Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Το Ισραήλ επενδύει σε κρέας και γάλα που κατασκευάζονται στο εργαστήριο

Οι επενδύσεις σε κρέας που παράγεται στο εργαστήριο, μαζί με άλλες φυτικές πρωτεΐνες, απογειώνονται στο Ισραήλ, το οποίο έχει σχετικά μεγάλο πληθυσμό χορτοφάγων και βίγκαν.


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε μια ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων για να δοκιμάσει το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο και για να εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον του Ισραήλ για εναλλακτικό κρέας και πρωτεΐνη.

Η εταιρεία Steakholder Foods φιλοξένησε τον Νετανιάχου μαζί με άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους τεχνολογίας και υγείας. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τρισδιάστατη εκτύπωση για παραγωγή κρέατος ψαριών και κόκκινου κρέατος.

«Σήμερα φάγαμε ψάρι που δεν προέρχεται από ψάρι και κρέας που δεν προέρχεται από βοοειδή. Πρόκειται για παγκόσμια επανάσταση» είπε ο Νετανιάχου σύμφωνα με δημοσίευμα του Al-Monitor.

Η Steakholder Foods χρησιμοποιεί κύτταρα από ζώα για την παραγωγή κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης

Οι επενδύσεις στην τεχνολογία τροφίμων του Ισραήλ διπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022 και οι εταιρείες που εργάζονται για την παραγωγή εναλλακτικού κρέατος αναπτύσσονται τάχιστα. 

Τον Ιανουάριο, η Steakholder Foods έλαβε επιχορήγηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων από την Ισραηλινή Αρχή Καινοτομίας για να συνεργαστεί με την Umami Foods της Σιγκαπούρης για την τρισδιάστατη εκτύπωση χελιού και σφυρίδας.

Η Σιγκαπούρη είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που επιτρέπει την εμπορική πώληση κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο.

Ο Νετανιάχου ενδιαφέρεται εδώ και καιρό για την τεχνολογία τροφίμων. Το 2020, επισκέφτηκε τις φάρμες Aleph για να παρακολουθήσει την παραγωγή βόειου κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο.

Άλλες ισραηλινές εταιρείες εργάζονται για την παραγωγή κρέατος φυτικής προέλευσης. Σε αντίθεση με το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, για την τεχνική αυτή χρησιμοποιούνται φυτικά συστατικά για να δημιουργηθούν εναλλακτικές λύσεις κρέατος.

Πέρυσι, η ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων Plantish παρουσίασε τον τρισδιάστατο εκτυπωμένο φυτικό σολομό.

Το Ισραήλ έχει έναν από τους μεγαλύτερους κατά κεφαλήν πληθυσμούς χορτοφάγων στον κόσμο και περισσότερο από το 5% των Ισραηλινών είναι vegan. Το Τελ Αβίβ αποκαλείται και η vegan πρωτεύουσα του κόσμου. Ο σχετικά υψηλός αριθμός βίγκαν και χορτοφάγων στο Τελ Αβίβ συνδέεται με την λεγόμενη προοδευτική κουλτούρα της πόλης καθώς και με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων.

Υπάρχει επίσης και μια παράδοση χορτοφαγίας και βιγκανισμού στον Ιουδαϊσμό. Ο Ραβίνος Akiva Gersh με έδρα το Ισραήλ, ενθαρρύνει μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τους Εβραίους να γίνουν vegan. Ο Gersh συχνά επισημαίνει ότι ο Αδάμ και η Εύα ακολουθούσαν vegan διατροφή στον Κήπο της Εδέμ.

Η ανάπτυξη εναλλακτικού κρέατος έχει πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με το εάν συμμορφώνεται με τους εβραϊκούς και ισλαμικούς διατροφικούς νόμους. Το 2021, η εβραϊκή θρησκευτική οργάνωση Ορθόδοξη Ένωση είπε ότι δεν θα πιστοποιούσε το «Impossible Pork», το οποίο είναι φυτικής προέλευσης, ως κοσέρ. Οι Ισλαμικές Υπηρεσίες της Αμερικής έλαβαν παρόμοια απόφαση το 2021 σχετικά με τα προϊόντα χαλάλ. Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος απαγορεύεται σύμφωνα με τις παραδοσιακές ερμηνείες του εβραϊκού και του ισλαμικού νόμου.

Ταυτόχρονα, μια ισραηλινή εταιρεία τεχνολογίας τροφίμων θα λάβει άδεια για την παραγωγή γάλακτος που δεν προέρχεται από αγελάδες, όπως ανακοίνωσε ο Βενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς να κατονομάσει την εταιρεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel μάλλον πρόκειται για την εταιρεία Remilk, μια εταιρεία ανάπτυξης καλλιεργημένου γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η Remilk έχει ήδη λάβει έγκριση για να πουλά εργαστηριακά παραγόμενο γάλα στη Σιγκαπούρη, ενώ έλαβε έγκριση από το FDA των ΗΠΑ για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος που δεν προέρχεται από ζώα, για ασφαλή χρήση σε προϊόντα διατροφής.

Η Remilk ιδρύθηκε το 2019 και παράγει πρωτεΐνες γάλακτος μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης με βάση τη ζύμη που τις καθιστά «χημικά πανομοιότυπες» με εκείνες που υπάρχουν στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από αγελάδες.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το αποτέλεσμα είναι 100% παρόμοιο με το πραγματικό γάλα, αλλά χωρίς λακτόζη, χωρίς χοληστερόλη, χωρίς αυξητικές ορμόνες και χωρίς αντιβιοτικά.

Η Remilk αναδημιουργεί τις πρωτεΐνες του γάλακτος παίρνοντας τα γονίδια που τις κωδικοποιούν και εισάγοντάς τα σε ένα μονοκύτταρο μικρόβιο, το οποίο τροποποιήθηκε γενετικά για να δημιουργηθεί η πρωτεΐνη. Το προϊόν στη συνέχεια αποξηραίνεται και μετατρέπεται σε σκόνη.

Πριν από έναν μήνα περίπου, η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απαγορέψει στην πώληση τεχνητού κρέατος στη χώρα. Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα του CosmoStatus ΕΔΩ.

Η μόδα του τεχνητού κρέατος και εσχάτως του τεχνητού γάλακτος, εκτός από εθελοντική κατανάλωση, ίσως τελικά επιβληθεί στους ανθρώπους μέσω των επαγγελματιών δικαιωματιστών που κόπτονται για τα δικαιώματα των ζώων και μέσω των επαγγελματιών υπερασπιστών του κλίματος, καθώς τα βοοειδή κατηγορούνται ότι ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με τα εντερικά τους αέρια απόβλητα, όσο ένα μεγάλο SUV.

Καλή οι οικολογία και η αγάπη προς τα ζώα, όμως η επιβολή διατροφικών συνηθειών με νόμους, καταπατά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν την ελευθερία επιλογής της τροφής. Η κατανάλωση κρέατος που έχει παραχθεί στο εργαστήριο, δεν έχει δοκιμαστεί για τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό. Επομένως, όλα αυτά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην ανθρωπότητα, από πολλές απόψεις.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου