Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Οι προκλήσεις του Τσαβούσουγλου από τη Θράκη

Οι προκλήσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών είναι συνεχείς από το πρώτο λεπτό που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θράκη.


Ας δούμε τις προκλήσεις αναλυτικά.

Στις 10:15 το πρωί προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο Δημόκριτος της Αλεξανδρούπολης το αεροσκάφος της Τουρκικής Δημοκρατίας που μετέφερε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα όπως και την πολυμελή συνοδεία του.

Με το που πάτησε το πόδι του στο έδαφος, μέσω Twitter έγινε η πρώτη πρόκληση.

«Στην Ελλάδα για να συναντήσω μέλη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και να συζητήσω τις διμερείς μας σχέσεις» έγραψε στο Twitter o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Η πρώτη πρόκληση αφορά την παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης και η αναφορά σε Τουρκική μειονότητα και όχι σε θρησκευτική (μουσουλμανική).
Η δεύτερη πρόκληση αφορά συναντήσεις με παράνομες «Τουρκικές» οργανώσεις.
Η τρίτη πρόκληση βρίσκεται στην δημιουργία εντυπώσεων χρησιμοποιώντας το κεφαλαίο γράμμα Δ για την δυτική Θράκη, μετατρέποντας τον γεωγραφικό προσδιορισμό σε δυνητική ανεξάρτητη χώρα.

Η τέταρτη πρόκληση αφορά την συνάντησή του με δύο πρόσωπα που αυτοχαρακτηρίζονται μουφτήδες, παραβιάζοντας τον νόμο, διαπράττοντας το αδίκημα της αντιποίησης Αρχής. Φυσικά η πρόκληση για την «Τουρκική» μειονότητα και την «Δυτική» Θράκη επαναλήφθηκε.

«Στην Δυτική Θράκη συναντήθηκα πρώτα με τον μουφτή Σερίφ της Κομοτηνής και τον μουφτή Μετέ της Ξάνθης. Η συνεργασία με τους μουφτήδες συνεισφέρει τα μέγιστα στην διατήρηση και ενδυνάμωση της ενότητας και της αλληλεγγύης της Τουρκικής Μειονότητας» έγραψε στο Twitter o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Η πέμπτη πρόκληση αφορά την επίσκεψή του στο δημόσιο Ελληνικό μειονοτικό σχολείο Κομοτηνής, το οποίο άνοιξε ειδικά γι’ αυτόν.

«Επισκέφθηκα το σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο Γυμνάσια της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Είναι σημαντικό τα παιδιά της Τουρκικής Μειονότητας όλων των ηλικιών να εκπαιδεύονται σε καλύτερες συνθήκες στην μητρική τους γλώσσα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους συγγενείς μας για να λύσουν αυτά τα προβλήματα» έγραψε στο Twitter o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Σε ποια προβλήματα αναφέρεται ο κ. Τσαβούσογλου; Όλοι όσοι ζουν στην Θράκη, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι μουσουλμάνοι κάτοικοι που επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους σε μειονοτικά σχολεία τα καταδικάζουν στην αμάθεια και κυρίως στο να μην μάθουν Ελληνικά. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να προκόψουν. Σε ποια προβλήματα αναφέρεται ο κ. Τσαβούσογλου; Στην άρνηση εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας από μεγάλο μέρος των μουσουλμάνων; Ευτυχώς, υπάρχουν και οι Πομάκοι, που αποτελούν λαμπρό παράδειγμα, καθώς μαθαίνουν πάρα πολύ καλά τα Ελληνικά, παράλληλα με τα Πομακικά, ενώ σέβονται και αγαπούν την Ελλάδα.

Η έκτη πρόκληση αφορά τη συνάντηση του Τούρκου Υπουργού με μέλη παράνομων οργανώσεων που απεργάζονται ύποπτα σενάρια για την Θράκη.

«Συναντήθηκα με μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης που θα στέκονται πάντα αποφασιστικά με την Τουρκική Μειονότητα στον αγώνα τους για τα δικαιώματά τους και υπογράμμισα για ακόμη μία φορά την ισχυρή μας υποστήριξη» έγραψε στο Twitter o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Για ποια δικαιώματα μιλά ο κ. Τσαβούσογλου; Η Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνει ο κάθε Έλληνας πολίτης. Απολαμβάνει μάλιστα και έξτρα δικαιώματα, όπως κατ’ εξαίρεση εισαγωγή σε Πανεπιστήμια για τους μουσουλμάνους της μειονότητας με αδιανόητα χαμηλή βαθμολογία στις Πανελλαδικές εξετάσεις και κάποια ακόμη που καλό θα είναι να μην αναφερθούν δημοσίως, ασχέτως εάν είναι γνωστά μεταξύ των κατοίκων της Θράκης.

Η έβδομη πρόκληση έγινε με την κατάθεση στεφανιού στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

«Επισκέφτηκα στην Κομοτηνή τον τάφο του Δρ. Αχμέτ Σαδίκ, έναν αληθινό άνδρα ιδανικών που πολέμησε μέχρι την τελευταία του πνοή για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκικής Μειονότητας. Χαιρετίζουμε όλους τους συγγενείς μας που συμμερίζονται τις ιδέες του Αχμέτ Σαδίκ» έγραψε στο Twitter o Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Και πάλι προκαλεί ο κ. Τσαβούσογλου με νέα αναφορά σε «Τουρκική» μειονότητα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποτίθεται πραγματοποιεί «ιδιωτική» επίσκεψη στη Θράκη. Ιδιωτική επίσκεψη με προκλητικές αναρτήσεις στο Twitter, με συναντήσεις με διάφορους τύπους και οργανώσεις και συνοδεία δεκάδων αστυνομικών και δημοσιογράφων, δεν υπάρχει.

Ιδιωτική επίσκεψη πραγματοποιεί ένας Υπουργός όταν καταλύει σε κάποιο ξενοδοχείο για λίγες ημέρες και κάνει διακοπές. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί επίσημη επίσκεψη.

Η επίσκεψη Τούρκων Υπουργών στη Θράκη νομιμοποιεί τις Τουρκικές θέσεις για τη Θράκη. Η έλευση και το πρόγραμμα που ακολουθεί ο Τούρκος Υπουργός, έχει ως αποτέλεσμα την έμμεση αναγνώριση από το Ελληνικό κράτος ύπαρξης εθνικής μειονότητας. Από τη στιγμή του η μειονότητα αναγνωρίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης ως θρησκευτική και όχι ως εθνική, δεν υπάρχει λόγος επίσκεψης στην περιοχή των Τούρκων Υπουργών.

Μετά από τις προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη.
Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.
Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.
Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.
Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει
».

Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει έστω και η παραμικρή αναφορά σε σκέψη ακύρωσης της αυριανής επίσημης επίσκεψης, υπό το καθεστώς των συνεχών προκλήσεων από την πλευρά του Τούρκου Υπουργού.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου