Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Μόλις στο 30% οι διαθεσιμότητες των Αμερικανικών F-35

Καμπανάκι χτυπάνε οι αναφορές των ανώτερων αξιωματικών των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τις χαμηλές διαθεσιμότητες των αεροσκαφών F-35 που καθώς είναι πέμπτης γενιάς, αναμένεται να αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Αμερικανικής αεροπορίας.


Από τα περίπου 540 Αμερικανικά F-35 μόλις τα 160 είναι έτοιμα και ικανά να πολεμήσουν εάν χρειαστεί. Τα προβλήματα αφορούν κυρίως στις δυσκολίες της συντήρησής τους, την συνολική τους αξιοπιστία και το κόστος χρήσης. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο, όλα αυτά κάνουν το αεροσκάφος πανάκριβο και μη προσιτό, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Military Watch Magazine.

Το F-35 σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τα F-16 και τα F-18. Για τον λόγο αυτό έχει μόνο έναν κινητήρα. Σκοπός ήταν να είναι εύκολη η συντήρησή του και να έχει χαμηλό κόστος πτήσης. Όμως, οι πολλές τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο και η προσθήκη πολλών νέων ηλεκτρονικών, το έκαναν και βαρύτερο και πιο περίπλοκο. Έτσι και ο κινητήρας του κρίνεται ανεπαρκής, μαζί με τη συνολική απόδοση του αεροσκάφους. Αυτό σημαίνει πως απαιτείται νέος και ισχυρότερος κινητήρας.

Το F-35 προορίζεται να αντικαταστήσει ακόμη και τα F-22, τα οποία σιγά σιγά θα είναι παρωχημένα συγκρινόμενα με τα καινούρια Κινεζικά δικινητήρια πέμπτης γενιάς αεροσκάφη J-20. Οι Κινέζοι έχουν καταφέρει να έχουν ένα πολύ αξιόπιστο αεροσκάφος, το οποίο παράγουν σε μεγάλους αριθμούς.

Οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε περικοπές κατά 35% στους αριθμούς των F-35 που θα αποκτηθούν το 2023. Μάλιστα, έχουν ήδη δοθεί παραγγελίες για F-15EX τα οποία κρίνονται πολύ πιο αξιόπιστα και είναι ευκολότερη η συντήρησή τους.

Παρόμοια προβλήματα με τα Αμερικανικά F-35 αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις της Νότιας Κορέας, ενώ τα Ισραηλινά F-35 είχαν καθηλωθεί πλήρως εξαιτίας διαφόρων θεμάτων.

Σίγουρα τα F-35 είναι εξαιρετικά αεροσκάφη, με πολύ διαφορετική φιλοσοφία από όλα τα υπόλοιπα και κυρίως της τέταρτης γενιάς. Το F-35 θα γίνει το υπερόπλο που σχεδιάστηκε, όταν επιτέλους λυθούν τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζει. Ας ελπίσουμε πως όταν η Ελλάδα θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα δικά της F-35 μετά από 5 χρόνια, τα περισσότερα ελαττώματα θα αποτελούν παρελθόν.

Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο του CosmoStatus για τα 871 ελαττώματα που έχουν εντοπιστεί στα F-35.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου