Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Νέα αμφισβήτηση 16 Ελληνικών νησιών από τους Τούρκους

Έντονη συζήτηση στην Τουρκική βουλή μεταξύ των βουλευτών του Εθνικιστικού Κόμματος και του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, για το θέμα της «ανάκτησης» των «παράνομα» κατεχομένων από την Ελλάδα 16 νησιών και νησίδων στον ανατολικό Αιγαίο και νότια της Κρήτης.

Οι ισχυρισμοί του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ έρχονται σε συνέχεια της έγερσης θέματος από το Τουρκικό Ινστιτούτο, «Τουρκία -21ος αιώνας» και το οποίο αποτελεί το think tank της κυβέρνησης του Ρ.Τ. Ερντογάν.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος todayzaman.com ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε πως θα πρέπει να εξεταστεί τι συμφωνήθηκε στην συνθήκη της Λοζάνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στην συνθήκη των Παρισίων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την κυριότητα των 16 αυτών νησιών.

Όπως υποστήριξε ο τούρκος Υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με τις διεθνείς αυτές συνθήκες, δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία αυτών των νησιών, δηλαδή το θέμα παραμένει εκκρεμές και θα πρέπει να εξεταστεί για να ληφθούν οι αρμόζουσες αποφάσεις.

ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, μίλησε για αμφισβητούμενα Ελληνικά νησιά κοντά στις Τουρκικές ακτές και συγκεκριμένα για «αρχιπέλαγος Τουρκικών νησιών».
Από πότε όμως απέκτησε η Τουρκία αρχιπέλαγος νησιών;

Η διαπίστωση αυτή δικαιολογεί τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας για την Ελληνική κυριαρχία των 16 αυτών νησιών, φτάνοντας στο σημείο να υποστηριχτεί η άποψη ότι αυτά τα νησιά ως ανήκοντα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα στην οθωμανική αυτοκρατορία, σήμερα πρέπει να ανήκουν στην Τουρκία που είναι διάδοχος της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

«Η Τουρκία συνεχίζει να απολαμβάνει την εδαφική κυριαρχία της σε μία σειρά από νησιά και νησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει οριστικοποιηθεί από την Ελλάδα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και έκανε ακόμη πιο προκλητικές αναφορές χαρακτηρίζοντας τις διεκδικήσεις της Άγκυρας με τον όρο «EGAYDAAK».

«Η Ελλάδα έχει μόνο εκ των πραγμάτων και  προσωρινά, κανόνα κυριαρχίας πάνω στα νησιά με την ονομασία EGAYDAAK και η διοίκησή της εκεί δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα νησιά αυτά είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας», είπε σε απάντησή του στους βουλευτές  της αντιπολίτευσης που αμφισβήτησαν την πολιτική του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

Μάλιστα, όταν ένας βουλευτής τον ρώτησε αν ο Τουρκικός Στρατός έχει αναστείλει τις ναυτικές περιπολίες στα 16 νησιά που αμφισβητεί η Τουρκία, δεδομένης της συνεχούς παρουσίας Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στον αέρα και πολεμικών πλοίων στη θάλασσα και αν σκοπεύει η Τουρκία να ανακτήσει τα νησιά αυτά, ο Ισμέτ Γιλμάζ απάντησε ότι «η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της στα νησιά αυτά», υποστηρίζοντας πως «έμειναν εκτός του πεδίου εφαρμογής των συνθηκών με τις οποίες δόθηκαν στην Ελλάδα σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947».

Ποια είναι αυτά τα Ελληνικά νησιά;
Στο Αιγαίο: Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα.
Νότια της Κρήτης: Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, τα νησιά αυτά κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Τουρκία -21ος αιώνας» και στενός φίλος του Ερντογάν, καθηγητής πολιτικών επιστημών Ümit Özdağ.
Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο Ινστιτούτο θεωρείται το επίσημο think tank της Τουρκικής κυβέρνησης, καθώς χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό, άλλωστε, δείχνει και η Τουρκική προκλητική συμπεριφορά του τελευταίου διαστήματος, όπως και το πρόσφατο περιστατικό με την ΤΠΚ που έριξε άγκυρα ανατολικά του Αγαθονησίου, σε μία πρωτοφανή ενέργεια επιθετικότητας.
 
Όλα δείχνουν πως το θέμα διεκδίκησης Ελληνικών νησιών από την Τουρκία παραμένει σε εκκρεμότητα για κάποιους στην Άγκυρα και δεν αποκλείεται να το «πυροδοτήσουν» όταν θεωρήσουν πως υπάρχει η κατάλληλη συγκυρία, ένεκα της Ελληνικής αδυναμίας να υπερασπιστεί την κυριότητα αυτών των καθαρά και με βάση των διεθνών συνθηκών, Ελληνικών νησιών.

Κατά τα άλλα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο και κάποιους άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού τους ενοχλούν τα συνθήματα των ΟΥΚ και της ΜΥΚ.
Δεν είδαμε όμως όλους αυτούς τους «δημοκράτες» εθνοπατέρες να προβαίνουν σε δήλωση καταδίκης των Τουρκικών προκλήσεων και να ζητούν από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα να δώσει εξηγήσεις.




  Πηγές: nikosxeiladakis.gr και defencenet.gr

1 σχόλιο:

  1. Έλληνα.., ετοιμάσου με αποφασιστικότητα, πάθος και θυσίες για Πόλεμο, για να έχεις Ειρήνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή