Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Ο Χαλίφα Χαφτάρ απορρίπτει την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) στρατάρχης Khalifa Haftar επιβεβαίωσε σήμερα πως απορρίπτει την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης των αδελφών μουσουλμάνων.

Ο Khalifa Haftar με επιστολή του κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και τις χώρες της Μεσογείου να παρέμβουν και να αποτρέψουν τα Τουρκικά σχέδια καταστροφικής επιρροής στην περιοχή «όπως επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αναφέρεται σε δημοσίευμα του The Libyan Address.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ πρόσθεσε πως η παραπαίουσα κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες. Για τον λόγο αυτό οι συμφωνίες της είναι άκυρες και κενές.

H συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ - Αδελφοί Μουσουλμάνοι) είναι εχθρική και απειλεί την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, καθώς και τη ναυσιπλοΐα, ενώ πλήττει τα συμφέροντα των Μεσογειακών χωρών. Η συμφωνία είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και την αρχή της καλής γειτονίας, τόνισε ο ηγέτης του ΛΕΣ.

Στο μήνυμά του ο Χαφτάρ τόνισε πως η Τουρκία προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της και να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για έλεγχο της ναυσιπλοΐας και του εμπορίου της νότιας Ευρώπης, ενώ εκμεταλλεύεται την κλινικά νεκρή κυβέρνηση του Fayez al-Sarraj (ΚΕΣ) λίγο πριν την κατάρρευσή της και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΛΕΣ, ο οποίος βρίσκεται στις παρυφές της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται και υποστηρίζει τους τρομοκράτες και τους αντάρτες που ελέγχουν την Τρίπολη, πολιτικά και στρατιωτικά, υποστηρίζει ο Χαφτάρ. Μια Τουρκία που ελέγχει την Τρίπολη και χρησιμοποιεί την κυβέρνηση του Fayez al-Sarraj για να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες της στην περιοχή, την επίτευξη του ονείρου της κατοχής και πάλι των περιοχών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Με την υπογραφή της συμφωνίας με τον ΚΕΣ, η Τουρκία απειλεί ευθέως τα συμφέροντα του Λιβυκού λαού και την ασφάλεια και την σταθερότητα της χώρας, υποστηρίζει την τρομοκρατία και το έγκλημα, μέσω λαθραίας εισαγωγής όπλων προς όφελος των τρομοκρατών, είπε ο Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Τουρκία απειλεί τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής προσπαθώντας να ελέγξει τις οικονομικές ζώνες της πλούσιας Μεσογειακής λεκάνης, πέρα από τα Εθνικά Ύδατα της Λιβύης. Οι Τουρκικές φιλοδοξίες συγκρούονται με τα συμφέροντα των άλλων χωρών και θα μπορούσαν να απειλήσουν την διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, κατέληξε ο ηγέτης του ΛΕΣ.

Ο επικεφαλής του ΛΕΣ επιβεβαίωσε την αδιαμφισβήτητη απόρριψη αυτών των συμφωνιών για τη ναυτιλία και την ασφάλεια και ζήτησε την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου