Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Στρατιωτικές συμπλοκές μεταξύ Συρίας και Τουρκίας

Η αεράμυνα της Συρίας κατέρριψε Τουρκικό UAV βόρεια του Χαλεπίου, το οποίο στοχοποιούσε θέσεις του Συριακού Στρατού και τις μεταβίβαζε στους ισλαμιστές αντάρτες σύμφωνα με πηγές του Συριακού Γενικού Επιτελείου Στρατού στην εφημερίδα της Συρίας Al-Watan.

Η κατάρριψη του Τουρκικού UAV έγινε τρεις εβδομάδες μετά την επιχείρηση εισβολής στην Συρία της μικτής δύναμης Τουρκικών τεθωρακισμένων, ειδικών δυνάμεων και αεροπορίας, για την πρόσκτηση των λειψάνων του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του ιδρυτή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ η Συριακή αεράμυνα είχε καταρρίψει και Τουρκικό F-4 phantom που παραβίασε τον Συριακό εναέριο χώρο τον Ιούνιο του 2012.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, Συριακή ρουκέτα έπεσε σε στρατόπεδο της Τουρκικής πόλης Ρεϊχανλί, (στα σύνορα με τη Συρία), κατά την συμπλοκή καθεστωτικών δυνάμεων με δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Από τα Τουρκικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ αναφέρεται ότι το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας ανακοίνωσε πως κατά τις βολές με βαριά όπλα από τον Συριακό στρατό προς τους αντιπολιτευόμενους, μία ρουκέτα έπεσε στην επαρχεία Ρεϊχανλί του Χατάι στις 02:35 τη νύχτα και βάσει των κανόνων εμπλοκής υπήρξε ανταπόδοση!

Σύμφωνα με την Τουρκική ανακοίνωση, η ρουκέτα/ πύραυλος όπως αναφέρεται στο κείμενο, έπεσε σε στρατόπεδο κοντά στην συνοικία Τζουντέϊντε, ανατολικά του κέντρου της πόλης Ρεϊχανλί. Δεν υπήρξαν νεκροί, αλλά τραυματίστηκαν ελαφρά 5 άτομα.

Από τη ρουκέτα/πύραυλο, κατέρρευσε η οροφή της αίθουσας επισκεπτών του Τουρκικού Λόχου στρατιωτών και από τις πέτρες και από τα χώματα που πετάχτηκαν από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημίες σε δύο στρατιωτικά οχήματα.
Στο σημείο που έπεσε η ρουκέτα/πύραυλος, δημιουργήθηκε κρατήρας βάθους 7 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων!

Όπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής, τρεις ώρες αργότερα (!) στις 05:25 ερίφθη οβίδα 155 χιλιοστών από το φυλάκιο Νταγαρντί του Γιαϊλάνταγι του Χατάι προς την πλευρά της Συρίας, σε σημείο πυροβολικού του Συριακού Στρατού. Τυχόν αποτελέσματα από την Τουρκική βολή δεν έγιναν γνωστά.

Η κατάσταση είναι τεταμένη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, κανείς δεν γνωρίζει. Είναι όμως επιβεβλημένο η Ελλάδα να επαγρυπνά, καθώς η Τουρκία πάντοτε εξάγει τα όποια προβλήματά της προς την Ελλάδα, η οποία διαχρονικά δεν απαντά με αποφασιστικότητα στις Τουρκικές προκλήσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου