Κυριακή 9 Μαΐου 2021

14 χώρες της ΕΕ συμφωνούν για τη δημιουργία στρατιωτικής δύναμης ταχείας αντίδρασης

22 χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας Ευρωστρατού, 14 χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, συμφωνούν στη δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης.


Οι χώρες που συμφωνούν με την ιδέα είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία, αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ταξιαρχίας 5.000 στρατιωτών, στην οποία πιθανώς θα περιλαμβάνονται και πλοία και αεροπλάνα, με σκοπό να επεμβαίνουν άμεσα όταν υπάρχουν διεθνείς κρίσεις και δημοκρατικές κυβερνήσεις άλλων χωρών χρειάζονται άμεση βοήθεια.

Ο Josep Borrel επιθυμεί η ΕΕ να μπορεί να επέμβει πιο δυναμικά σε περιπτώσεις κρατών όπως η Λιβύη. Προφανώς το κάζο με την επέμβαση της Τουρκίας και την άρνησή της να αποχωρήσει, έχει κάνει ορισμένους Ευρωπαίους να αντιληφθούν πως δεν αρκεί μόνο η οικονομική δύναμη, αλλά χρειάζεται κυρίως η στρατιωτική δύναμη για να σε παίρνουν στα σοβαρά χώρες όπως η Τουρκία.

Το 2007 είχε αποφασιστεί να δημιουργηθεί μια παρόμοια δύναμη 1500 στρατιωτών για άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις κρίσεων, αλλά το εγχείρημα δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου