Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής στην Αλεξανδρούπολη

Μια εκπληκτική ομιλία είχαν τη τύχη να παρακολουθήσουν την Παρασκευή 6 Μαρτίου, όσοι βρέθηκαν στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.
Ο Σταμάτης Κριμιζής, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες Φυσικούς και επικεφαλής ενός εκ των τεσσάρων προγραμμάτων Voyager της NASA παρουσίασε τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της εξερεύνησης των δύο διαστημικών σκαφών.


Ο ακαδημαϊκός και συνεργάτης της NASA, Δρ Σταμάτης Κριμιζής, με τίτλο «Από το απειροελάχιστο της Γης στο απέραντο του Διαστήματος: Το επικό ταξίδι των Διαστημοπλοίων Voyager προς το Γαλαξία», αναφέρθηκε στα διαστημόπλοια Voyager 1 και Voyager 2 και ανέλυσε τα συμπεράσματα που έχουν εξέλθει από μετρήσεις και πληροφορίες που στέλνουν καθημερινά τα δύο διαστημόπλοια.

Τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 εκτοξεύθηκαν το 1977 για να εξερευνήσουν τους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα. Όχι μόνο εκπλήρωσαν την αποστολή τους μέχρι το 1989, αλλά το Voyager 1 ξεπέρασε πρόσφατα τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος και πέρασε στον Γαλαξιακό χώρο. Έτσι έγινε το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που εξήλθε από την ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Σήμερα το Voyager 1 βρίσκεται στη φανταστική απόσταση των 19,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, στέλνει πληροφορίες καθημερινά και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι το 2025 οπότε και θα τελειώσουν οι μπαταρίες του.

Ο κ. Κριμιζής απαντώντας σε ερωτήσεις διατύπωσε την άποψη πως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσέξουμε και να διατηρήσουμε τον πλανήτη μας, καθώς η προτροπή του Στίβεν Χώκιν για προσπάθεια αποίκησης άλλων πλανητών είναι αδύνατη για τα ανθρώπινα δεδομένα. Επίσης είπε πως διαπιστώθηκε η ύπαρξη μαγνητικού πεδίου στον Γαλαξία, έξω δηλαδή από το ηλιακό μας σύστημα, η ύπαρξη του οποίου όμως δεν μπορεί ακόμη να εξηγηθεί. Σε ερώτηση για το αν διαπιστώθηκε η ύπαρξη «εξωγήινων» απάντησε κοφτά: «ανοησίες». Τέλος, στην ερώτηση για την πρόοδο της πανεπιστημιακής έρευνας στην Ελλάδα, δήλωσε απογοητευμένος, καθώς οι προτάσεις που έκανε έπεσαν στο κενό.

Μπορείτε να δείτε στο video που ακολουθεί την ομιλία του κ. Κριμιζή στην Αθήνα πριν ένα χρόνο περίπου, όπου λίγο πολύ παρουσίασε τα ίδια πράγματα με την ομιλία στην Αλεξανδρούπολη. Έτσι θα πάρετε μια γεύση του καταπληκτικού ταξιδιού που έζησαν όσοι τυχεροί τον παρακολούθησαν στην Αλεξανδρούπολη.

https://www.youtube.com/watch?v=571i7b-et9M


Ακουλουθούν φωτογραφίες από την ομιλία του κ. Κριμιζή στην Αλεξανδρούπολη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου