Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Τουρκικά αεροπλάνα θα επιχειρούν από αεροδρόμια της κατεχόμενης Κύπρου

Οι Αρχές της κατεχόμενης Κύπρου θα επιτρέψουν στα Τουρκικά αεροπλάνα να επιχειρούν από το έδαφός της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών που πρόβαλε το δίκτυο Demiroren και αναδημοσίευσε το Sputnik, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, παρά τις απειλές για κυρώσεις από την ΕΕ.

Το πολιτικό αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο (Gecitkale) στην κατεχόμενη Κύπρο, θα γίνει η βάση των Τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) από τις 16 Δεκεμβρίου. Θα χρησιμοποιηθούν και οπλισμένα και μη οπλισμένα UAV τα οποία θα παρακολουθούν τα Τουρκικά ερευνητικά πλοία στη Μεσόγειο.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η εξέλιξη αυτή γίνεται εξαιτίας της απαίτησης της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας να εγκαταλείψει η Τουρκία τις έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της «Βόρειας Κύπρου», σε περιοχή που η Ελληνοκύπριοι έχουν ήδη αδειοδοτήσει σε εταιρεία για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Με ανακοίνωσή της η Λευκωσία υποστηρίζει πως η Τουρκία συνεχίζει την «βίαιη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και παραβλέπει τις εκκλήσεις της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει «τις παράνομες δραστηριότητές της» στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα απέρριψε τις κατηγορίες και τις εκκλήσεις.

Στην ανακοίνωση της Κύπρου τονίζεται πως «η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί πως ο μόνος τρόπος για να λυθούν τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί, είναι μέσω ενός εντατικού και αποφασιστικού διαλόγου που θα οδηγήσει σε λύση βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των θεμελιακών αρχών της ΕΕ. Μια λύση, που μεταξύ άλλων, θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα της απαράδεκτης κατοχής από την Άγκυρα».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου