναντίον της Ελλάδος.

Πλέον οι Αμερικανοί δεν μιλάνε για το πρόβλημα Ερντογάν και Τουρκία μόνο πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά και δημόσια. Όπως λέει εδώ και χρόνια ο μεγάλος Ιωάννης Μάζης, ο Θεός να έχει καλά τον Ερντογάν, να κυβερνάει, γιατί όσο αυτός κυβερνάει την Τουρκία, η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου