Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός λέει πως ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τον «κλινικό θάνατο» της κυβέρνησης al-Sarraj

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον «κλινικό θάνατο» της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) με επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj υπογράφοντας «παράνομες» συμφωνίες οι οποίες αποτελούν σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε δήλωσή του ο ΛΕΣ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει για να περιορίσει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Al Arabiya.

Ο ΛΕΣ εναντιώνεται στη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση του al-Sarraj που οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, υποστηρίζοντας πως αποτελεί τη νέα προσπάθεια της Τουρκίας να καταπατήσει τα δικαιώματα γεώτρησης των άλλων εθνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έτσι, ο Aguila Saleh, Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, απέστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres σχετικά με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και του al-Sarraj.

Ο Σαλέχ δήλωσε ότι η υπογεγραμμένη συμφωνία αποτελεί απειλή για το κράτος της Λιβύης, το μέλλον της και την ασφάλειά της.

Παρόμοια επιστολή απέστειλε επίσης και στον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απείλησε τη Δευτέρα ότι θα απελάσει τον πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα, αν δεν αυτός δεν παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τη «στρατιωτική συμφωνία» που υπέγραψε η Τρίπολη με την Άγκυρα, μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε ότι θα ζητήσει από τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Λονδίνο, να στηρίξουν την Ελλάδα σε σχέση με τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος βρίσκονται απέναντι στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως και η Ελλάδα με την Τουρκία. Όμως η Λιβύη είναι μακριά από την Τουρκία και τα ύδατα της Λιβύης συνορεύουν με της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αύξησε την ένταση στη συνεχιζόμενη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, για τα δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη δήλωση του ΛΕΣ τονίζεται επίσης ότι η Τουρκία έχει γίνει απειλή για τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης, ενώ κατηγορείται η Άγκυρα ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες που πολεμούν στη Λιβύη.

Ο ΛΕΣ, που έχει ως βάση την Βεγγάζη της Ανατολικής Λιβύης, ξεκίνησε επίθεση τον περασμένο Απρίλιο την προσπάθεια να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη από την  κυβέρνηση που πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την εξέγερση του 2011, όταν ανατράπηκε ο δικτάτορας Μουαμάρ Καντάφι. Η εξέγερση είχε υποστηριχθεί από το ΝΑΤΟ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



1 σχόλιο: