Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Τούρκοι χειριστές στα Ουκρανικά Bayraktar κατά των Ρώσων

Μια πολύ σημαντική είδηση είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα. Συγκεκριμένα, Τούρκοι χειριστές έχουν μεταβεί στην Ουκρανία και χειρίζονται τα οπλισμένα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη τύπου Bayraktar που πούλησε η Τουρκία στην Ουκρανία.

Φαίνεται πως είναι Τούρκοι οι χειριστές των drone που έχουν χτυπήσει τις Ρωσικές στρατιωτικές φάλαγγες με τα Bayraktar. Αυτό προκύπτει από το βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από τον Valeriy Zaluzny, τον επικεφαλής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Nordic Monitor.

Στο βίντεο ακούγεται στην Τουρκική γλώσσα να μιλά κάποιος μάλλον ανώτερος, που δίνει οδηγίες στον χειριστή του drone, ακόμη και για το πότε να εξαπολύσει τα όπλα του drone κατά των Ρωσικών δυνάμεων.

Στο βίντεο ακούγεται ένας άνδρας να λέει στα Τουρκικά «ωραία, πολύ καλά έτσι, σταθεροποίησέ το έτσι, ΟΚ παιδιά, έτσι είναι πολύ καλύτερα, αναπτύσσουμε (τώρα τα όπλα)».

Ο άνδρας φαίνεται πως είναι ανώτερος και το ότι μιλά στα Τουρκικά δείχνει ότι απευθύνεται σε Τούρκους χειριστές των drone και τους δίνει την εντολή να εξαπολύσουν τα όπλα του drone.

Η ανάπτυξη Τούρκων χειριστών στην Ουκρανία δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι Ουκρανοί προφανώς δεν έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στη χρήση των Bayraktar και δεν έχουν την εμπειρία να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που προκύπτουν. 

Εάν το βίντεο και ο ήχος είναι αυθεντικός, αποτελεί την απόδειξη της απευθείας εμπλοκής της Τουρκίας στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας και την ενεργό δράση της Τουρκίας κατά των Ρωσικών δυνάμεων εντός της Ουκρανικής επικράτειας.

Η ανάπτυξη των Τουρκικών οπλικών συστημάτων και των χειριστών τους στο εξωτερικό, απαιτεί την άδεια των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, οι οποίες προφανώς και έχουν δοθεί.

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας Baykar που κατασκευάζει τα drone Bayraktar, στις 25 Φεβρουαρίου εξέφρασαν ανοιχτά την πλήρη υποστήριξή τους στην Ουκρανία και στους Τατάρους της Κριμαίας, οι οποίοι μάχονται κατά της Ρωσικής κατοχής! Ο Selçuk Bayraktar είναι γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο αδερφός του Selçuk, ο Haluk Bayraktar, μέσω twitter ήταν απόλυτος για την υποστήριξή του προς την Ουκρανία.

Η Τουρκία συμφώνησε στην πώληση των οπλισμένων drone τύπου Bayraktar στην Ουκρανία το 2019. Αρχικά παραδόθηκαν 6 drone και αργότερα ακόμη 5. Υπάρχουν πληροφορίες για παραδόσεις πολύ περισσότερων Bayraktar στην Ουκρανία, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό τους. 

Ο Valeriy Zaluzny είχε ανακοινώσει το 2021 ότι η Ουκρανία είχε 12 Bayraktar. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η παραγγελία της Ουκρανίας αφορούσε 48 drone, ενώ υπογράφηκε συμφωνία για συμπαραγωγή τους σε εργοστάσιο στην Ουκρανία, για 49 χρόνια με πολύ καλούς φορολογικούς όρους. 

Η εταιρεία Baykar προμηθεύεται μηχανές για τα drone της από τις Ουκρανικές εταιρείες Ivchenko-Progress και Motor Sich.

Τον Ιανουάριο του 2022 η εταιρεία Baykar ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίου για την πώληση σε άλλη χώρα, εντός του 2023, των νεών επιθετικών της drone τύπου Akinci. Στην ανακοίνωση δεν δίνονταν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως ο αριθμός των drone και η χώρα που τα αγόρασε, αλλά εικάζεται πως πρόκειται για την Ουκρανία. Λόγω όμως της έντασης με τη Ρωσία, δεν είχε κατονομαστεί η Ουκρανία.

Το πως θα γίνουν οι παραδόσεις των Τουρκικών drone στην Ουκρανία, εν μέσω πολέμου, παραμένει αδιευκρίνιστο. 

Τα Τουρκικά drone χρησιμοποιούνται και ως μέσο προπαγάνδας από τις εμπόλεμες πλευρές. Η Ρωσία ανακοινώνει καταρρίψεις Bayraktar, ενώ η Ουκρανία ανακοινώνει επιτυχή πλήγματα Ρωσικών στόχων με χρήση Bayraktar.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η Τουρκία ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, καθώς εάν αποδειχθεί η άμεση εμπλοκή της σε πλήγματα Ρωσικών δυνάμεων, η Ρωσία θα αντιδράσει. Όμως, η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει πως αυτό μπορεί να εμπλέξει ολόκληρο το ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία, εάν η Ρωσία χτυπήσει Τουρκικούς στόχους. Θυμίζουμε όμως πως όταν τον Νοέμβριου του 2015, η Τουρκία κατέρριψε Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Su-24 που παραβίασε για 18 δευτερόλεπτα τον Τουρκικό εναέριο χώρο, προερχόμενο από τη Συρία, η Τουρκία προσπάθησε να εμπλέξει το ΝΑΤΟ. Όμως το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να εμπλακεί, λέγοντας ότι η Τουρκία ξεκίνησε το επεισόδιο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου