Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Αποκάλυψη για τις Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως έπιασε ζεστά το θέμα των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων – επανορθώσεων, του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία, αλλά και το θέμα της κλοπής των αρχαιοτήτων από διάφορες ανασκαφές που έγιναν στην Ελλάδα επί ναζιστικής κατοχής.

Μάλιστα και η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπέβαλε πρόταση για την επανασύσταση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, αλλά και την αναβάθμισή της μέσω της συμμετοχής τόσο της ιδίας όσο και των λοιπών αντιπροέδρων της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το πάθημα έγινε μάθημα για την Ευρώπη και η Γερμανία παρά τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ και των χιτλερικών ορδών που κατέκαψαν τον κόσμο, παρά το ολοκληρωτικό κακό του ολοκαυτώματος, ωφελήθηκε -και ορθώς ωφελήθηκε- από σειρά παρεμβάσεων, με κυριότερες την διαγραφή του χρέους της από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Σύμβαση του Λονδίνου το 1953 και φυσικά με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν από τους Συμμάχους για την ανοικοδόμηση της».

Σε σχέση με την άρνηση των Γερμανικών κυβερνήσεων να συζητήσουν το θέμα των αποζημιώσεων, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Γερμανία επικαλείται τη διμερή συμφωνία του 1960, όμως η συμφωνία δεν αφορούσε αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα, αλλά μόνο για τα θύματα.

 «Η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από το διάλογο, στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θα εργαστεί ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν και όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό, στο ακέραιο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί να είναι κατά περίσταση».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει πραγματικά και με όλες τις δυνάμεις της, την πρωτοβουλία για την επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Σύμφωνα με έρευνα που έχει κάνει το cosmostatus και παλαιότερα είχαμε δημοσιεύσει, δεν είναι σίγουρο το ποιο είναι το ποσό που χρωστάει η Γερμανία στην Ελλάδα.
Οι αισιόδοξοι μιλάνε για 325 δισεκατομμύρια ευρώ (όσο είναι σήμερα το χρέος της Ελλάδας) ενώ οι πιο συντηρητικές φωνές μιλάνε για 125 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όποιο και να είναι το ποσό, εάν τελικά πληρωθεί από τους Γερμανούς, σίγουρα θα βγάλει την Ελλάδα από τον βούρκο που οι «εταίροι» την έχουν ρίξει με τα δάνειά τους.

Από Γερμανικής πλευράς, η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως έχει παραδεχθεί την υποχρέωση της Γερμανίας να καταβάλλει αποζημιώσεις για τις θηριωδίες των ναζιστών προγόνων της.
Όπως προκύπτει από κείμενο που είναι αναρτημένο στο site του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, γίνεται εκτενής αναφορά στο θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων και των «αδικιών» όπως περιγράφονται, από τους εθνικοσοσιαλιστές, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάλιστα η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο, απεικονίζει το μνημείο που έχτισαν οι Γερμανοί στο Βερολίνο για τους Εβραίους που έπεσαν θύματα των ναζί, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία για τη γενοκτονία των Εβραίων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία της Άνγκελα Μέρκελ από την Ιερουσαλήμ, η οποία παρατίθεται στο κείμενο, όπου η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία συνεχίζει να ποιεί τη νήσσα για τις Γερμανικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα και το κατοχικό δάνειο, σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Μόνο όταν η χώρα μου, η Γερμανία, αναλάβει πλήρως και εξ ολοκλήρου την αιώνια ευθύνη της για την πιο τρομερή περίοδο και τα σκληρότερα εγκλήματα στην ιστορία της, μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον, μόνο έτσι και με κανέναν άλλον τρόπο».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ενώπιον του Εβραϊκού κοινού, παραδέχεται ότι το Βερολίνο πρέπει να αναγνωρίσει και να πληρώσει για τις θηριωδίες των ναζί, χωρίς όμως να  κάνει κάποια ιδιαίτερη αναφορά στις θηριωδίες των ναζί ενάντια στους εβραίους. Μιλάει γενικά. Για όλες τις ευθύνες.

Σε άλλο σημείο, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Το 2013 καταβλήθηκαν επιπλέον περίπου 32.000 συντάξεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 270 εκατομμυρίων ευρώ. Οι συντάξεις αυτές θα καταβάλλονται εφ όρου ζωής στους δικαιούχους ή στους επιζώντες συζύγους τους».

Το κείμενο καταλήγει με το εξής εκπληκτικό:
 «Συνολικά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας πλήρωσε για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών συνολικά περίπου 71 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2013. Εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι αρμόδιο το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών (σ.σ. ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) για το θέμα των αποζημιώσεων για τις αδικίες από τους εθνικοσοσιαλιστές».

Η ανάρτηση στο site του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί θησαυρό.
Ελπίζουμε να γίνει γνωστή η αλήθεια για τις Γερμανικές αποζημιώσεις και η υποκρισία του Βερολίνου, που ενώ απέναντι στους Εβραίους πλήρωσαν τις αποζημιώσεις, απέναντι στην Ελλάδα σφυρίζουν αδιάφορα,  λες και οι ναζί πρόγονοί τους δεν πάτησαν ποτέ τη μπότα τους στην Ελλάδα.

Ίσως η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει από το καλύτερο δικηγορικό γραφείο του Ισραήλ να αναλάβει το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων, ώστε να αναγκαστεί η Γερμανία να «αναλάβει πλήρως και εξ ολοκλήρου την αιώνια ευθύνη της για την πιο τρομερή περίοδο και τα σκληρότερα εγκλήματα στην ιστορία της».

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου