Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Αντιδράσεις από Λιβύη και Τουρκία

Αντιδράσεις από την Λιβύη αλλά και την Τουρκία προκάλεσε η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Αθήνα.

Μετά την αποτυχία του πρέσβη της Λιβύης Mohamed Younis AB Menfi να δώσει στην Ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τού ανακοίνωσε πως θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ελλάδα εντός 72 ωρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Mohamed Siyala δήλωσε πως η απέλαση του πρέσβη είναι απαράδεκτη και πρόσθεσε πως αν η Ελλάδα είχε διπλωματική αποστολή στην Τρίπολη, η κυβέρνηση της Λιβύης θα ανταπέδιδε.

«Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο και στα νομικά δίκτυα για να αφαιρέσει την οποιαδήποτε σύγχυση. Αλλά η απέλαση του πρέσβη, να τον καλέσει και να κλιμακώσει την ένταση, είναι απαράδεκτη για την κυβέρνηση της Λιβύης» είπε ο Mohamed Siyala.

Αντίδραση όμως υπήρξε και από την Τουρκία, από τον Υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, που είπε πως «το να απελαύνεις έναν πρέσβη μόνο και μόνο για τη συμφωνία που υπογράφηκε, δεν αποτελεί ώριμη διπλωματική συμπεριφορά. Είναι εξωφρενικό».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε πως
«η συμφωνία αποτελεί κραυγαλέα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου». Διπλωματική πηγή τόνισε πως η Λιβύη «εξαπάτησε» την Ελλάδα.

«Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που τον Σεπτέμβριο διαβεβαίωνε την Ελληνική πλευρά για το αντίθετο» είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «πρόκειται για νομικά άκυρο έγγραφο. Δεν είναι μόνο γεωγραφικά και ιστορικά άκυρο, καθώς διαγράφει τα Ελληνικά νησιά από τον χάρτη, αλλά επειδή οδήγησε την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση. Είναι μόνο ένα κομμάτι χαρτί που κανείς δεν αναγνωρίζει».

Υπενθυμίζεται πως ο Khalifa Haftar που προσπαθεί να διώξει από τη Λιβύη την κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων που ελέγχουν την πρωτεύουσα Τρίπολη και ένα μικρό μέρος της Λιβύης υποστηριζόμενοι
από την Τουρκία, όπως και το Κοινοβούλιο της Λιβύης που εδρεύει στο Tobruk, δήλωσαν πως δεν αναγνωρίζουν την συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, καθώς αυτή στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα και την ασφάλεια της Λιβύης.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε πως έχει προσκαλέσει για συνομιλίες αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Λιβύης.

Την Πέμπτη, η Κύπρος γνωστοποίησε ότι υπέβαλλε αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο για τη διαφύλαξη των υπεράκτιων δικαιωμάτων της. Όμως δεν έγινε δεκτή η προσπάθεια να δοθεί ειδοποίηση για τις προθέσεις της στην Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου