Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Έμμεση αναφορά του Μακρόν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Η συμπεριφορά της Τουρκίας έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα τις λεγόμενες μεγάλες ή παραδοσιακές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ, που βλέπουν τα συμφέροντά τους να έρχονται σε αντίθεση με τα Τουρκικά και να πλήττονται από τις ενέργειες της Τουρκίας.


Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ και είπε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να εστιάζουν «στο εθνικό συμφέρον που έρχεται σε αντίθεση με την ασφάλεια των άλλων συμμάχων, όπως συνέβη πρόσφατα στη Συρία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο».

Αυτό όμως θα πρέπει να συμβαίνει από όλες τις χώρες και από τις παραδοσιακά ισχυρές, σε σχέση με τις «μικρότερες», καθώς για πάρα πολλά χρόνια υπήρχαν αποφάσεις και ενέργειες που τις ζημίωναν, πλήττοντας τα συμφέροντά τους. Πως είναι δυνατόν να ξεχαστεί η επιμονή των ΗΠΑ στην ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας με τη χρήση του ονόματος Δημοκρατία της Μακεδονίας;

Ο Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι στην σύνοδο του Ιουνίου, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δεσμευτούν ξεκάθαρα στις αξίες και τους κανόνες του στρατιωτικού οργανισμού, ενώ θα πρέπει να υπάρχει συνοχή. Τα λεγόμενά του αποτελούν έμμεση, αλλά σαφή αναφορά στην συμπεριφορά της Τουρκίας.

Στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο του 2019, ο Μακρόν είχε ταρακουνήσει το ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για την «εγκεφαλικά νεκρή» συμμαχία των 30 κρατών, εξαιτίας της αδυναμίας του Ντόναλντ Τραμπ και των ΗΠΑ να ηγηθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία στη Συρία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι εταίροι.

«Η αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων δεν είναι μόνο μια λέξη, που δεν σημαίνει τίποτα. Περιλαμβάνει καθήκοντα και ευθύνες μεταξύ μας. Περιλαμβάνει την δέσμευση μεταξύ των συμμάχων, για συμμόρφωση στο Διεθνές Δίκαιο και καθαρούς κανόνες επαφών» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Μπορεί ο Εμμανουέλ Μακρόν να μην κατονόμασε την Τουρκία, αλλά η χώρα του Ερντογάν έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για τις ενεργειακές έρευνές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, Τουρκικά πολεμικά πλοία απέτρεψαν Γαλλική φρεγάτα που περιπολούσε για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, να ελέγξει ύποπτο εμπορικό πλοίο.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Τουρκία για την αγορά του Ρωσικού συστήματος S-400 το οποίο θέτει σε κίνδυνο τα αεροσκάφη F-35 και γι’ αυτό απέβαλλαν την Τουρκία από το πρόγραμμα και την προμήθεια των F-35, παρά την δήλωση της Άγκυρας για την πρόθεσή της να αγοράσει περισσότερα από 100 αεροσκάφη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από το The Arab Weekly

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου