Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο μετά από απίστευτη Τουρκική πρόκληση

Ραγδαία είναι η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τις τελευταίες ώρες, με αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας. Η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία δεσμεύει για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31-12-2015 μια τεράστια έκταση στο Αιγαίο από την Σκύρο ως την Λήμνο, παραβιάζοντας τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και δημιουργώντας πρόβλημα στις θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές.

Η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα περιλαμβάνει εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, αλλά και κομμάτι εδάφους της Λήμνου!!!

Η κάλυψη χερσαίων περιοχών στη Λήμνο από την Τουρκική ΝΟΤΑΜ σημαίνει πολύ απλά ότι οι Τούρκοι μονομερώς και καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου θεωρούν ότι το νησί βρίσκεται εντός της δικαιοδοσίας τους και μπορούν να ίπτανται πάνω από αυτό, στο πλαίσιο ασκήσεων, θεωρώντας το διεθνή χώρο!

Επί της ουσίας οι Τούρκοι κάνουν το μισό Αιγαίο πεδίο βολής, ενώ η Ελλάδα εξέδωσε δική της αγγελία, με την οποία κηρύσσει άκυρη την Τουρκική και προειδοποιεί ότι για όποιο τυχόν ατύχημα υπεύθυνη θα είναι η Άγκυρα.

Στην Αθήνα δημιουργήθηκαν συνθήκες διπλωματικού συναγερμού. Αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά μέσω συντονισμένης κίνησης των διπλωματικών υπηρεσιών της χώρας στο εξωτερικό, να γίνουν εντονότατα διαβήματα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ICAO και τον ΟΗΕ.

Οι διπλωματικές υπηρεσίες της Ελλάδας που έδρασαν μέσα στο Σαββατοκύριακο, επισήμαναν ότι η Τουρκία:
1. Δεσμεύει εξ ολοκλήρου μια τεράστια περιοχή του Ελληνικού FIR όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει ΝΟΤΑΜ.
2. Συνήθως η Τουρκία δέσμευε περιοχές για μικρό χρονικό διάστημα, όμως τώρα ο χρονικός ορίζοντας μέχρι το τέλος του έτους είναι πρωτοφανής.
3. Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο.
4. Η χάραξη επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους G-33 και N-130 δημιουργώντας προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές.
5. Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα και κυρίως  συμπεριλαμβάνει χερσαίο έδαφος της Λήμνου!
Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων, η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη καθώς, θεωρητικά, τμήμα του εδάφους νοτιοανατολικά της Λήμνου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα Τουρκικά αεροσκάφη.
6. Παραβιάζεται κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή, η Ελληνική κυβέρνηση αντί να απαντήσει στην Άγκυρα και να απορρίψει το αίτημά της, κατήγγειλε την Τουρκία με διαβήματα και επιστολές προς τον ΟΗΕ, τον ICAO και το ΝΑΤΟ.

Αργά το βράδυ της Κυριακής επιδόθηκε και η απορριπτική απάντηση στην Άγκυρα, σε υψηλούς τόνους μάλιστα, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Το περιστατικό αυτό έρχεται λίγα μόνο 24ωρα μετά την έκδοση άδειας από την Άγκυρα προς στο Ιταλικό πλοίο Explora, προκειμένου αυτό να εκτελέσει έργο πόντισης οπτικών ινών νότια της Κρήτης, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και της αύξησης της δραστηριότητας της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Επίσης τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε ανακοίνωση στον Τουρκικό τύπο για διεκδίκηση 16 Ελληνικών νησιών από την Τουρκία στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης.

Η Αθήνα αναμένει τις τοποθετήσεις ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση του ΝΑΤΟ που στο παρελθόν με την στάση του έχει ενοχλήσει την Αθήνα, καθώς «το παίζει Πόντιος Πιλάτος» και «τηρεί ίσες αποστάσεις» μεταξύ του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου.

Πρόκειται προφανώς για πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία βρίσκεται υπό εξέλιξη και σίγουρα θα αποτελέσει σημείο σταθμό για ότι πρόκειται να συμβεί στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες.


Με πληροφορίες από : kathimerini.gr onalert.gr defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου