Πριν από 5.000 χρόνια, ο Μινωικός πολιτισμός της Κρήτης, ο Ελλαδικός πολιτισμός της ηπειρωτικής Ελλάδας και ο Κυκλαδικός πολιτισμός των νησιών του Αιγαίου, παρά τις όποιες διαφορές τους στην αρχιτεκτονική, στην τέχνη και στα ταφικά έθιμα, δημιουργήθηκαν από ανθρώπους με γονιδιακές ομοιότητες.
Αυτή είναι η διαπίστωση ακόμη μίας διεθνούς επιστημονικής μελέτης ανάλυσης αρχαίου DNA της περιοχής. Στην μελέτη πήραν μέρος Έλληνες και ξένοι ερευνητές και έριξαν ακόμη περισσότερο φως στο ερώτημα της προέλευσης των σημαντικών πολιτισμών της εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα, που δημιούργησαν τα πολυώροφα παλάτια στην Κρήτη, τον κυκλαδικό πολιτισμό και τον πολιτισμό της Μακεδονίας.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Cell εξετάστηκαν 70 σκελετοί για DNA και τελικά αναλύθηκαν πλήρως τα γονιδιώματα από 6 αρχαίους σκελετούς του 3.000 π.Χ. από την Μακεδονία (Πέλλα, Παλιάμπελα και Ξεροπήγαδο Κοιλάδας), από τον Λογγά Ελάτης, τη Μάνικα Χαλκίδας, τον Άγιο Κοσμά Αττικής, από τους Τσικνιάδες Νάξου, από το Κουφονήσι και από την Κρήτη (Κουμάσα και Πέτρα Σητείας).
Αποδείχθηκε ότι οι πληθυσμοί της Ελλάδας του 3.000 π.Χ. ήταν ομοιογενείς και προέρχονταν από τους Νεολιθικούς αγρότες, σε αντίθεση με το ότι πιστευόταν μέχρι σήμερα, ότι οι πληθυσμοί προέρχονταν από μετανάστες. Οι μεταναστεύσεις από τα Ανατολικά ήταν ελάχιστες, υποστηρίζεται στη μελέτη. Μάλιστα, οι πληθυσμοί της Ανατολίας και της σημερινής Ελλάδας είναι ουσιαστικά οι ίδιοι, που σημαίνει πως οι Έλληνες ζούσαν όχι μόνο στην σημερινή Ελλάδα, αλλά και στην σημερινή Τουρκία ήδη από το 3.000 π.Χ.
Στα ευρήματα τις έρευνας αναφέρεται ότι οι πληθυσμοί του Αιγαίου που δείχνουν να έχουν γονίδια από τον Καύκασο, επηρεάστηκαν γονιδιακά είτε μέσω μικρής μετανάστευσης, είτε ένα γονίδιο εισήχθη στο γονιδίωμά τους μέσω ανταλλαγών με Νεολιθικούς πληθυσμούς της Ανατολίας.
Στην Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, το γονίδιο από τον Καύκασο είναι αρκετά διαδεδομένο και φαίνεται πως εισήχθη μέσω μετανάστευσης. Αντίθετα, στον Ελλαδικό χώρο είναι πολύ περιορισμένο και έφτασε στην Ελλάδα με διαφορετικό τρόπο από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης φαίνεται πως οι κάτοικοι της Ελλάδας διαφέρουν πολύ από τους βόρειους γείτονές τους.
Τέλος αποδείχτηκε ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι γενετικά όμοιοι με τους πληθυσμούς του Αιγαίου και της Βόρειας Ελλάδας του 2.000 π.Χ.
Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικά, επειδή υποδηλώνουν ότι σημαντικές καινοτομίες όπως η ανάπτυξη αστικών κέντρων, η χρήση μετάλλων και το εντατικό εμπόριο, που συνέβησαν κατά τη μετάβαση από τη Νεολιθική στην Εποχή του Χαλκού, δεν οφείλονταν στη μαζική μετανάστευση από την Ανατολή προς το Αιγαίο, όπως ήταν έως τώρα η επικρατούσα αντίληψη, αλλά στην πολιτισμική συνέχεια των τοπικών γεωργικών νεολιθικών πληθυσμών του Αιγαίου, δηλαδή των Ελλήνων.
Οι πληθυσμοί του Αιγαίου της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, με βάση τα παλαιογενετικά δεδομένα, φαίνεται πως διαμορφώθηκαν σε σχετικά μικρό βαθμό από τις εξ ανατολών μεταναστεύσεις. Δηλαδή οι μετανάστες δεν επηρέασαν ιδιαίτερα τους γηγενείς – αυτόχθονες Έλληνες της εποχής εκείνης.
Με τη μελέτη ανακαλύφθηκε ότι πριν από 4.000 έως 4.600 χρόνια οι πληθυσμοί του Βορείου Αιγαίου είχαν κατά περίπου το ήμισυ (50%) κοινή καταγωγή με τους ανθρώπους από την Ποντο-Κασπιακή Στέπα, μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που εκτεινόταν ανάμεσα στους ποταμούς Δούναβη και Ουράλη και βόρεια του Ευξείνου Πόντου. Μήπως αυτή η ομοιότητα οφείλεται στην μετανάστευση των Αιγιακών πληθυσμών προς την Ανατολή και τις περιοχές από τον Δούναβη ως τα Ουράλια όρη, καθώς είχαν αναπτυχθεί πολιτισμικά, πολιτιστικά και τεχνολογικά;
Η νέα έρευνα των επιστημόνων έρχεται να επιβεβαιώσει παλαιότερες έρευνες που είχαν παρόμοια ευρήματα. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά την έρευνα του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη για το DNA των Ελλήνων, που κυκλοφόρησε και σε βιβλίου 400 σελίδων των εκδόσεων Κυριακίδη και αποκαλύπτει την γενετική συνέχεια των Ελλήνων εδώ και τουλάχιστον 5.000 χρόνια.
Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.
Σε άλλη μελέτη δειγμάτων αρχαίου DNA από οστά και δόντια 19 ατόμων από την Κρήτη (2900-1700 π.Χ.), την Αργολίδα, τη Σαλαμίνα (1700-1200 π.Χ.) και τη νοτιοδυτική Ανατολία στην σημερινή Τουρκία (2800-1800 π.Χ.) και DNA 332 ανθρώπων από γειτονικές χώρες και 2.616 συγχρόνων, ανακαλύφθηκε ότι οι αρχικοί πρόγονοι τόσο των Μινωιτών όσο και των Μυκηναίων ήταν κατά βάση ντόπιοι γεωργικοί πληθυσμοί από τη νεολιθική Δυτική Ανατολία, την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου.
Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας προτρέψουμε να διαβάσετε το άρθρο «Η γενετική σύσταση των Ελλήνων» όπου θα βρείτε σημαντικές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την επιστημονικά παραδεκτή καταγωγή των Ελλήνων.
Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου