Η πλειοψηφία των Γάλλων υποστηρίζει την απαγόρευση του μουσουλμανικού πέπλου ή χιτζάμπ ή νικάμπ στους δημόσιους χώρους.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία δημοσκοπήσεων CSA, το 61% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης καλύμματος προσώπου από τις γυναίκες στους δρόμους της Γαλλίας. Αντίθετα, το 39% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί την απαγόρευση.
Σημειώνεται ότι το πέπλο που φορούν οι Μουσουλμάνες στη Γαλλία, φαίνεται να ενοχλεί περισσότερο τους άνδρες, καθώς το 65% από αυτούς τάσσεται υπέρ της απαγόρευσής του στους δρόμους, έναντι του 58% των ερωτηθέντων γυναικών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η απαγόρευση της χρήσης πέπλου στους δρόμους της Γαλλίας είναι πιο δημοφιλής στους αγροτικούς δήμους και τις μικρές πόλεις, με 66% έως 68% να είναι «υπέρ». Το ποσοστό μειώνεται, αλλά παραμένει πλειοψηφικό, εντός των πόλεων που κυμαίνεται από 52% έως 61%.
Η Marine Le Pin έχει ισχυριστεί ότι το χιτζάμπ είναι ένα «ισλαμιστικό» ρούχο ενώ αναφέρθηκε στις ισλαμιστικές ιδεολογίες ως «ολοκληρωτικές και δολοφονικές».
Ο εκπρόσωπός της, Sebastien Chenu, ανέφερε ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα εάν η Marine Le Pin κερδίσει στις Προεδρικές εκλογές του Μαΐου.
Η συζήτηση σχετικά με τη δημόσια χρήση χιτζάμπ επανεμφανίστηκε στη Γαλλία στις αρχές Μαρτίου, όταν το Ανώτατο Γαλλικό Δικαστήριο επικύρωσε έναν κανόνα που ορίστηκε από το Δικηγορικό Συμβούλιο της πόλης Λιλ, που απαγορεύει τα θρησκευτικά σύμβολα στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ο κανόνας αμφισβητήθηκε από τη δικηγόρο Sarah Asmeta (Γαλλίδα με καταγωγή από τη Συρία) που φορούσε χιτζάμπ.
Η Γαλλία απαγόρευσε για πρώτη φορά τη χρήση ισλαμικής μαντίλας στα δημόσια σχολεία το 2004. Αργότερα έγινε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που απαγόρευσε τη δημόσια χρήση του νικάμπ - ένα ισλαμικό πέπλο για όλο το πρόσωπο - με νόμο που ισχύει από το 2011.
Το 2016 απαγορεύτηκε στη Γαλλία η χρήση του «μπουρκίνι» στις παραλίες της χώρας. Διαβάστε σχετικά στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου