Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Βλέποντας τα J-20 οι ΗΠΑ αντικαθιστούν τα F-15 με F-35 και F-22 στην Οκινάουα

Οι ΗΠΑ θέλουν να μπορούν να υπερασπιστούν την Ταϊβάν στην περίπτωση που η Κίνα επιχειρήσει να εισβάλλει στο νησί. Έτσι, καθώς τα Κινεζικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς J-20 αυξάνονται ταχέως, οι ΗΠΑ αντικαθιστούν στην βάση Kadena της Οκινάουα τα παλιά F-15C/D με F-35 και F-22.


Η αεροπορική βάση Kadena στο Ιαπωνικό νησί της Οκινάουα φιλοξενεί εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια αμερικανικά αεροσκάφη εναέριας υπεροχής F-15C/D. Όμως, τα αεροσκάφη αυτά πλέον θεωρούνται παλιά και παρωχημένα σε σύγκριση με τα Κινεζικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς J-20. Μάλιστα, αρκετά F-15 έχουν καθηλωθεί πλήρως ή αναμένεται να πετάξουν για μία και τελευταία φορά προς το διαλυτήριο, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Military Watch Magazine.

Έτσι, οι ΗΠΑ αναγκαστικά θα μεταφέρουν εκ περιτροπής F-35 και F-22 κυρίως από βάσεις της Αλάσκας στην Οκινάουα, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα Κινεζικά J-20. Ενδιάμεσα, ακόμη και F-16 από αεροπορικές βάσεις της Γερμανίας στάθμευσαν στην βάση Kadena της Οκινάουα για να υποστηρίξουν τον γερασμένο στόλο των F-15.

Πάντως, εξαιτίας των προβλημάτων με τις χαμηλές διαθεσιμότητες των F-35 που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί (διαβάστε σχετικά ΕΔΩ), έχουν παραγγείλει και F-15EX, τα οποία όμως κατασκευάζονται με χαμηλούς ρυθμούς.

Η Ταϊβάν αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας. Η Κίνα υποστηρίζει ότι το νησί αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της, καθώς πάντοτε της ανήκε. Στην Ταϊβάν κατέφυγε η δημοκρατική κυβέρνηση της Κίνας, όταν ανέλαβαν την εξουσία οι κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ. Η Ταϊβάν αποτελεί Δημοκρατία, η οποία όμως διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με μόλις 12 χώρες (διαβάστε σχετικά ΕΔΩ). Οι ΗΠΑ, δεν αναγνωρίζουν επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος την Ταϊβάν, αλλά έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι θα την υπερασπιστούν εάν ο Κινεζικός στρατός εισβάλλει στο νησί.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου