Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Ουκρανοί πιλότοι στις ΗΠΑ για εκτίμηση των ικανοτήτων τους

Δύο Ουκρανοί πιλότοι βρίσκονται στις ΗΠΑ για να γίνει εκτίμηση των ικανοτήτων τους στον χειρισμό μαχητικών αεροσκαφών, όπως τα F-16.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του NBC οι Ουκρανοί πιλότοι περνούν από δοκιμασίες σε εξομοιωτές πτήσης στο Τούσον της Αριζόνας για τις ικανότητές τους στον χειρισμό αεροσκαφών όπως τα F-16. Τις πληροφορίες επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του Κογκρέσου. Οι δύο Ουκρανοί πιλότοι αναμένεται να πλαισιωθούν από 10 ακόμη Ουκρανούς συναδέλφους τους.

Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι σκοπεύουν να βελτιώσουν τις ικανότητες των Ουκρανών πιλότων, ενώ θα μπορέσουν να διαπιστώσουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνει η κανονική εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, σε περίπτωση έγκρισης προμήθειας της Ουκρανίας με δυτικά αεροσκάφη, κυρίως F-16.

Επίσης, θα δοθούν οδηγίες στους Ουκρανούς για την καλύτερη αξιοποίηση των Δυτικών όπλων που τους έχουν δοθεί και χρησιμοποιούνται από τα Σοβιετικής εποχής μαχητικά αεροσκάφη της Ουκρανίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι Ουκρανοί δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης και δεν θα πετάξουν με κανονικά αεροσκάφη.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε F-16 θα διαρκέσει περίπου 18 μήνες, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με F-16. Αλλά μέχρι σήμερα, καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει συμφωνήσει να γίνει κάτι τέτοιο, δήλωσε ο Colin Kahl, υφυπουργός αμυντικής πολιτικής. Με ό,τι γίνεται τώρα, δεν εξοικονομείται χρόνος από μελλοντική εκπαίδευση, πρόσθεσε.

Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων θα μπορούσε να μειωθεί σε 6 με 9 μήνες, ανάλογα με την εκπαίδευση που θα έχουν λάβει μέχρι τότε και τις ικανότητές τους.

Οι Ουκρανοί έχουν ενημερώσει ότι διαθέτουν λιγότερους από 20 πιλότους που μπορούν να μεταβούν στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν σε F-16 και άλλους περίπου 30 που θα μπορούσαν αργότερα.

Οι στρατιωτικοί που αξιολογούν τους Ουκρανούς πιλότους είπαν ότι πρόκειται για διαδικασία εξοικείωσης με τα Δυτικά αεροσκάφη. «Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας που αποτελεί μέρος του στρατιωτικού διαλόγου με την Ουκρανία» είπε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος. «Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να τους συμβουλέψουμε πως να αναπτύξουν τις ικανότητές τους» πρόσθεσε.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης του αριθμού των πιλότων που βρίσκονται στο Τούσον, αλλά όλα είναι ανοιχτά, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις ΗΠΑ F-16, αλλά ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά.

Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχτηκε ότι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο στις 20 Φεβρουαρίου συζήτησε το θέμα των F-16, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες.

Ο Colin Kahl είπε στην επιτροπή εξοπλιστικών ότι η Ουκρανία έχει αιτηθεί 128 μαχητικά, ένα μείγμα από F-15, F-16 και F-18. Η Αμερικανική Αεροπορία εκτιμά ότι η Ουκρανία χρειάζεται 50 ως 80 F-16 για να αντικαταστήσει την αεροπορία της. Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με καινούρια αεροσκάφη, θα χρειαστούν 3 με 6 χρόνια για να τα παραδώσουν. Εάν αποφασιστεί να δοθούν μεταχειρισμένα F-16, θα χρειαστούν 18 με 24 μήνες για να ετοιμαστούν και να παραδοθούν. Το κόστος για να δοθούν F-16 στην Ουκρανία ανέρχεται σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια, αναλόγως του τύπου και του αριθμού των αεροσκαφών.

Αμερικανοί γερουσιαστές, όπως ο Ρεπουμπλικανός από το Τέξας Michael McCaul, υποστηρίζουν την αποστολή F-16 στην Ουκρανία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα Ιρανικά Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη στην Κριμαία.

Όμως, η μεγάλη χρονική διάρκεια που απαιτείται για την παράδοση των F-16, το τεράστιο χρηματικό ποσό που θα κοστίσουν και η ταυτόχρονη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού Ρωσικών αεροσκαφών στα σύνορα, κάνει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς να θεωρούν πως είναι προτιμότερο να σταλούν άμεσα στην Ουκρανία άλλα αμυντικά όπλα.

«Οι Ρώσοι έχουν 500 αεροπλάνα. Πως θα τα αντιμετωπίσουν οι Ουκρανοί; Ακόμη και αν τους δώσουμε όλα τα αεροσκάφη που μπορούμε και ξοδέψουμε όλα τα χρήματα, πρόκειται για μια σταγόνα μπροστά στον Ρωσικό ωκεανό» είπε Αμερικανός αξιωματούχος.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου