Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Ο όρος του Άσαντ για να συναντήσει τον Ερντογάν

Ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόνο εάν η Τουρκία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βόρεια Συρία.


Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα σχόλιά του έγιναν μία ημέρα αφότου συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιδιώκει να συμφιλιώσει Συρία και Τουρκία, οι σχέσεις των οποίων διακόπηκαν το 2011 εξαιτίας του πολέμου.

«(Οποιαδήποτε συνάντηση) συνδέεται με το να φτάσουμε στο σημείο όπου η Τουρκία είναι έτοιμη - πλήρως και χωρίς καμία αβεβαιότητα - για πλήρη απόσυρση από το έδαφος της Συρίας» δήλωσε ο Άσαντ στο Ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-Novosti.

Ο ηγέτης της Συρίας, βρέθηκε στη Μόσχα την Τρίτη και ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει την «υποστήριξή της στην τρομοκρατία» αναφερόμενος στις ανταρτικές ομάδες που ελέγχουν περιοχές της βόρειας Συρίας και αντιτίθενται στη Δαμασκό.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η συνάντησή μου με τον Ερντογάν» είπε ο Άσαντ. «Τι σημασία θα είχε κάθε είδους συνάντηση - και γιατί να πραγματοποιηθεί - εάν δεν οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Συρία» αναρωτήθηκε.

Ο Ερντογάν και ο Άσαντ είχαν φιλικές σχέσεις τη δεκαετία του 2000 μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των χωρών τους. Όμως, ο πόλεμος στη Συρία διέλυσε τις σχέσεις μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας, η οποία εδώ και καιρό υποστηρίζει ανταρτικές ομάδες που αντιτίθενται στον Άσαντ.

Διπλωμάτες από το Ιράν, τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Συρία πρόκειται να συναντηθούν στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα για να ανοίξουν το δρόμο για μια συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από το Turkish Minute

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου