Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Η γενετική σύσταση των Ελλήνων

Ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στον ελλαδικό χώρο πριν από 46.000 έως 59.000 χρόνια. 
Τί σχέση έχουμε εμείς με εκείνον; 
Μπορούμε να μιλάμε για Ελληνικό DNA; 
Μοιάζουμε γενετικά περισσότερο με τους Ιταλούς ή τους Τούρκους; 
Ποια είναι η ταυτότητα μας στο έτος 2015;

Πέρασαν 46.000- 59.000 χρόνια από τότε που ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στον ελλαδικό χώρο και χάρη στις αναλύσεις του DNA, έχουμε μάθει πολλά για την ταυτότητα των Ελλήνων.

Με τριάντα χρόνια έρευνας στο αντικείμενο, ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, είναι ένας από τους πλέον ειδικούς για να τοποθετηθεί ως προς το αντικείμενο.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης ξεκαθάρισε πως αφενός η γενετική δεν αποδέχεται τον όρο φυλή και αφετέρου, δεν μπορούμε να μιλάμε για καθαρότητα κανενός έθνους.
Το ίδιο ισχύει και για το δικό μας. Οι Έλληνες άλλωστε έζησαν και ζουν σε μια περιοχή πολιτισμικών ανταλλαγών, μετακινήσεων και ποικίλων προσμείξεων με τους αρχαίους προγόνους μας να ταξιδεύουν αλλά και να διαμένουν σε εδάφη τα οποία αποτέλεσαν πέρασμα για πολλούς.

Στα κείμενά του ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρει:
«Η σύγχρονη γενετική είναι αυτή που έθεσε τέλος στους διαχωρισμούς σε ανθρώπινες φυλές με την απτή απόδειξη ότι 85% περίπου της γενετικής ποικιλότητας απαντάται μεταξύ τυχαίων ατόμων του ίδιου πληθυσμού, έναντι του 7% μεταξύ διαφορετικών ανθρώπινων φυλών».

Ο καταξιωμένος καθηγητής έχει εκδώσει το βιβλίο «Η γενετική ιστορία της Ελλάδας, το DNA των Ελλήνων» (εκδόσεις Κυριακίδη) στο οποίο αναλύει τη γενετική κληρονομιά των Ελλήνων.

Ξεκαθαρίζει πως δεν μπορούμε να μιλάμε για Ελληνικό DNA αλλά για το DNA των κατοίκων της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα δεν έχει ιστορία, οι Έλληνες έχουν ιστορία. Αυτό ας το ξεκαθαρίσουμε. Στην ουσία μιλάμε για τη γενετική σύσταση των κατοίκων της Ελλάδας. Έχω μιλήσει για το DNA των Ελλήνων. Όχι το Ελληνικό DNA. Κάποιοι το συγχέουν. Έχω μιλήσει για το DNA που φέρει ο Έλληνας».

«Τη γενετική σύσταση των κατοίκων της Ελλάδας ξεκινήσαμε να τη μελετάμε τη δεκαετία του '60. Σταμάτησα τις έρευνες μου για κάποια χρόνια και το 1980 ξεκίνησα εκ νέου. Η πρώτη μελέτη αφορούσε τη γενετική σύσταση των κατοίκων της Αλμωπίας και σε συνδυασμό με τις μελέτες του καθηγητή Σταματογιαννόπουλου που είχε διερευνήσει τη γενετική σύσταση των κατοίκων όλης της Ελλάδας, προέκυπτε λοιπόν πως η γενετική σύσταση των κατοίκων της Ελλάδας και μάλιστα της Μακεδονίας, διαφέρει από τη γενετική σύσταση των κατοίκων της Βουλγαρίας.
Αργότερα συνεχίσαμε να εργαζόμαστε με κλασικούς γενετικούς δείκτες χρησιμοποιώντας 20 και 30 γονίδια.
Συγκρίναμε τη γενετική σύσταση των κατοίκων της Ελλάδας με όλους τους Μεσογειακούς λαούς.
Προέκυψε πως η γενετική σύσταση των κατοίκων της Ελλάδας είναι πλησιέστερη σε εκείνη των Ιταλών, κατόπιν των Γάλλων, των Ισπανών και πολύ μακρύτερα σε εκείνη των Τούρκων παρά τα 400 χρόνια κυριαρχίας τους».

Ο καθηγητής εξηγεί πως οι προσμείξεις των Ελλήνων είναι λιγότερες σε σχέσεις με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς.
«Συγκρίναμε τη γενετική σύσταση των Ελλήνων με τις τρεις κυριότερες φυλές. Μελετήσαμε 1600 δείγματα ανδρών και 800 γυναικών. Προέκυπτε πως η επιμειξία με αυτές τις ανθρώπινες φυλές είναι της τάξεως του 2%, κάτι που σημαίνει πως η γενετική σύσταση των κατοίκων της Ελλάδας δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά. Η σύσταση των κατοίκων της Ελλάδας έχει επηρεαστεί λιγότερο σε σχέση με τους κατοίκους άλλων κρατών. Δεν υπάρχει κράτος που να μην έχει υποστεί επιμειξίες. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, της Παβίας στην Ιταλία και της Οξφόρδης, φτάσαμε στο συμπέρασμα αυτό. Έχουμε δημοσιεύσει πάνω από 30 εργασίες πάνω σε αυτό το θέμα και αφορούν τη σύσταση των κατοίκων της Ελλάδας. Μιλάμε για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες της Ελλάδας που έχουν τεθεί σε έρευνα.
Η γενετική σύσταση των τσιγγάνων για παράδειγμα μοιάζει περισσότερο με εκείνη των κατοίκων της Ινδίας».

«Έχουμε μελετήσει την πιθανή εξάπλωση των Αρχαίων Ελλήνων σε όλη τη Μεσόγειο, κάτι που επιβεβαιώνεται. Η γενετική σύσταση των κατοίκων της Σικελίας δείχνει ότι το DNA των Ελλήνων ανιχνεύεται κατά 37%. Στους κατοίκους της Νότιας Ιταλίας είναι 10% και στους κατοίκους της Νότιας Γαλλίας είναι 17%. Συγκρίνουμε με απογόνους που προέρχονται από την αρχαία Φώκαια και τη Σμύρνη, όχι με κατοίκους της τωρινής Ελλάδας. Είναι γνωστό πως οι άποικοι στη Νότια Γαλλία προέρχονται από την Αρχαία Φώκαια. Οι Αρχαίοι Έλληνες λοιπόν έφτασαν μέχρι την Ισπανία σίγουρα».

«Ένα πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως υπάρχει μια μελέτη Σουηδών επιστημόνων, μια ολιστική προσέγγιση μελέτης DNA που βρέθηκε σε λείψανα στη Σουηδία και σε συνδυασμό με αρχαιολογικά ευρήματα φτάνουμε στο συμπέρασμα δια της συγκριτικής μεθόδου πως οι Μυκηναίοι έφτασαν τότε μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη. Υπήρξε γενετική και πολιτιστική ανταλλαγή λοιπόν».

«Πολλοί ισχυρίζονται πως οι Αρχαίοι Έλληνες έφτασαν μέχρι και την Αμερική. Η γενετική σύσταση των Ινδιάνων χαρακτηρίζεται από τέσσερις γενεαλογικές γραμμές. Των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής όμως, χαρακτηρίζεται και από μία πέμπτη. Η πέμπτη απουσιάζει από τους κατοίκους της ανατολικής Ασίας οι οποίοι υποτίθεται πως ήταν οι πρώτοι έποικοι της Βορείου Αμερικής. Αυτή η γραμμή υπάρχει μόνο στην Ευρώπη. Ίσως λοιπόν, πριν από 12.000 χρόνια κάποιοι από την Ευρώπη να έφτασαν στην Αμερική, δε μιλάμε για Έλληνες απαραίτητα».

«Οι γενετιστές παραδέχονται πως το ανθρώπινο είδος εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από 200.000 χρόνια. Υπάρχει μια αντιδικία σχετικά με το αν μετακινήθηκε στην Ασία πριν από 60.000 χρόνια. Ανεξαρτήτως αυτού, έφτασε στην Ευρώπη πριν από 45.000 χρόνια. Οι γενετιστές παραδέχονται πως το ανθρώπινο είδος εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από 200.000 χρόνια.
Υπάρχει μια αντιδικία σχετικά με το αν μετακινήθηκε στην Ασία πριν από 60.000 χρόνια. Ανεξαρτήτως αυτού, έφτασε στην Ευρώπη πριν από 45.000 χρόνια. Μπορούμε να πούμε πως οι πρώτοι άνθρωποι πρέπει να κινήθηκαν κυρίως από την Ανατολία προς την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στην παγετωνική περίοδο όλη η βόρεια Ευρώπη καλυπτόταν από πάγους και οι άνθρωποι μετακινήθηκαν πιο νότια. Στη συνέχεια γύρισαν πάλι βόρεια. Στον τρίτο εποικισμό, στη νεολιθική εποχή, πριν από 10.000 χρόνια αναπτύχθηκε στη Μέση Ανατολή ο νεολιθικός πολιτισμός. Επικρατεί η δημογραφική άποψη, ότι μετακινήθηκαν άνθρωποι που διέδωσαν τον πολιτισμό σε άλλες περιοχές. Από έρευνες προκύπτει ότι υπήρξαν τέσσερις διαδρομές. Μία διαδρομή από τη Λεβαντίνη μέσω Κύπρου και Κρήτης στην υπόλοιπη Ελλάδα, η δεύτερη μέσα από την Ανατολία στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στη Νότια Ελλάδα, η τρίτη μέσω του Βοσπόρου από τη στεριά. Από τη Μακεδονία μέσω Στρυμόνα και Αξιού πέρασαν στην Ευρώπη. Και η τέταρτη κίνηση, από τον Βόσπορο στον Δούναβη. Η κύρια διαδρομή μετακίνησης του νεολιθικού πολιτισμού έγινε από τα νησιά του Αιγαίου στη Μεσόγειο, ή τη Βόρεια Ελλάδα και κατόπιν μέχρι την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Αυτά τεκμηριώνονται με αρχαιολογικά στοιχεία».

«Ένα ακόμη εύρημα είναι πως όντως έχει μελετηθεί αρχαίο DNA. Τα αποτελέσματα του καθηγητή Σταματογιαννόπουλου επιβεβαιώνουν τα δικά μας ευρήματα, όπως είπαμε και παραπάνω. Μελέτησε αρχαϊκό DNA από την Κρήτη, έχει μελετηθεί DNA από τις Μυκήνες και από την Αθήνα. Η μελέτη από 40 σκελετούς που βρέθηκαν σε σπήλαιο του χωριού Άγιος Αθανάσιος στο Λασίθι και τα δικά μας ευρήματα, έδειξαν πως η γενετική σύσταση των τωρινών κατοίκων της Κρήτης που προκύπτει από τα δικά μας αποτελέσματα και των Μινωιτών, δεν έχουν καμία σχέση με τη γενετική σύσταση των Αιγυπτίων.
Ο Μινωικός πολιτισμός δεν είναι δάνειο από τους Αιγυπτίους.
Η γενετική σύσταση μοιάζει περισσότερο με των κατοίκων της Μέσης Ανατολής.
Υπάρχει λοιπόν μια συνέχεια στη γενετική σύσταση των Ελλήνων με τους Αρχαίους.
Αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουν υπάρξει επιμειξίες. Όποιος θέλει κράτος καθαρό και καθαρές φυλές, πρέπει να ψάξει στα εργαστήρια και στα ποντίκια που έχουμε εκεί.
Όπως είπαμε όμως, οι προσμείξεις αυτές είναι σε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών λαών».

«Οι γενετικές αναλύσεις παίζουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην πρόβλεψη και στην προστασία της υγείας του ανθρώπου. Η μελέτη μας υπογραμμίζει το γεγονός ότι η ανάλυση του DNA μπορεί να μας βοηθήσει για να έχουμε ένα πιο υγιές μέλλον».

Με πληροφορίες από άρθρο των Εύη Κιόρρι και Χρήστου Δεμέτη στο news247.gr

Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την γενετική και την πραγματική ιστορία των Ελλήνων, θα μπορούσε να διαβάσει τα παρακάτω βιβλία, ώστε να αποκτήσει επιστημονικές γνώσεις με βάση την βιολογία και την αρχαιολογία.
Το τι θα πιστέψει και το τι όχι, είναι καθαρά υποκειμενικό και άπτεται των αποδείξεων που δέχεται ο καθένας μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου