Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Λιβυκή πρόκληση: Δεν θα ακυρωθεί το μνημόνιο με την Τουρκία

Σε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση κατά της Ελλάδας προχώρησε ο μεταβατικός Πρωθυπουργός της Λιβύης Abdul-Hamid Dbeibah.


Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter της γνωστής τουρκόφιλης ιστοσελίδας Libyan Observer, ο άνθρωπος που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Λιβύης κατόπιν δωροδοκιών (διαβάστε σχετικά ΕΔΩ) για να την οδηγήσει σε εκλογές στα τέλη Δεκενβρίου, δήλωσε ότι «διαφωνούμε με την Ελλάδας για την θέση της στη θαλάσσια συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, την οποία δεν θα ακυρώσουμε».

Μετά την επίσκεψη στη Τρίπολη του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις επισκέψεις στη Τρίπολη και τη Βεγγάζη του Νίκου Δένδια, είναι προφανές πως η Τουρκία κάνει ό,τι θέλει στη Λιβύη, ενώ μία χώρα της ΕΕ (η Ελλάδα) και η ίδια η ΕΕ, αποδεικνύονται αδύναμες και ανίκανες να επιβάλλουν το Διεθνές Δίκαιο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Η απάντηση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική: ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο και άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Η υποχωρητικότητα και η αναβλητικότητα που έχει δείξει η Ελλάδα στο θέμα της ΑΟΖ έχει ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής και κατανόησης. Δεν χωρούν περεταίρω καθυστερήσεις. Απαιτείται άμεση αντίδραση και επίδειξη ισχύος, ειδικά έναντι της Λιβύης.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου