Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Gatestone institute: Η Τουρκία θέλει να κατακτήσει και την υπόλοιπη Κύπρο

Μια εξαιρετική ανάλυση στην έγκυρη δεξαμενή σκέψης για τις προθέσεις της Τουρκίας στην Κύπρο.

Του δημοσιογράφου Uzay Bulut και συνεργάτη του Gatestone Institute.
Μετάφραση: CosmoStatus

Η επιθετικότητα του Τουρκικού στρατού φαίνεται να αυξάνεται στην Κύπρο, στις περιοχές που δεν κατέχει, ακόμη. Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, στις 8 Φεβρουαρίου, Τούρκοι στρατιώτες πλησίασαν Ελληνοκύπριους αγρότες που εργάζονταν σε χωράφια κοντά στο χωριό Δένια στη «Ουδέτερη Ζώνη» των Ηνωμένων Εθνών και απείλησαν ότι θα τους σκοτώσουν αν δεν έφευγαν.

Οι Τούρκοι στρατιώτες απείλησαν τους Ελληνοκύπριους αγρότες περίπου δέκα ημέρες αφότου η Τουρκία επιτέθηκε στον ΟΗΕ για την διατήρηση της ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο.

Διαβάστε για την ενόχληση της Τουρκίας στο άρθρο του CosmoStatus ΕΔΩ.

Όταν στις 27 Ιανουαρίου 2022, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την διατήρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για ακόμη 6 μήνες, η κυβέρνηση της Τουρκίας δυσαρεστήθηκε και καταδίκασε την απόφαση του ΟΗΕ με το σκεπτικό ότι ο ΟΗΕ δεν είχε λάβει «τη συγκατάθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)», της παράνομης οντότητας που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.

«Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία υποστήριξε την ΤΔΒΚ στην καταδίκη του ψηφίσματος του ΟΗΕ για την παράταση, η δήλωση ανέφερε ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει πλήρως τα βήματα που θα επιλέξει να κάνει η κυβέρνηση (της ΤΔΒΚ)» ανέφερε η Τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.

Για να συνοδεύσει το ρεπορτάζ της, η Daily Sabah δημοσίευσε και μια αεροφωτογραφία της «σημαίας» της ΤΔΒΚ δίπλα σε ένα απόσπασμα του ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ που λέει (στα τουρκικά): «Ευτυχισμένος είναι αυτός που λέει, Είμαι Τούρκος». Η «σημαία» είναι ζωγραφισμένη στην οροσειρά της Κερύνειας, βόρεια της Λευκωσίας, στην τουρκοκρατούμενη βόρεια Κύπρο.

Η Τουρκική παρουσία στην Κύπρο χρονολογείται από το 1570: Οθωμανικά στρατεύματα εισέβαλαν και λεηλάτησαν το νησί. Χιλιάδες δολοφονήθηκαν, πολλές εκκλησίες μετατράπηκαν σε τζαμιά και κάποιοι μουσουλμάνοι από την Ανατολία μεταφέρθηκαν διά της βίας στην Κύπρο. Το 1878, η Βρετανία ανέλαβε τη διοίκηση της Κύπρου. το 1914, προσάρτησε την Κύπρο, η οποία έγινε ανεξάρτητη δημοκρατία το 1960. Η Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία έγιναν εγγυητές του Συντάγματος και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει της «Συνθήκης Συμμαχίας» του 1960. Ωστόσο, δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, η Τουρκία παραβίασε τη συνθήκη και διέπραξε εθνοκάθαρση στο νησί.

Πώς, λοιπόν, έφτασε η «τουρκική σημαία» στην οροσειρά της Κερύνειας;

Γνωστή για το ιστορικό λιμάνι και το κάστρο της, η Κερύνεια είναι ελληνοκυπριακή πόλη που χτίστηκε από τους αρχαίους Έλληνες, τους Αχαιούς. Ωστόσο, μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, η Κερύνεια βρίσκεται υπό παράνομη Τουρκική κατοχή και ο πληθυσμός της πόλης αποτελείται πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου από παράνομους εποίκους από την Τουρκία, στους οποίους παραχωρήθηκαν οι περιουσίες που κλάπηκαν από τους Ελληνοκύπριους. Η πόλη, όπως και το υπόλοιπο τουρκοκρατούμενο τμήμα της Κύπρου, ελέγχεται πλέον από την ΤΔΒΚ, η οποία δεν αναγνωρίζεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974 υποτίθεται ότι είχε σκοπό να αποκαταστήσει τη Συνταγματική τάξη μετά από το Ελληνικό πραξικόπημα, το οποίο διήρκεσε λιγότερο από μία εβδομάδα. Οι ενέργειες της Τουρκίας, από την άλλη, έδειχναν ότι ο στόχος της ήταν στην πραγματικότητα η εθνοκάθαρση και ο εποικισμός. Μέχρι την εισβολή του 1974, το βόρειο τμήμα της Κύπρου - όπως και το υπόλοιπο νησί - ήταν κατά πλειοψηφία Ελληνικό. Η Τουρκική εισβολή άλλαξε την πραγματικότητα διά της βίας. Σήμερα, περισσότεροι από 40.000 Τούρκοι στρατιώτες σταθμεύουν παράνομα στην κατεχόμενη περιοχή. Στους αυτόχθονες Ελληνοκύπριους κατοίκους δεν επετράπη ποτέ να επιστρέψουν και να διεκδικήσουν εκ νέου τα σπίτια τους και τα εδάφη τους.

Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι στη Δημαρχία της Κερύνειας, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη τους μετά την εισβολή, έγραψαν:
«Η Τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 κατάστρεψε τα πάντα. Οι Έλληνες κάτοικοι της Κερύνειας, τρομοκρατημένοι από τα πυρά της Τουρκικής αεροπορίας, σκορπίζονται και αναζητούν καταφύγιο σε υπόγεια. Τρεις ημέρες μετά την εισβολή επιτυγχάνεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αλλά τα Τουρκικά στρατεύματα το παραβιάζουν, εισβάλλουν και λεηλατούν την πόλη ενώ πολλοί πολίτες σφαγιάστηκαν. Οι περισσότεροι Κυρηναίοι που επέλεξαν να μείνουν, βρέθηκαν παγιδευμένοι και μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Dome από όπου οι Τούρκοι τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν σταδιακά την πόλη μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες της περιφέρειας».

Στην Τουρκική εισβολή, της 20ης Ιουλίου 1974, αναφέρθηκαν οι New York Times, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι Τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν το βόρειο τμήμα της Κύπρου αδιακρίτως:
«Χτυπώντας τα ξημερώματα, Τουρκικά στρατεύματα που μεταφέρονται με αποβατικά πλοία και σκάφη εφόδου, εισέβαλαν στη βόρεια ακτή κοντά στην Κερύνεια και στη νότια ακτή κοντά στη Λεμεσό. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες αλεξιπτωτιστές έπεσαν στην πρωτεύουσα Λευκωσία.
Τα Τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν και χτύπησαν διάφορους στόχους, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Λευκωσίας, ενός στρατοπέδου του Ελληνικού Στρατού και άλλα. Στο μεταξύ, Τουρκικά πολεμικά πλοία, σφυροκόπησαν τις ελληνοκυπριακές παράκτιες εγκαταστάσεις και στις δύο ακτές...
Μαρτυρίες ανέφεραν ότι Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν ψυχιατρείο στη Λευκωσία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 άτομα και τραυματίζοντας 60».

Την επόμενη μέρα, οι New York Times έγραψαν:
«Η χθεσινή αεροπορική και θαλάσσια εισβολή κατέστρεψε τη λωρίδα των τουριστικών ξενοδοχείων στη βόρεια ακτή της Κύπρου. Ελληνοκύπριοι και ξένοι στριμώχνονταν κάτω από τα στρώματα στα κελάρια των ερειπωμένων κτιρίων.
Τουρκικά πολεμικά πλοία βομβάρδισαν το λιμάνι της Κερύνειας και μικρότερες κοινότητες στα δυτικά, καθώς Αμερικανικής κατασκευής A4 Skyhawks της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν δρόμους, γέφυρες, ξενοδοχεία και άλλα κτίρια. Οι βομβαρδισμοί έμοιαζαν αδιάκριτοι, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι περιοχές αμάχων ή οι απώλειες».

Στις 28 Ιουλίου 1974, σύμφωνα με τους New York Times:
«Οι δημοσιογράφοι είπαν ότι για πολλούς ανθρώπους που κρατούνταν από τους Τούρκους στο ξενοδοχείο Kyrenia's Dome υπήρχε «σύγχυση, απόγνωση και τρόμος». Ένας ανταποκριτής αφηγήθηκε την ιστορία μιας τουρίστριας, της Μάργκαρετ Γαβριηλίδη, Βρετανίδας υπηκόου, η οποία κρατούνταν με τον γιο της Ανδρέα στο ξενοδοχείο Dome. Η οικογένεια Γαβριηλίδη... σύρθηκε κάτω από κρεβάτια, άκουσαν μια οβίδα πυροβολικού να εκρήγνυται στην πίσω αυλή και μετά φωνές. Ο κ. Γαβριηλίδης πήγε στην πόρτα. Ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε, σύμφωνα με τη γυναίκα του. Ο σύζυγός της μεταφέρθηκε σε ιατρικό σταθμό. Δεν έχει ακούσει γι’ αυτόν τίποτα από εκείνη την ημέρα, εδώ και μία εβδομάδα. Οι Τούρκοι στρατιώτες χώρισαν τους άνδρες και απείλησαν να βιάσουν τις γυναίκες, είπε η κυρία Γαβριηλίδη.
Αλλά πίσω στην Άγκυρα σήμερα, οι εφημερίδες είναι γεμάτες φωτογραφίες με χαμογελαστούς Τούρκους στρατιώτες συγκεντρωμένους μπροστά από τανκς ντυμένους με τη Τουρκική σημαία, κρατώντας τα όπλα τους ψηλά και με Ελληνοκύπριους ομήρους στους οποίους δίνουν νερό Τούρκοι στρατιώτες».

Η Τουρκική στρατιωτική εκστρατεία συνοδεύτηκε από δολοφονίες, παράνομη κράτηση στρατιωτών και πολιτών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, συστηματικές εκτελέσεις αμάχων, καθώς και βασανιστήρια και κακομεταχείριση (συμπεριλαμβανομένων συστηματικών βιασμών) Ελληνοκυπρίων. Τα εγκλήματα αυτά τεκμηριώθηκαν σε δύο τόμους μιας ιστορικής έκθεσης της τότε Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εγκρίθηκε το 1976, ενώ αρχικά συγκαλύφθηκε, αλλά στη συνέχεια διέρρευσε στους Βρετανικούς Sunday Times το 1977 και τελικά αποχαρακτηρίστηκε το 1979.

Στις 6 Αυγούστου 1974, οι New York Times έγραψαν:
«Ελληνοκύπριοι από μικρά χωριά γύρω από την Κερύνεια διηγήθηκαν σήμερα ιστορίες δολοφονιών, βιασμών και λεηλασιών από τον Τουρκικό Στρατό μετά την εισβολή του στην Κύπρο. Οι χωρικοί είναι μεταξύ 20.000 αμάχων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τους Τούρκους κατά μήκος της βόρειας ακτής του νησιού.
Ένας άντρας, είπε δακρυσμένος, πώς η γυναίκα του και τα δύο του μικρά παιδιά πυροβολήθηκαν μπροστά στα μάτια του από Τούρκους στρατιώτες που συγκέντρωσαν τους χωρικούς για να τους πυροβολήσουν. Μια παντρεμένη γυναίκα της οποίας ο σύζυγος πυροβολήθηκε από τους Τούρκους και μια νεαρή κοπέλα που είδε τον αρραβωνιαστικό της να πυροβολείται, στη συνέχεια βιάστηκαν υπό την απειλή όπλου από Τούρκους στρατιώτες...
Η Ελένη Ανδρέα Ματεΐδου, 28 ετών, η οποία ήταν παντρεμένη με δύο παιδιά, μίλησε για άλλη μια μαζική εκτέλεση ανδρών στο χωριό της, την Τριμήθη. Ο σύζυγός της Ανδρέας, 27 ετών και ο πεθερός της ήταν μεταξύ τους. Η κ. Ματεΐδου ισχυρίστηκε επίσης ότι οι γυναίκες του χωριού βιάστηκαν υπό την απειλή όπλου από τους Τούρκους στρατιώτες. «Βγήκαμε με τα χέρια ψηλά, αλλά οι Τούρκοι άρχισαν να μας χτυπούν», είπε. «Έβγαλαν τα πάνω ρούχα του συζύγου μου και του πεθερού μου και τους οδήγησαν στην κοίτη του ποταμού του χωριού. Στη συνέχεια τους πυροβόλησαν. Οι γυναίκες του χωριού μεταφέρθηκαν στο σπίτι μιας Βρετανίδας που είχε φύγει. Εκεί βιάσθηκαν υπό την απειλή όπλου».
«Κάποια στιγμή ένας στρατιώτης ήρθε με ένα μωρό στην αγκαλιά του. Ρώτησε ποια ήταν η μητέρα. Σκέφτηκα ότι αν έλεγα ότι ήταν δικό μου θα με σώσει. Ωστόσο, όταν είπα ότι ήμουν η μητέρα, το πέταξε στο έδαφος».

Παρά την κατάρρευση των πραξικοπημάτων στην Ελλάδα και την Κύπρο στις 23 Ιουλίου 1974, την αποκατάσταση της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου και τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η Τουρκία ξεκίνησε μια δεύτερη εισβολή στην Κύπρο τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 14 Αυγούστου 1974. Αυτή τη φορά, η Τουρκία δεν είπε τον λόγο, αλλά η δεύτερη στρατιωτική της εκστρατεία ήταν ακόμη πιο βίαιη, τρομοκρατώντας περισσότερους τους Ελληνοκύπριους ιθαγενείς, για να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα εδάφη τους. Οι δύο αυτές εισβολές είχαν ως αποτέλεσμα την Τουρκική κατοχή του 36% του εδάφους της Κύπρου και του 57% της ακτογραμμής της.

Στις 15 Αυγούστου, οι New York Times ανέφεραν:
«Οι Τουρκικές δυνάμεις, που ξεκίνησαν μεγάλη αεροπορική και χερσαία επίθεση νωρίς εχθές, φάνηκαν σήμερα να επιθυμούν την κατάληψη και τον έλεγχο μεγάλου μέρους της βόρειας Κύπρου... Μια ισχυρή αεροπορική επίθεση στη Λευκωσία οδήγησε χιλιάδες Ελληνοκύπριους να τραπούν σε φυγή προς τα νότια.
Ένα ψυχιατρείο κοντά σε ελληνοκυπριακό στρατόπεδο χτυπήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Τρεις βόμβες έπληξαν βοηθητικά κτίρια, τραυματίζοντας 36 ασθενείς και 3 μέλη του προσωπικού. Στην προηγούμενη επίθεση, ένα άμεσο χτύπημα σε μια πτέρυγα σκότωσε 27 ασθενείς και τραυμάτισε σχεδόν 100.
Η Δέσπω Μαραγκό, μια 17χρονη από το χωριό Ασιά της επαρχίας Αμμοχώστου, διέφυγε με το φορτηγό του πατέρα της αφού τα Τουρκικά τανκς μπήκαν στην πόλη. «Πήραμε 20 άτομα στο φορτηγό, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων», είπε. «Τα Τουρκικά στρατεύματα ήρθαν και μας πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τέσσερις ανθρώπους. Οι Τούρκοι μπήκαν στα σπίτια μας και έκλεψαν πράγματα».

Στις 17 Αυγούστου 1974, οι New York Times έγραψαν:
«Οι δυνάμεις εισβολής της Τουρκίας ολοκλήρωσαν χθες τη διαίρεση της Κύπρου και κήρυξαν κατάπαυση του πυρός... στη 14η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου από τη Βρετανία».

Μέχρι σήμερα, περίπου 170.000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες εξακολουθούν να στερούνται από την Τουρκία το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. 

Πάνω από 160.000 παράνομοι έποικοι ή άποικοι έχουν μεταφερθεί στην κατεχόμενη περιοχή από την Τουρκία (ο ακριβής αριθμός των παράνομων εποίκων δεν είναι γνωστός· η Τουρκία δεν έχει αποκαλύψει τα δεδομένα). 

Περισσότερα από 1000 άτομα στην Κύπρο εξακολουθούν να αγνοούνται.

Στο μεταξύ, ο αρχαίος πολιτισμός και η ιστορία της κατεχόμενης Βόρειας Κύπρου εξαφανίζονται για να διαδοθεί ο μύθος ότι η περιοχή είναι Τουρκική. Τα γεωγραφικά ονόματα έχουν τουρκοποιηθεί και πολλές χριστιανικές εκκλησίες και μοναστήρια έχουν καταστραφεί ή έχει τελεστεί ιεροσυλία.

Η εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ, που χτίστηκε στην Κερύνεια το 1860, μετατράπηκε σε «μουσείο εικόνων» το 1990, αφού οι Έλληνες εκδιώχτηκαν από τους Τούρκους στρατιώτες με την εισβολή το 1974. Σύμφωνα με έκθεση του 1994, οι εικόνες «εκλάπησαν από την εκκλησία».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ ειδήσεων του 2021:
Η εκκλησία, η οποία έκλεισε για ανακαίνιση πριν από χρόνια λόγω του στραβού μιναρέ της, παραμένει ερειπωμένη παρά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης. Ένας καταστηματάρχης είπε: «Εφόσον ο μιναρές του μουσείου εικόνων ήταν στραβός, θεωρήθηκε επικίνδυνος και έτσι ο μιναρές ξαναχτίστηκε. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να χτιστεί. Τον έχτισαν και έχουν περάσει 6-7 χρόνια από τότε που τελείωσε, αλλά (το μουσείο / πρώην εκκλησία) περιμένει ακόμα ερειπωμένο».

Επί του παρόντος, η Τουρκία φαίνεται να στοχεύει και την υπόλοιπη Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση της Κύπρου αντιμετωπίζει τώρα μια «παράνομη μεταναστευτική κρίση» την οποία λέει ότι ενορχηστρώνει η Τουρκία. Οι κυβερνητικές αρχές αναφέρουν ότι η πλειονότητα των μεταναστών που εισέρχονται στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου διακινούνται παράνομα μέσω της τουρκοκρατούμενης βόρειας Κύπρου. Η Κυπριακή κυβέρνηση πρόσθεσε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει «σημαντική δημογραφική αλλαγή», «γκετοποίηση στις αστικές περιοχές» και «οξείες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις» ως αποτέλεσμα της παράνομης μεταναστευτικής κρίσης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει στρατιωτική ναυτική βάση στη χερσόνησο της Καρπασίας στον τουρκοκρατούμενο βορρά.

Παρά τα αμέτρητα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει η Τουρκία στην Κύπρο, η τουρκική κυβέρνηση έχει καταδικάσει την απόφαση του ΟΗΕ, επειδή διατηρεί «ειρηνευτικές δυνάμεις» στο νησί.

Η Τουρκία αρνήθηκε επίσης να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σχετικά με την Κύπρο και πολλές διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει. Το 2018, για παράδειγμα, ως απάντηση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαιτούσε την απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπροέδρου του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε: «Οι αποφάσεις της ΕΔΑΔ δεν είναι δεσμευτικές για εμάς».

Η Δύση, ωστόσο, παραμένει σιωπηλή, όχι απλώς εξουσιοδοτώντας την Τουρκία να διαπράξει περαιτέρω φρικαλεότητες, αλλά επιβραβεύοντάς την. Οι ΗΠΑ ακύρωσαν πρόσφατα, κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, το οποίο θα μετέφερε αέριο από τους συμμάχους των ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κύπρο, μέσω Ελλάδας, στη Δυτική Ευρώπη. Ο αγωγός EastMed θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικός υπό το πρίσμα της δυνατότητας της Ρωσίας, με τον Nord Stream και άλλους αγωγούς, να εκβιάσει την Ευρώπη τον χειμώνα, μέσω διακοπής μεγάλου μέρους της ροής φυσικού αερίου.

Η Τουρκία μπορεί τώρα να συνεχίσει τα εγκλήματά της κατά των Γιαζίντι στο Ιράκ, των Κούρδων στη Συρία και των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ χωρίς επιπτώσεις.

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ, πρόεδρος της Διεθνούς Συντονιστικής Επιτροπής - Δικαιοσύνη για την Κύπρο, έγραψε: «Η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία έχει γίνει τώρα η πρώτη σύγχρονη ισλαμιστική απόπειρα φονταμενταλιστών να καταλάβει εδάφη και πόρους του δυτικού κόσμου».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου