Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Τουρκία και Rolls-Royce ξεκίνησαν την ανάπτυξη κινητήρα για το TF-X

Η Τουρκική βιομηχανία συμφώνησε με την Βρετανική Rolls-Royce για την ανάπτυξη κινητήρα για το υπό εξέλιξη Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X.

Αυτό ανακοινώθηκε στο CNN Turk από τον Ismail Demir, επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας το Σάββατο.

To TF-X λογίζεται από την Τουρκία ως μαχητικό πέμπτης γενιάς, παρόμοιας ικανότητας με το F-35. Η ανάπτυξη του TF-X γίνεται από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία, ως κύριο ανάδοχο του προγράμματος.

Ο Ismail Demir είπε ότι υπάρχει εναλλακτικός κινητήρας προς τον Αμερικανικό F-110 τονίζοντας ότι «είχαμε την πιθανότητα να εργαστούμε με την Rolls-Royce για κινητήρα. Είχαμε κάποιες επιφυλάξεις (για την συνεργασία) αλλά η εταιρεία έλυσε κάποια θέματα μέσω των συναντήσεων που είχαμε. Η δουλειά ξεκίνησε».

Τον Μάρτιο του 2021 η Βρετανική εταιρεία δεν είχε κάποιον κινητήρα να προσφέρει στην Τουρκία για το TF-X. Οι Βρετανοί είχαν προσφερθεί να αναπτύξουν έναν κινητήρα για το TF-X μέσω συνεργασίας στην Τουρκία. Όμως οι όροι που τέθηκαν δεν είχαν γίνει αποδεκτοί από την Τουρκία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκική TRMotor και η Rolls-Royce θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη κινητήρα για το TF-X. Η Rolls-Royce ήδη συνεργάζεται με την Τουρκική εταιρεία Kale Group για την παραγωγή κινητήρων για τους Τουρκικής κατασκευής πυραύλους.

Το TF-X σχεδιάζεται να είναι έτοιμο το 2023, αλλά η πρώτη του πτήση θα γίνει το 2025 ή το 2026, ώστε να ενταχθεί στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις το 2029.

Κατά την συνέντευξή του ο Ismail Demir αναφέρθηκε και στο νέο Μη Επανδρωμένο και οπλισμένο αεροσκάφος Akinci, το οποίο είναι δικινητήριο και θεωρείται πολύ καλύτερο από το Bayraktar TB2.

Επίσης, αναφέρθηκε και σε πολλά άλλα προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής Τουρκικών οπλικών συστημάτων από τις Τουρκικές Αμυντικές Βιομηχανίες, όπως ελικόπτερα, θωρακισμένα οχήματα, πλοία και όπλα του στρατού ξηράς.

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς το βίντεο με την παρουσίαση των μοντέλων των οπλικών συστημάτων που κατασκευάζει ή αναπτύσσει η Τουρκική Αμυντική βιομηχανία. Η Τουρκία, εδώ και 20 χρόνια προσπαθεί να αναπτύξει τα δικά της οπλικά συστήματα. Και τα έχει καταφέρει, αρκετά καλά. Μπορεί να μην είναι τα καλύτερα του κόσμου, μπορεί πολλοί να τα χλευάζουν, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι εύκολα αντιμετωπίζονται. Όμως, σύντομα, μέσω των συνεργασιών και των συμπαραγωγών που κάνουν οι Τούρκοι με εταιρείες από όλο τον κόσμο, θα καταφέρουν να φτιάξουν πολύ καλά οπλικά συστήματα, που θα εξοπλίσουν σε πολύ μεγάλες ποσότητες τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τα όπλα αυτά, θα φέρουν τεράστια έσοδα στην Οικονομία της Τουρκίας, μέσω εξαγωγών, αλλά και μέσω της δουλειάς που βρίσκουν οι Τούρκοι επιστήμονες και εργάτες. 

Η κλασσική ερώτηση που κάνουμε, εδώ και πολλά χρόνια, είναι: εμείς, τι κάνουμε;

Η κλασσική απάντηση που δίνεται, εδώ και πολλά χρόνια, είναι: αγοράζουμε.

Ως πότε; Θα αποφασίσουμε επιτέλους να αλλάξουμε; Αλλά για να αλλάξουμε, θα πρέπει να αντιληφθούμε κάποια πράγματα, να σταματήσουμε να χλευάζουμε και να κοιταχτούμε στον καθρέφτη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου