Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Ναυτική βάση στην κατεχόμενη Κύπρο ετοιμάζει η Τουρκία

Μετά την δημιουργία αεροπορικής βάσης και την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Bayraktar TB2 (οπλισμένα και μη) η Τουρκία σχεδιάζει την δημιουργία και ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah και της  Financial Mirror, Τούρκοι αξιωματικοί εξετάζουν τοποθεσίες στην κατεχόμενη Κύπρο για να αποφασίσουν που θα δημιουργηθεί η ναυτική βάση.

Σκοπός της ναυτικής βάσης είναι η ταχεία άφιξη πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση που απαιτηθεί. Αυτό σημαίνει πως οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε έρευνα και γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε περιοχές που δεν τους ανήκουν, βασιζόμενοι στις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψαν με την Λιβύη και την λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου, δηλαδή την κατεχόμενη από τις Τουρκικές δυνάμεις Κύπρο.

Η περιοχή που έχει μπει στο στόχαστρο των Τούρκων βρίσκεται 35 με 40 χιλιόμετρα από την κατεχόμενη Αμμόχωστο, στο Τρίκωμο (Iskele). Στη βάση δεν σχεδιάζεται να κατασκευαστούν αποθήκες πυρομαχικών, παρά μόνο γραφεία και εγκαταστάσεις γενικής υποστήριξης.

Θυμίζουμε πως στο κατεχόμενο αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο ήδη έφτασαν και επιχειρούν μη επανδρωμένα Τουρκικά αεροσκάφη τύπου Bayraktar TB2, οπλισμένα και μη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σχέδια για ανάπτυξη ακόμη και Τουρκικών F-16 στην κατεχόμενη Κύπρο. Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ.

Όλες αυτές οι επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας γίνονται με την δικαιολογία της παροχής κάλυψης στα ερευνητικά πλοία και στα γεωτρύπανα που επιχειρούν και θα επιχειρήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, στις περιοχές που πειρατικά και ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία θεωρεί δικές της.

Οι κινήσεις αυτές όμως, δείχνουν πως η Τουρκία είναι έτοιμη να παίξει ακόμη ένα χαρτί, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να υφαρπάξει τον υποθαλάσσιο πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου από τους νόμιμους ιδιοκτήτες του. Το χαρτί αυτό είναι η προσάρτηση των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου, καθώς η μόνη αντίδραση που θα μπορούσε να υπάρξει από Ελλάδα και Κύπρο είναι ο πόλεμος κατά της Τουρκίας, κάτι που οι ηγεσίες των δύο χωρών δείχνουν όχι απλώς να μην επιθυμούν, αλλά να φοβούνται.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου