Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ντιμιτρόφ ζητά από τη Βουλγαρία να δείξει μεγαλείο στη διαμάχη της γλώσσας

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Nikola Dimotrov ζήτησε από τη Βουλγαρία να μην επιτρέψει την αλλοίωση των σχέσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, εξαιτίας της άρνησης της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών να αναγνωρίσει τη μοναδικότητα της «Μακεδονικής» γλώσσας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Nikola Dimitrov εξηγεί το πώς η «Μακεδονική» γλώσσα αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή και μοναδική στην Γιουγκοσλαβία και τα Ηνωμένα Έθνη τη δεκαετία του 1970, όπως επίσης και από διεθνείς ειδικούς γλωσσολόγους, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Republika.

«Η ιστορική διαδικασία που ξεκινήσαμε με τη γειτονική Βουλγαρία οδηγεί στην εγγύτητα και τη φιλία και θα πρέπει να εξαφανίσει τους φόβους και τις προκαταλήψεις, ενώ θα διαβεβαιώνει την αμοιβαία αποδοχή της περιόδου της κοινής και αλληλένδετης ιστορίας, που φέρνει τον «Μακεδονικό» και τον Βουλγαρικό λαό πιο κοντά, αλλά επίσης το σύγχρονο γεγονός πως οι «Μακεδόνες» μιλάνε την «Μακεδονική» γλώσσα. Για να πετύχει αυτή η διαδικασία, θα πρέπει και οι δύο πλευρές να επιδείξουν φρόνηση, να είναι ευαίσθητες, να επιδείξουν κατανόηση και σεβασμό στις ανησυχίες και την αξιοπρέπεια του άλλου. Είναι εύκολο να γκρεμίσεις, είναι δύσκολο να χτίσεις» έγραψε ο Nikola Domitrov στο Facebook.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Βόρειας Μακεδονίας Taki Fiti είχε δηλώσει πως η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών υποστηρίζει πως δεν υπάρχει «Μακεδονική» γλώσσα, καθώς αυτή προέρχεται από τα Βουλγαρικά, μια άποψη που είναι πιθανότατα σωστή, αλλά θα αποφανθούν γι’ αυτό οι ειδικοί γλωσσολόγοι.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Διαβάστε επίσης:
Ο Σκοπιανός Ακαδημαϊκός Taki Fiti υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει «Μακεδονική» γλώσσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου