Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Με την εγκατάλειψη του λιγνίτη αυξάνεται η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό (video)

Με το πρόγραμμα της άμεσης απολιγνιτοποίησης της χώρας, δεν αυξάνεται η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγές Ενέργειας, αφού τη θέση του Λιγνίτη παίρνει το εισαγόμενο Φυσικό Αέριο. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η εξάρτηση της χώρας από την εισαγόμενη ενέργεια.


Αυτά υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή «Αριστερά και Δεξιά» του καναλιού «Θεσσαλία τηλεόραση» ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Σύμφωνα με όσα είπε στην εκπομπή ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ, η Ελλάδα είναι από τις χώρες της ΕΕ που είναι περισσότερο εξαρτημένη από την εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια ή τα εισαγόμενα καύσιμα, σε ποσοστό 78%.

Αυτό θα πρέπει να αλλάξει, υποστήριξε ο κ. Παναγιωτάκης, προσθέτοντας ότι ένα ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας της χώρας θα πρέπει να συνεχίσει να προέρχεται από την καύση λιγνίτη, στα σύγχρονα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, που έχουν λιγότερους εκπεμπόμενους ρύπους.

Η Ελλάδα διαθέτει τεράστια αποθέματα λιγνίτη. Ο λιγνίτης ανήκει στο κράτος, άρα αποτελεί τζάμπα καύσιμο για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ. Σύμφωνα με υπολογισμούς, τα αποθέματα λιγνίτη επαρκούν για τα επόμενα 45 χρόνια, ενώ οι μέχρι σήμερα εξορυχθείσες ποσότητες λιγνίτη φτάνουν περίπου στο 30% των συνολικών αποθεμάτων. Η ποιότητα του λιγνίτη θεωρείται από χαμηλή έως αρκετά ικανοποιητική.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΔΕΗ, σήμερα, οι 8 λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ αποτελούν το 42% της εγκατεστημένης ισχύος της και παράγουν το 56% περίπου της καθαρής ηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ. Η χρήση του λιγνίτη, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποφέρει στην Ελλάδα τεράστια εξοικονόμηση συναλλάγματος (περίπου 1 δισ. δολάρια ετησίως). Ο λιγνίτης είναι καύσιμο στρατηγικής σημασίας για τη ΔΕΗ, γιατί έχει χαμηλό κόστος εξόρυξης, σταθερή και άμεσα ελέγξιμη τιμή και παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια στον ανεφοδιασμό καυσίμου. Συγχρόνως, προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελληνική περιφέρεια, ιδιαίτερα σε περιοχές που εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Ο λιγνίτης έχει συντελέσει τα μέγιστα στην αύξηση του εθνικού προϊόντος.

«Οι πολίτες ωστόσο θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το δίλημμα προκειμένου να πιάσουμε τους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θεσμοθετήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου του 2020 στην ΕΕ, με ορίζοντα το 2030, δεν είναι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντί λιγνίτη, αλλά Φυσικό αέριο, που είναι εισαγόμενο, αντί λιγνίτη» τόνισε ο Μανώλης Παναγιωτάκης.

Όμως, το φυσικό αέριο όπως και ο λιγνίτης είναι ορυκτό καύσιμο, άρα μη ανανεώσιμο!

Ο κ. Παναγιωτάκης συνέχισε λέγοντας πως το θετικό με τις ΑΠΕ είναι ότι συνεχώς μειώνεται το κόστος κατασκευής τους και αυτό επιφέρει τη μείωση του κόστους της παραγόμενης από αυτές ενέργειας.

Ενδεικτικά στη διαπραγμάτευση - δημοπρασία προχθές της ΡΑΕ επιτεύχθηκε τιμή 33 ευρώ τη μεγαβατώρα από φωτοβολταϊκά, όταν η παραγωγή ενέργειας από Φυσικό Αέριο είναι 60 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο.

Το κακό με τις ΑΠΕ, κατέληξε ο κ. Παναγιωτάκης, είναι ότι τη νύχτα δεν υπάρχει παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ούτε όταν υπάρχει άπνοια από τα αιολικά. Για τους λόγους αυτούς χρειαζόμαστε ενέργεια βάσης που μπορούν να την προσφέρουν τα θερμοηλεκτρικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Δείτε την συνέντευξη του πρώην προέδρου της ΔΕΗ ΕΔΩ.

Με την απόσυρση από το σύστημα μέσα στο 2020 των δύο μονάδων του Αμυνταίου άνοιξε ο κύκλος της απολιγνιτοποίησης, για να κλείσει σταδιακά το 2023 με το σβήσιμο όλων των εν λειτουργία μονάδων συνολικής ισχύος 3,34 GW. Μετά το 2024 και μέχρι το 2028 η μοναδική λιγνιτική μονάδα που θα παραμείνει στο σύστημα θα είναι η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας (V) η οποία θα ενταχθεί το 2022, αν και η ΔΕΗ εξακολουθεί να μελετά τη μετατροπή της για να λειτουργήσει με άλλο καύσιμο.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση χωρίς αίσθηση ευθύνης προς τη χώρα, αλλά τυφλωμένη από τη μόδα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος και την κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, θέτει σε κίνδυνο τη χώρα, κλείνοντας τα εργοστάσια παραγωγής φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.

Εάν αποφασιζόταν πως για λόγους εθνικού συμφέροντος η Ελλάδα θα διατηρήσει τα εργοστάσια λιγνίτη για ακόμη 45 χρόνια, θα γινόταν εξοικονόμηση τουλάχιστον 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η εξάρτηση της χώρας από την εισαγόμενη ενέργεια δεν θα ήταν τόσο υψηλή.

Επίσης, παρατηρείται μια άρνηση της κυβέρνησης στην προώθηση της εκμετάλλευσης των τεραστίων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που αποδεδειγμένα υπάρχουν νοτιοδυτικά της Κρήτης αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η εμμονή στην δήθεν πράσινη ενέργεια, θυμίζει εποχές πράσινων αλόγων.

Η Ελλάδα, που χρωστά πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να εκμεταλλευτεί όσο πιο γρήγορα μπορεί τις ενεργειακές και πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτει, ώστε να αποπληρώσει όσο το δυνατόν ταχύτερα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του χρέους της. Όπως φαίνεται όμως, δεν διαθέτει άξιους και ικανούς πολιτικούς για να πραγματοποιήσουν τα αυτονόητα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου