Έρευνα της Βρετανικής εφημερίδας Guardian «αποκάλυψε» ότι οι χώρε της ΕΕ χρησιμοποίησαν βάναυσες τακτικές για να σταματήσουν την είσοδο στην ΕΕ σχεδόν 40.000 ανθρώπων που αναζητούσαν άσυλο, με αποτέλεσμα οι 2000 εξ αυτών να χάσουν τη ζωή τους.
Το δημοσίευμα του Guardian είναι αν μη τι άλλο ύποπτο καθώς δεν αναφέρεται πουθενά ότι οι άνθρωποι που αναζητούσαν άσυλο προσπαθούσαν να εισέλθουν παράνομα στις χώρες της Ευρώπης, συνήθως από συνορεύουσα χώρα η οποία δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες υποστηριζόμενες από την Frontex συστηματικά απωθούν / επαναπροωθούν πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που έφυγαν από πολέμους, χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους, μεταξύ των οποίων βάναυση συμπεριφορά ακόμη και κατά την κράτηση των μεταναστών ή κατά τη μεταφορά τους.
Η ανάλυση του Guardian βασίζεται σε αναφορές του ΟΗΕ, σε συνδυασμό με αρχεία περιστατικών που συνέλλεξαν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Μάλιστα αναφέρεται ότι από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι σήμερα, η βαναυσότητα και οι επαναπροωθήσεις έχουν αυξηθεί.
Στο δημοσίευμα επικαλείται η αναφορά του Fulvio Vassallo Paleologo, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο της Ιταλίας και επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το άσυλο στην Ιταλία, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχει αύξηση στους θανάτους των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη, ενώ υπάρχει αύξηση της συνεργασίας με χώρες όπως η Λιβύη, που είχε ως αποτέλεσμα να αποτύχουν προσπάθειες διάσωσης. Ο καθηγητής υποστηρίζει πως από την αρχή της πανδημίας υπήρξε προσπάθεια να κλείσουν οι πόρτες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλεγχος των μεταναστευτικών ροών σε χώρες όπως η Λιβύη, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.
Κοινώς, η ΕΕ κατάφερε να χαλάσει τις μπίζνες των ΜΚΟ που με την πρόφαση της διάσωσης, μετέφεραν τους παράνομους μετανάστες σε Ευρωπαϊκό έδαφος, φέρνοντας την ΕΕ προ τετελεσμένων.
Την ίδια ώρα, η ΕΕ έχει ξεκινήσει έρευνα κατά της Frontex με κατηγορίες κακής συμπεριφοράς, βαναυσότητας και παράνομων επιχειρήσεων αποτροπής εισόδου παράνομων μεταναστών στο έδαφος της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το 2020 έφτασαν στην Ευρώπη σχεδόν 100.000 παράνομοι μετανάστες. Το 2019 είχαν φτάσει 130.000 και το 2017 190.000.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι από τον Ιανουάριο του 2020 η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα, η Κροατία και η Ισπανία κρατούν σκληρή γραμμή στο θέμα της μετανάστευσης. Οι χώρες αυτές κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν ιδιωτικά σκάφη για να αναχαιτίζουν βάρκες που βρίσκονται σε κίνδυνο και επαναπροωθούν τους επιβάτες τους σε κέντρα κράτησης, ενώ υπάρχουν αναφορές για επαναλαμβανόμενους ξυλοδαρμούς, κλοπές, αφαίρεση του ρουχισμού και εγκατάλειψη στη θάλασσα.
Για την Κροατία αναφέρεται ότι το Δανέζικο Συμβούλιο Μετανάστευσης κατέγραψε 18.000 παράνομες επαναπροωθήσεις στη Βοσνία μέσα στο 2020. Μάλιστα 13 ΜΚΟ κατέγραψαν τις παράνομες επαναπροωθήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την πολύ άσχημη συμπεριφορά προς του μετανάστες.
Στο δημοσίευμα του Guardian αναφέρει ότι στην Ελλάδα, από τον Ιανουάριο του 2020, σημειώθηκαν 6230 θαλάσσιες επαναπροωθήσεις μεταναστών που ήθελαν να αιτηθούν άσυλο. Μάλιστα καταγράφηκε χρήση δυσανάλογης βίας κατά τις απωθήσεις / επαναπροωθήσεις, κάτι που αποτελεί συνήθη τακτική.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως στην Ελλάδα σημειώθηκε αστυνομική βία, όπως εκτεταμένοι ξυλοδαρμοί (συχνά σε γυμνούς μετανάστες), πνιγμοί, χρήση βίας σε γυναίκες και παιδιά και χρήση μεταλλικών ράβδων για να υπάρξει τραυματισμός.
Οι μετανάστες υποστηρίζουν πως τους έδεναν τα χέρια σε δοκούς στα κελιά τους, ενώ τους έβαζαν κράνη για να μην υπάρχουν εμφανή τραύματα από τον ξυλοδαρμό.
Μάλιστα έχει υποβληθεί μήνυση κατά του Ελληνικού κράτους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου η χώρα κατηγορείται για εγκατάλειψη δεκάδων μεταναστών στην θάλασσα, μάλιστα μετά από ξυλοδαρμό. Στην μήνυση υποστηρίζεται ότι τα Ελληνικά σκάφη έσυραν πίσω στα Τουρκικά ύδατα βάρκες μεταναστών και τους εγκατέλειψαν χωρίς τροφή, νερό, σωσίβια, ή κάποιο μέσο για να καλέσουν σε βοήθεια.
Το BVMN που έχει κάνει όλες τις καταγγελίες κατά της Ελλάδας, υποστηρίζει ότι η χώρα χρησιμοποιεί ως πρόφαση το lockdown λόγω πανδημίας για να απαγορεύει την είσοδο μεταναστών στα Ελληνικά χωρικά ύδατα και για να τους επαναπροωθεί, καταπατώντας τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς νόμους.
Πουθενά όμως δεν αναφέρουν πως οι παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς άδεια, δηλαδή παράνομα, με την συνοδεία της Τουρκικής ακτοφυλακής, ενώ οι Τούρκοι δουλέμποροι του εφοδιάζουν, με το αζημίωτο πάντα, με βάρκες, σωσίβια και πληροφορίες για το που να κατευθυνθούν και ποια ΜΚΟ θα τους περιμένει!
Στο δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται επίσης η συνεργασία της Ιταλίας με την Λιβύη για την διακοπή της παράνομης μετανάστευσης, που είχε ως αποτέλεσμα 15.500 παράνομοι μετανάστες να επιστρέψουν στην Λιβύη.
Τα αεροπλάνα της Frontex ειδοποιούσαν τη Λιβυκή ακτοφυλακή η οποία μάζευε τους μετανάστες και τους επέστρεφε σε κέντρα κράτησης στην Τρίπολη.
Στο μακροσκελέστατο δημοσίευμα του Guardian περιγράφονται περιστατικά εγκατάλειψης Αφρικανών μεταναστών από την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ισπανία, σε συνεργασία με την Frontex, χωρίς ποτέ να αναφέρεται η λέξη «παράνομοι» και συνεχίζεται η διατύπωση του κατηγορητηρίου κατά των Ευρωπαϊκών χωρών που τόλμησαν να υπερασπιστούν τα σύνορά τους ενάντια στην εισβολή των παράνομων μεταναστών.
Το όλο δημοσίευμα δείχνει να αποτελεί μία πληρωμένη προβολή των θέσεων της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και πιθανότατα της Κροατίας, αλλά και των ΜΚΟ που αδυνατούν να επέμβουν στη Μεσόγειο και να «διασώσουν» παράνομους μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν προκλητικά στο έδαφος της Ευρώπης, χωρίς άδεια, χωρίς διαπιστεύσεις, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και παραβιάζοντας τους νόμους περί μετανάστευσης.
Διότι δεν είναι δυνατόν η μισή Αφρική και η μισή Ασία να μεταναστεύσει στην Ευρώπη, με την πρόφαση των πολεμικών συγκρούσεων. Οι επίδοξοι μετανάστες οφείλουν να μείνουν στις χώρες τους και να πολεμήσουν υπέρ της ειρήνης και της ανάπτυξής τους. διότι έχουν και οι Ευρωπαίοι δικαιώματα, όχι μόνο οι Αφρικανοί και οι Ασιάτες.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου